Wrap z Serka Wiejskiego z Warzywami i Pieczonym Halloumi

 Wrap z Serka Wiejskiego 

z Warzywami i Pieczonym Halloumi

 

Wrap z serka wiejskiego – ostatnio bardzo popularny w mediach społecznościowych więc wzięłam go na warsztat także i ja. I wiecie co? To jest naprawdę pyszne!!!

Wyobraź sobie idealne połączenie świeżości i smaku – Wrap z serka wiejskiego. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która jednocześnie jest lekka i sycąca. Delikatny, kremowy serek wiejski doskonale komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak soczyste pomidory, chrupiąca sałata i ogórek itd. Całość zawinięta w apetyczny rulon tworzy zdrową i smaczną propozycję na każdą porę dnia.

Taki Wrap to idealne rozwiązanie na szybki lunch, zdrową przekąskę czy lekką kolację. Serek wiejski jest bogaty w białko i ma niską zawartość tłuszczu, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Dodanie ulubionych ziół i przypraw nadaje potrawie wyjątkowego aromatu i smaku.

Nie ma nic prostszego niż przygotowanie tego pysznego wrapa. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć danie, które zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy.

Spróbuj sam i przekonaj się, jak cudownie może smakować prosty, a zarazem wyjątkowy Wrap z serka wiejskiego. Polecam gorąco!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 162 kcal

W tym: Białka 8.93 g | Tłuszcze 11.42 g | Węglowodany 5.21 g (w tym cukry 3.59 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na Wrapa:

 

- 400 g serka wiejskiego

- 2 duże jajka

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- ¼ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki granulowanego czosnku

  

Składniki na sos:

 

- 1 łyżka musztardy miodowej

- 1½ łyżki miodu

- 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek

- 1 łyżka majonezu

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- ¼ łyżeczki ostrej papryki

- ¼ łyżeczki suszonych płatków z papryki

- sok z ½ cytryny

  

Pozostałe Składniki:

 

- 2 garści rukoli

- garść pomidorków koktajlowych

- ½ zielonego ogórka

- 1 dojrzałe awokado

- pieczony ser Halloumi

(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2024/06/pieczony-halloumi-w-wedzonej-papryce-do.html)

- 1 mała czerwona cebula


Przygotowanie Wrapa:

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C z opcją dolna/górna grzałka. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Serek wiejski, jajka i wszystkie przyprawy umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładki mus.

Mus wylać na blachę i równomiernie rozprowadzić po dnie blaszki.

Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min. Następnie przestawić grzanie piekarnika na opcje z termoobiegiem i dopiec Wrapa przez ok 3-5 min aż nabierze pięknego złotego koloru.

Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

 

Przygotowanie sosu:

 

W kubeczku umieścić wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej. Odstawić na bok, aby całość się ze sobą ,,przegryzła”.

 

Przygotowanie końcowe:

 

W czasie, gdy Wrap się piecze przygotować warzywa i Halloumi.

Halloumi upiec wg przepisu w załączonym linku 

(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2024/06/pieczony-halloumi-w-wedzonej-papryce-do.html).

Można ser przygotować także wcześniej ponieważ na zimno smakuje równie wspaniale.

Ogórka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.

Pomidorki umyć, osuszyć i także pokroić w plasterki.

Rukolę umyć i osuszyć.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i miąższ wydrążyć przy użyciu dużej łyżki. Następnie pokroić w plastry.

Cebulę obrać i pokroić w półplastry.

Przestudzonego wrapa delikatnie odkleić od papieru do pieczenia. Na ok 1/3 powierzchni Wrapa delikatnie rozsmarować ok 2 łyżki sosu. Następnie po kolei układać składniki: rukolę, ogórki, pomidorki, odrobina sosu, cebula, plastry pieczonego Halloumi i awokado. Następnie całość zwinąć w ciasny rulon. Wrapa przekroić na pół i od razu podawać.




Smacznego

 

 

Komentarze

Popularne Posty