Wrap z Serka Wiejskiego z Warzywami i Pieczonym Halloumi
z Warzywami i Pieczonym Halloumi
Wrap z serka
wiejskiego – ostatnio bardzo popularny w mediach społecznościowych więc wzięłam
go na warsztat także i ja. I wiecie co? To jest naprawdę pyszne!!!
Wyobraź sobie idealne
połączenie świeżości i smaku – Wrap z serka wiejskiego. To prawdziwa uczta dla
podniebienia, która jednocześnie jest lekka i sycąca. Delikatny, kremowy serek
wiejski doskonale komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak soczyste
pomidory, chrupiąca sałata i ogórek itd. Całość zawinięta w apetyczny rulon
tworzy zdrową i smaczną propozycję na każdą porę dnia.
Taki Wrap to idealne
rozwiązanie na szybki lunch, zdrową przekąskę czy lekką kolację. Serek wiejski
jest bogaty w białko i ma niską zawartość tłuszczu, co czyni go doskonałym
wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Dodanie ulubionych ziół i przypraw nadaje
potrawie wyjątkowego aromatu i smaku.
Nie ma nic prostszego
niż przygotowanie tego pysznego wrapa. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć
danie, które zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy.
Spróbuj sam i
przekonaj się, jak cudownie może smakować prosty, a zarazem wyjątkowy Wrap z
serka wiejskiego. Polecam gorąco!
Kaloryczność potrawy w
100 g: 162 kcal
W tym: Białka 8.93 g |
Tłuszcze 11.42 g | Węglowodany 5.21 g (w tym cukry 3.59 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 400 g serka wiejskiego
- 2 duże jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
Składniki na sos:
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1½ łyżki miodu
- 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka majonezu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ łyżeczki suszonych płatków z papryki
- sok z ½ cytryny
Pozostałe
Składniki:
- 2
garści rukoli
- garść
pomidorków koktajlowych
- ½
zielonego ogórka
- 1
dojrzałe awokado
-
pieczony ser Halloumi
(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2024/06/pieczony-halloumi-w-wedzonej-papryce-do.html)
- 1 mała czerwona cebula
Przygotowanie
Wrapa:
Piekarnik rozgrzać do 200°C z opcją
dolna/górna grzałka. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Serek wiejski, jajka i wszystkie przyprawy umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładki mus.
Mus wylać na blachę i równomiernie rozprowadzić po dnie
blaszki.
Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 20 min. Następnie przestawić grzanie piekarnika na opcje z termoobiegiem i dopiec Wrapa przez ok 3-5 min aż nabierze pięknego złotego koloru.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i odstawić do
lekkiego przestygnięcia.
Przygotowanie sosu:
W kubeczku umieścić wszystkie składniki sosu i dokładnie
ze sobą wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej. Odstawić na bok, aby całość się ze
sobą ,,przegryzła”.
Przygotowanie końcowe:
W czasie, gdy Wrap się piecze przygotować warzywa i
Halloumi.
Halloumi upiec wg przepisu w załączonym linku
(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2024/06/pieczony-halloumi-w-wedzonej-papryce-do.html).
Można ser przygotować także wcześniej ponieważ na zimno smakuje równie
wspaniale.
Ogórka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie
plasterki.
Pomidorki umyć, osuszyć i także pokroić w plasterki.
Rukolę umyć i osuszyć.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i miąższ wydrążyć
przy użyciu dużej łyżki. Następnie pokroić w plastry.
Cebulę obrać i pokroić w półplastry.
Przestudzonego wrapa delikatnie odkleić od papieru do
pieczenia. Na ok 1/3 powierzchni Wrapa delikatnie rozsmarować ok 2 łyżki sosu.
Następnie po kolei układać składniki: rukolę, ogórki, pomidorki, odrobina sosu,
cebula, plastry pieczonego Halloumi i awokado. Następnie całość zwinąć w ciasny
rulon. Wrapa przekroić na pół i od razu podawać.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz