Makaronowe Muszelki w Sosie Pomidorowo – Paprykowym z Mozzarellą (Cook4me Tefal - Multicooker)

Makaronowe Muszelki w Sosie Pomidorowo – Paprykowym z Mozzarellą

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Makaronowe muszelki w sosie pomidorowo-paprykowym z mozzarellą to danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów, tworząc prawdziwą ucztę dla zmysłów. Przygotowane w nowoczesnym urządzeniu Cook4Me, stają się wyjątkowo prostym i szybkim rozwiązaniem na pyszny obiad lub kolację.

Wyobraź sobie soczyste, dojrzałe pomidory i aromatyczne, pieczone papryki, które razem tworzą gęsty, aksamitny sos. Ten sos otula delikatne makaronowe muszelki, które doskonale chłoną jego smak. Całość jest dopełniona rozpuszczającą się mozzarellą, która nadaje potrawie kremowej konsystencji i wyjątkowego, lekko ciągnącego się charakteru.

Cook4Me sprawia, że przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy kilka składników i kilka minut, aby cieszyć się wyśmienitym posiłkiem. Dzięki precyzyjnemu sterowaniu temperaturą i czasem gotowania, urządzenie to gwarantuje, że makaron będzie idealnie al dente, a sos nabierze głębi smaku.

Makaronowe muszelki w sosie pomidorowo-paprykowym z mozzarellą to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również prawdziwy komfort food, który zadowoli całą rodzinę.

Spróbuj tego przepisu i odkryj, jak łatwo można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego w zaledwie kilkanaście minut.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 105 kcal

W tym: Białka 3.41 g | Tłuszcze 4.98 g | Węglowodany 10.02 g (w tym cukry 1.60 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 250 g makaronu o kształcie małych muszelek

- 500 g pomidorków koktajlowych

- 1 duża czerwona papryka

- 1 duża czerwona cebula

- 4 ząbki czosnku

- 1½ łyżki klarowanego masła

- 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

- 150 ml śmietanki 36%

- 100 g tartego żółtego sera Mozzarella

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 płaska łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki wędzonej papryki

- 1 łyżeczka oregano

- 1 łyżeczka suszonego majeranku

- 1 łyżeczka suszonej bazylii



Przygotowanie:

 

Pomidorki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli nie lubisz zrolowanych skórek z pomidorów w potrawie należy je wcześniej z niej obrać. Najszybsza metoda to nacięcie skórki pomidora nożem i zalanie pomidorów wrzącą wodą. Pomidory pozostawić we wrzątku przez ok 1½ do 2 min następnie odcedzić i zdjąć z nich odchodząca skórkę.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kostkę.

Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.  

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

W misie Multicookera umieścić klarowane masło i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę. Do cebuli dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy i pokrojone pomidory. Wymieszać. Smażyć przez 4 min aż nadmiar soków lekko odparuje. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć przez ok 1 min. Następnie wsypać suchy makaron, zalać go bulionem i śmietankę. Wymieszać.

Zamknąć pokrywę Multicookera i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 6 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę Multicookera a następnie dodać startą żółtą mozzarellę i całość delikatnie wymieszać aż danie nabierze kremowej konsystencji.


Podawać od razu na ciepło dekorując danie dodatkową porcją startego sera.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty