Placek z Rabarbarem i Kruszonką
Placek z Rabarbarem i Kruszonką
Wspaniałe ciasto z
rabarbarem to jak powitanie wiosny na talerzu - miękkość ciasta, soczystość
owoców i chrupkość kruszonki tworzą harmonijną symfonię smaków, która rozbudza
zmysły i sprawia radość przy każdym kolejnym kęsie. Gdy na straganach pojawia
się rabarbar, wiemy, że pora pozostawić za sobą szare, mroźne dni i przywitać
ciepłe promienie słońca oraz zapach świeżej zieleni.
Rabarbar, ten wiosenny
dar natury, jest prawdziwym skarbem sezonu. Jego łodygi emanują intensywnym
aromatem i kuszą nie tylko słodyczą, ale także lekką nutą kwasowości, która pobudza
podniebienie. Dodatkowo, bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy zawartych w
rabarbarze sprawia, że spożywanie go to prawdziwa uczta dla zdrowia i smaku.
Mój przepis na placek
z rabarbarem to prosta i szybka droga do kulinarnej rozkoszy. Nie wymaga on
żadnych specjalistycznych umiejętności czy zaawansowanych narzędzi kuchennych.
Wystarczy chęć eksperymentowania i gotowość na wyjątkowe doznania smakowe. Smak
tego placka to połączenie wyrazistej ostrości rabarbaru z delikatną słodyczą
kruszonki, które razem tworzą niepowtarzalny smakowy balans, a ten zachwyci
nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Niech mój placek z
rabarbarem stanie się częścią Waszej wiosennej tradycji kulinarnej. Idealny
jako drugie śniadanie, czy popołudniowa przekąska przy filiżance gorącej
herbaty lub aromatycznej kawy jako deser po obiedzie. To niezapomniane
doświadczenie smaku, które przeniesie Was w magiczny świat sezonowych
przyjemności. Nie czekajcie dłużej – sięgnijcie po rabarbar i stwórzcie własne
kulinarne arcydzieło, które rozpieści Wasze podniebienie i cieszyć będzie
wszystkich Waszych bliskich.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 299 kcal
W tym: Białka 4.84 g |
Tłuszcze 16.51 g | Węglowodany 31.99 g (w tym cukry 15.04 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na ciasto:
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 200
g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 160
g cukru + 1 łyżka
-
łyżeczka cukru z wanilią
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1
łyżeczka sody oczyszczonej
- 4
dużej jajka lub 5 średnich
- 2
czubate łyżki śmietany 18%
- 6
dużych łodyg rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
-
140 g mąki
-
100 g zimnego masła
-
100 g białego cukru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna/dolna
grzałka). Prostokątną blaszkę o wymiarach ok 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W pierwszej kolejności należy przygotować kruszonkę,
która w czasie przygotowywania ciasta będzie chłodzić się w lodówce.
W misce umieść wszystkie składniki
kruszonki i zacznij rozcierać palcami aż powstaną niewielkie grudki ciasta.
Miskę wstaw do lodówki.
W misie miksera umieścić jajka, cukier i
cukier z wanilią a następnie zacząć ubijać na wysokich obrotach aż powstanie gęsta
puszysta masa.
W tym czasie rabarbar umyć i oczyścić a
następnie pokroić łodygi ukośnie w cienkie (ok 0,8 mm grubości) plasterki.
Plastry rabarbaru umieścić w osobnej misce i wymieszać delikatnie z łyżką
cukru.
Do ubitej masy jajecznej delikatnym
strumieniem wlać olej nie przerywając miksowania. Dodać śmietanę i krótko
całość zmiksować do połączenia się składników.
Następnie do masy jajecznej delikatnie
wmieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej przesianą mąkę, proszek do
pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Gotową masę przelać do foremki, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar i zasypać go schłodzona kruszonką.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec placek
przez ok 50 min.
Następni wyjąć blaszkę na blat i pozostawić
do przestygnięcia.
Przed podaniem oprószyć wierzch placka
cukrem pudrem.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
(nie w lodówce).
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz