Burrata z Figami i Prosciutto

Burrata z Figami i Prosciutto

 

Jeśli Twoje kubki smakowe nie miały jeszcze przyjemności poznać sera Burrata, pozwól, że przedstawię Ci ten kremowy i niezwykle smakowity odpowiednik mozzarelli. Burrata to w zasadzie mozzarella wypełniona aksamitną śmietaną. Jest to najbardziej kremowy i delikatny ser o subtelnym, łagodnym smaku, który doskonale komponuje się z soczystymi figami i aromatycznym Prosciutto. Aby stworzyć wyśmienitą letnią sałatkę, wystarczy dodać garść pikantnej rukoli, delikatnej roszponki oraz chrupiących kiełków, a następnie całość skropić octem balsamicznym i sosem musztardowo-miodowym z żurawiną. Taki zestaw smaków sprawi, że każda porcja będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Burrata z figami i Prosciutto - Delikatność i Wykwintność na Talerzu - to także połączenie, które zachwyca zarówno podniebienie, jak i oczy. To danie jest kwintesencją włoskiej kuchni, gdzie prostota składników łączy się z ich najwyższą jakością, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Burrata, kremowy ser pochodzący z Apulii, w połączeniu ze słodkimi figami i wykwintnym Prosciutto, tworzy danie, które doskonale sprawdza się zarówno jako przystawka, jak i elegancka przekąska.

Burrata ma delikatny, mleczny smak z kremowym wnętrzem, które niemal rozpływa się w ustach. Jej subtelność idealnie kontrastuje ze słodyczą fig, które dodają owocowego aromatu i lekkiej kwaskowatości. Prosciutto, włoska szynka dojrzewająca, wnosi wytrawny, lekko słony smak, który podkreśla całość kompozycji. Połączenie tych trzech składników tworzy harmonijną symfonię smaków - kremowy, słodki i słony jednocześnie.

Burrata z figami i Prosciutto to danie, które łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie. Jest to idealny wybór, gdy chcesz zaimponować gościom lub po prostu sprawić sobie przyjemność wyjątkowym, włoskim smakiem. Spróbuj koniecznie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 200 kcal

W tym: Białka 10.44 g | Tłuszcze 13.69 g | Węglowodany 11.20 g (w tym cukry 4.19 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 2 kulki sera Burrata

- 2 garści rukoli

 - 2 garści roszponki

 - ok 6 plastrów szynki Prosciutto

- 3 dojrzałe świeże figi

- kiełki rzodkiewki

- olej z awokado lub oliwa z oliwek w sprayu

- sos z octem Balsamicznym

- 2 kromki ulubionego chleba tostowego

 

 Składniki na sos:

 

- 1 łyżeczka musztardy miodowej

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1½ łyżki miodu

- 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek

- 1 łyżka żurawiny do mięs i serów

- sól

- pieprz



Przygotowanie:

 

W kubeczku umieścić wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą wymieszać.

Kromki chleba skropić olejem z awokado lub oliwą z oliwek i podprażyć na patelni lub w piekarniku lub w AirFryerze na złoty kolor. Następnie pokroić w małe kostki (grzanki). Odłożyć na bok do przestudzenia.

Rukolę i roszponkę umyć i dokładnie osuszyć. Umieścić je w misce i spryskać olejem z awokado. Dokładnie wymieszać.

Duże talerze udekorować sosem z octem balsamicznym i ułożyć na nich porcje wymieszanych sałat.

Prosciutto pokroić lub porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatach. Całość na tym etapie delikatnie udekorować odrobiną sosu.

Burraty pokroić ostrym nożem na mniejsze porcje i także porozkładać na talerzu między szynką a sałatami.

Figi pokroić na ćwiartki i dodać do sałatki.

Całość udekorować kiełkami rzodkiewki i grzankami. Polać pozostałym sosem wg własnych preferencji i od razu serwować.

Smacznego

 

 

Komentarze

Popularne Posty