Krem a’la Snickers
W kuchni nie ma rzeczy
niemożliwych! Wyobraź sobie lub przypomnij - pękaty słoik z charakterystyczną
czerwoną nakrętką, a pod nią falujący mix masła orzechowego, karmelu i
czekolady z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Krem Snickers - może dziś
dietetycy łapią się za głowę, ale na przełomie lat 90 i 2000 był jednym z
ulubionych przysmaków dzieci dorastających w epoce Gumy Turbo i Frugo. Na
Facebooku prawie 5 tysięcy osób domaga się jego powrotu, a każde zdjęcie tego
kultowego słoika z miejsca zbiera setki lajków i reakcji.
Niestety, ten
legendarny krem nie jest już dostępny w sklepach. Ale dla wszystkich, którzy
pamiętają jego niezrównany smak, mam dobrą wiadomość: możecie go zrobić sami!
Krem a’la Snickers
jest doskonały do kanapek, naleśników, gofrów czy innych deserów. Choć
prawdziwą rozkosz daje wyjadany prosto ze słoika, łyżką lub palcem. Składa się
z trzech warstw: lekko słonej masy orzechowej z orzeszków ziemnych, aksamitnej
mieszanki z gorzkiej i mlecznej czekolady oraz ciągnącego się, słodkiego
karmelu.
Przygotowanie tego
kremu w domu może wydawać się skomplikowane, ale zapewniam, że efekt jest
równie pyszny jak oryginał. Spróbujcie sami i poczujcie magię smaków
dzieciństwa. Polecam gorąco!
Kaloryczność potrawy w
100 g: 484 kcal
W tym: Białka 7.76 g |
Tłuszcze 31.70 g | Węglowodany 40.00 g (w tym cukry 33.59 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 200 g białego cukru
- 130 ml śmietanki kremówki 36 %
- czubata łyżka masła
- ½ łyżeczki soli
- 2 do 3 łyżek zimnej wody
Składniki na masę czekoladową:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 do 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1½ łyżki masła lub oleju kokosowego
Składniki
na masę orzechową:
- 250
g kremowego masła z orzeszków ziemnych
- garść
posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
masy karmelowej:
Do dużego garnka lub głębokiej patelni wsypać cukier i
dodać 2 do 3 łyżek wody. Delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby woda przelała się po
całym cukrze a cukier zrobił się wilgotny. Zacząć całość podgrzewać na średniej
mocy palnika i pod żadnym pozorem nie mieszać masy łyżką czy jakimkolwiek innym
mieszadłem. Jedynie od czasu do czasu potarzać garnkiem w celu przemieszania
masy. Gotować aż cukier zacznie gęstnieć i zmieniać barwę na lekko złotą. W momencie,
kiedy karmel zrobi się ciemno bursztynowy, dodać śmietankę, masło oraz sól i
dopiero teraz zacząć wszystko szybko i energicznie mieszać aż masa zrobi się jednolita
i kremowa. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Masa w trakcie stygnięcia zacznie gęstnieć.
Przestudzoną masę przelać do rękawa cukierniczego i odłożyć na bok.
Przygotowanie masy czekoladowej:
W garnku z powłoką nieprzywierającą zagotować śmietankę.
Gdy śmietanka zacznie bulgotać zdjąć garnek z ognia i dodać połamane na kawałki
oba rodzaje czekolady. Odczekać ok 3 min a następnie całość dokładnie wymieszać
aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Na koniec do masy wmieszać masło
lub olej kokosowy. Masę przelać do rękawa cukierniczego i odłożyć do
przestygnięcia.
Przygotowanie masy orzechowej:
Do tej masy należy użyć masła orzechowego o zawartości
orzechów na poziomie min 96%.
Masło przełożyć do miseczki i dodać sporą garść
prażonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych. Orzeszków można dać więcej
wg własnych preferencji. Całość dokładnie wymieszać i także przełożyć do rękawa
cukierniczego.
Przygotowanie kremu:
Dwa słoiczki o pojemności ok 500 ml dokładnie umyć i
wyparzyć wrzątkiem następnie dokładnie osuszyć. Z podanych składników wychodzą 2
pełne słoiczki kremu.
Wszystkie trzy woreczki cukiernicze skręcić ze sobą
razem i odciąć w nich końcówki tak aby otwór wylotowy miał średnicę ok 1 cm. Woreczki umieścić w słoiczku i rozpocząć
wyciskanie wszystkich trzech mas jednocześnie próbując utworzyć trójkolorowy
wzór. Słoiczki zamknąć i przechowywać w suchym miejscu w temperaturze
pokojowej.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz