Dżem Wiśniowy (Multicooker / Szybkowar)
(Multicooker /
Szybkowar)
Przepis do przygotowania w urządzeniu
Multicooker – Philips HD2151/40
Dżem wiśniowy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia,
która w każdej łyżeczce kryje esencję lata. Jego intensywnie czerwony kolor przyciąga
wzrok, a bogaty, owocowy aromat natychmiast przywołuje wspomnienia ciepłych,
słonecznych dni spędzonych na zbieraniu soczystych wiśni prosto z drzewa.
Kiedy otwierasz słoik dżemu wiśniowego, od razu
czujesz wyraźny, słodko-kwaśny zapach dojrzałych owoców, który pobudza zmysły i
kusi do spróbowania. Pierwsza łyżeczka dżemu to eksplozja smaków - soczystość
wiśni, delikatna kwaskowość i subtelna słodycz łączą się w harmonijną całość.
Konsystencja jest idealna, lekko gęsta, ale jednocześnie aksamitna, dzięki
czemu dżem rozprowadza się gładko po kawałku świeżego chleba czy chrupiącego
tosta.
Ten domowy dżem to nie tylko smakołyk na kanapkę.
Można go używać do wzbogacenia smaku naleśników, gofrów czy jogurtu
naturalnego. Jest również doskonałym dodatkiem do wykwintnych deserów - wyobraź
sobie warstwę dżemu wiśniowego przełożoną między puszystymi plackami biszkoptu,
tworząc niezapomniany tort, który zachwyci każdego łasucha.
Ale dżem wiśniowy to nie tylko smak i zapach - to
także wspomnienia. Każdy słoik kryje w sobie historie letnich dni, rodzinnych
spotkań i chwil spędzonych w kuchni na przygotowywaniu owocowych przetworów. To
smak tradycji, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, sprawiając, że
każdy kęs jest pełen miłości i ciepła.
Nic więc dziwnego, że dżem wiśniowy cieszy się taką
popularnością. Jest nie tylko pysznym dodatkiem do codziennych posiłków, ale
także wyrazem troski i dbałości o zachowanie najpiękniejszych chwil. Każdy
słoik to małe dzieło sztuki, które przenosi nas w świat pełen owocowych doznań
i nostalgicznych wspomnień.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 117 kcal
W tym: Białka 0.74 g | Tłuszcze 0.32 g | Węglowodany 26.88
g (w tym cukry 25.99 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1½ kg świeżych
wiśni
- 4 łyżki soku
z cytryny
- 300 g cukru
- 80 g żelfixu
2:1
- 1 łyżka
cukru waniliowego
Wiśnie przebrać i usunąć uszkodzone,
zepsute lub niedojrzałe następnie umyć je pod bieżącą woda i wydrylować z
pestek.
Wydrylowane wiśnie umieścić w misie Multicookera i zasypać żelfixem.
Wymieszać i uruchomić program PODSMAŻANIE ustawiając czas na 10 min. Podczas podsmażania owoce delikatnie mieszać. Następnie dodać sok z cytryny i zasypać całość cukrem. Wymieszać.Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program:
PRZEPIS SPECJALNY/DŻEM. Proces będzie trwał 55 min.
W tym czasie dokładnie umyć i wyparzyć
wrzątkiem małe słoiczki i nakrętki. Następnie dokładnie je osuszyć.
Gdy proces się zakończy ostrożnie otworzyć
pokrywę i całość przemieszać. Od razu nakładać gorący dżem do słoiczków.
Słoiczki szczelnie zamknąć i odstawić do ostygnięcia.
Wystudzone słoiczki przenieść do spiżarni.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz