Szafranowe Risotto ze Szparagami (Cook4me Tefal - Multicooker)
Szafranowe Risotto ze Szparagami
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Szafranowe Risotto ze szparagami za
sprawą Cook4me to wyjątkowe danie, które możesz przygotować w zaledwie 30
minut. Ten cudowny, wiosenny posiłek jest nie tylko szybki i prosty do
wykonania, ale również smakuje jak danie z najlepszej restauracji. To prawdziwy
hit kulinarny prosto z Mediolanu!
Risotto zachwyca nie tylko smakiem,
ale także wyglądem. Przepiękny, złocisty kolor zawdzięcza szafranowi,
najdroższej przyprawie świata, pozyskiwanej z delikatnych, ciemnoczerwonych
nitek kwiatu krokusa. Wystarczy szczypta tej niezwykłej przyprawy, aby risotto
nabrało łagodnego, ale charakterystycznego smaku, który z pewnością Cię
oczaruje.
Dodatek szparagów wprowadza do tego
dania świeżość i chrupkość, idealnie komponując się z kremową konsystencją
risotto. Szparagi są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych,
co czyni to danie jeszcze bardziej wyjątkowym.
Gorąco polecam wypróbowanie tego
przepisu. Szafranowe Risotto ze szparagami to prosty, szybki, a zarazem
wyrafinowany posiłek, który zachwyci Twoje kubki smakowe i sprawi, że poczujesz
się jak w sercu włoskiej kuchni.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 88 kcal
W tym: Białka 3.06
g | Tłuszcze 2.40 g | Węglowodany 11.51 g (w tym cukry 0.72 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1½ szklanki ryżu do risotto
- szczypta nitek szafranu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 duża cebula
- ok 1 litra bulionu drobiowego lub
warzywnego
- 70 g tartego parmezanu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
W szparagach odciąć lub odłamać
zrogowaciałe końcówki. Następnie oczyścić łodygi, umyć szparagi pod bieżącą
zimną wodą. Szparagi pokroić na małe talarki pozostawiając ich główki w
całości. Główki odłożyć na bok, będą gotowane osobno.
Cebulę posiekać w drobną kostkę.
W misie Multicookera umieścić
klarowane masło i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym maśle
zeszklić cebulkę. Do cebuli dodać pokrojone łodygi szparagów i smażyć przez 3
min.
Dodać ryż, wino oraz wszystkie
przyprawy, wymieszać i smażyć przez 3 min aż alkohol z wina odparuje.
W moździerzu utrzeć na proszek
szczyptę szafranu i wymieszać go z bulionem.
Bulion wlać do misy i całość
wymieszać.
Zamknąć pokrywę Multicookera i
uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na
10 min.
W tym czasie w małym garnuszku
zagotować szklankę wody z dodatkiem ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczką masła i 1
łyżeczką cukru. Do gotującej się wody wrzucić główki szparagów i gotować je
przez 4 min. Odcedzić i odłożyć do końcowej dekoracji.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę Multicookera a następnie dodać tarty parmezan i całość dokładnie
wymieszać aż risotto nabierze kremowej konsystencji.
Podawać od razu na ciepło dekorując
danie dodatkowo ugotowanymi główkami szparagów.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz