Sałatka ze Szparagami i Serem Feta
Sałatka ze Szparagami i Serem Feta
Dlaczego warto
wypróbować ten przepis? Po pierwsze: ze względu na potężną moc składników
odżywczych, które oferuje. Szparagi są skarbnicą żelaza, witaminy C, folianów i
błonnika, natomiast feta dostarcza niezbędny dla zdrowia wapń. Jednak to nie
wszystko - to danie wyróżnia się także swoją prostotą wykonania i
niepowtarzalnym smakiem, który zachwyci każde podniebienie.
Szparagi to jedno z
najmniej kalorycznych warzyw – w 100g zawierają jedynie 22 kcal. Są jednak
niesamowicie pożywne, bogate w białko i lekkostrawne, co sprawia, że są
idealnym składnikiem dla każdego, kto pragnie dbać o swoją dietę bez obawy o
niepożądane skutki uboczne. Zawierają naturalne przeciwutleniacze, cenne witaminy
tj.: witamina A, C i E oraz pochodne cysteiny, które zwiększają produkcję
glutationu w organizmie. Glutation to niezwykle ważna substancja, która
oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom wolnych rodników i przeciwdziała
rozwojowi komórek nowotworowych.
Natomiast feta to ser,
który charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością
tłuszczu. Jest idealnym wyborem dla osób dbających o wartości odżywcze swojego
jedzenia. Zawiera witaminy A, B i D oraz wiele cennych minerałów, takich jak
wapń, magnez i fosfor. Spożywanie sera feta przynosi wiele korzyści
zdrowotnych, ale warto pamiętać, że jest bogaty w sód, dlatego osoby na diecie
niskosodowej powinny spożywać go z umiarem. Co więcej, feta jest lekkostrawna –
prawdziwy ser feta produkowany jest z mleka owczego lub koziego, które
zawierają znacznie mniej laktozy niż mleko krowie, co sprawia, że jest
odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy. Ser feta zawiera również kwasy
tłuszczowe omega-3, które są ważne dla zdrowia serca, oraz przeciwutleniacze,
które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią organizm przed chorobami.
Spróbuj koniecznie
tego przepisu! To nie tylko zdrowa bomba odżywcza, ale także łatwe w
przygotowaniu danie, które zachwyci Cię swoim smakiem i wartościami
zdrowotnymi.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 79 kcal
W tym: Białka 3.94 g |
Tłuszcze 5.08 g | Węglowodany 2.15 g (w tym cukry 0.10 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 700
g zielonych szparagów
- 70
g sera feta
- 1½ łyżki
klarowanego masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 3
łyżki łuskanych ziaren słonecznika
-
sól i pieprz
Dodatkowo do ugotowania szparagów:
- 1
łyżka masła
- 1
łyżka cukru
-
łyżeczka soli
Przygotowanie:
W szparagach odciąć lub odłamać zrogowaciałe końcówki.
Następnie oczyścić łodygi, umyć szparagi pod bieżącą zimną wodą.
W dużym garnku lub głębokiej patelni zagotować ok 1½ litra
wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli, 1 łyżki cukru oraz z 1 łyżką masła. Szparagi umieścić
luźno w gotującej się wodzie i gotować ok 5 minut w zależności od ich grubości
(im grubsze tym dłuższy będzie czas gotowania).
Następnie delikatnie przy użyciu szczypiec wyjąć
szparagi z wody i pokroić na mniejsze kawałki.
W małym rondelku roztopić klarowane masło a następnie
dodać do niego tartą bułkę. Wymieszać i smażyć na lekko złoty kolor. Doprawić
solą i pieprzem.
Na suchej patelni natomiast podprażyć łuskane ziarna
słonecznika do zarumienienia.
Na płaskim talerzu ułożyć pokrojone szparagi. Następnie
polać je sosem z bułki tartej. Na wierzchu rozkruszyć ser feta i całość
udekorować prażonymi ziarnami słonecznika.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz