Pikantny Dżem z Mango i Ananasem (Cook4me Tefal - Multicooker)

Pikantny Dżem z Mango i Ananasem

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Pikantny dżem z mango i ananasa to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca egzotyczną słodycz tropikalnych owoców z wyrazistą nutą ostrości. To wyjątkowy krem do smarowania, który doda charakteru porannym tostom, wzbogaci deskę serów o nowy wymiar smakowy, a także doskonale sprawdzi się jako glazura do mięs, podkreślając ich smak.

Połączenie soczystego mango, słodkiego ananasa i pikantnej papryki tworzy harmonijną kompozycję, która z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Każda łyżeczka tego dżemu to eksplozja smaków, które idealnie się uzupełniają – naturalna słodycz owoców przeplata się z ostrym akcentem, tworząc niezapomniane doznania kulinarne.

Pokochasz pikantny dżem z mango i ananasa za jego wszechstronność. Można go używać na wiele sposobów: jako dodatek do śniadania, przekąsek, czy głównych dań. Sprawi, że każdy posiłek nabierze nowego, ekscytującego smaku.

Nie zwlekaj – spróbuj sam i przekonaj się, jak wyjątkowy może być pikantny dżem z mango i ananasa!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 54 kcal

W tym: Białka 0.50 g | Tłuszcze 0.20 g | Węglowodany 40.00 g (w tym cukry 10.10 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 250 g mrożonego mango

- 250 g mrożonego ananasa

- 240 g erytrytolu lub cukru

- sok z 1 cytryny

- 1 łyżeczka płatków chili

- 40 g żelfixu 2:1

 

 

Przygotowanie:

 

 

Przygotować małe słoiczki które należy dokładnie umyć wraz z nakrętkami i sparzyć wrzątkiem. Następnie dokładnie osuszyć.

Mrożone kostki mango i ananasa umieścić w misie Multicookera i zasypać żelfixem. Wymieszać. Zamiast mrożonych owoców można oczywiście użyć świeżych. Należy wówczas wybrać bardzo dojrzałe owoce a następnie je obrać i pokroić w małą kostkę.

Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i podsmażać całość aż owoce się rozmrożą i puszczą soki. Podgrzewać aż całość zacznie lekko bulgotać. Następnie dodać sok z cytryny, erytrytol lub cukier i płatki chili. Wymieszać. 

Zamknąć pokrywę Multicookera i uruchomić program GOTOWANIE POD NISKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 10 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę Multicookera całość delikatnie wymieszać i od razu rozdzielić do słoiczków. Słoiczki szybko zakręcić i odstawić do wystygnięcia.

Gdy dżem wystygnie można przenieść go do spiżarni. Natomiast po otwarciu przechowywać w lodówce.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty