Lemoniada Rabarbarowa
Lemoniada rabarbarowa
to niezrównana uczta dla zmysłów, której harmonia smaków przenosi Cię na
malowniczą wyprawę przez ogrody letniej ekstazy. Ta
wyjątkowa kompozycja harmonizuje w sobie cierpkość rabarbaru z eksplozją
pikantnej świeżości cytryn, tworząc niezapomniany taniec smaków na
podniebieniu. To więcej niż tylko napój - to podróż przez ogrody letniej
radości, gdzie każdy łyk jest jak wdech świeżego powietrza w gorący dzień.
Ta kolorowa kompozycja
nie tylko ugasi twoje pragnienie, ale także zaskoczy i ożywi twoje zmysły.
Lemoniada rabarbarowa kusi niebanalnym profilem smakowym, który jest
jednocześnie wyważony i ekscytujący. Jest to doskonały towarzysz chwil relaksu,
oferujący odświeżające wrażenia, które pobudzą twoje podniebienie do życia i
zostawią cię z uczuciem niedosytu.
Zaproś swoich
przyjaciół i rodzinę na degustację tego wyjątkowego napoju, a zobaczysz, jak
szybko stanie się on gwiazdą wieczoru. Nie potrzeba sztucznych barwników ani żadnych
wymyślnych sztuczek - wystarczy prosty syrop rabarbarowy, by stworzyć ten
majstersztyk smaku. Lemoniada rabarbarowa to powitanie lata w jego
najpiękniejszej formie - radosna, soczysta i pełna życia.
Nie zwlekaj, sięgnij
po ten niesamowity napój i doświadcz prawdziwej letniej przyjemności już dziś.
Kaloryczność potrawy w
100 g Z CUKREM: 42 kcal
W tym: Białka 0.26 g |
Tłuszcze 0.07 g | Węglowodany 9.56 g (w tym cukry 8.77 g)
**********************************************************
Kaloryczność potrawy w
100 g Z ERYTRYTOLEM lub KSYLITOLEM: 10 kcal
W tym: Białka 0.26 g |
Tłuszcze 0.07 g | Węglowodany 9.57 g (w tym cukry 0.79 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 5 dużych łodyg rabarbaru
- 200
g cukru lub innego słodzika (erytrytol, ksylitol)
- 250
ml wody
- syrop
rabarbarowy
- 200
ml soku z cytryny (z ok 4 dużych cytryn)
- 1
cała cytryna
-
ok 1 l wody mineralnej niegazowanej
- kostki
lodu
- świeża
mięta
Przygotowanie syropu:
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnku z powłoką nieprzywieralną razem z cukrem i wodą. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aby cały cukier się rozpuścił.
Następnie zmniejszyć ogień do niskiego poziomu i
gotować całość przez około 10-15 minut lub do momentu, aż rabarbar będzie
miękki i zacznie się rozpadać. Gotowy wywar zdjąć z ognia.
Póki syrop jest gorący przecedzić go przez
gęste sitko lub gazę i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Przygotowanie lemoniady:
Wycisnąć sok z cytryn a jedną
z nich wyszorować pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić w
cienkie plastry i wrzuci do dużego dzbanka.
Do dzbanka wlać również sok z cytryn, wodę
mineralną. Wymieszać. Dodać przestudzony syrop rabarbarowy i dużo kostek lodu.
Wymieszać i udekorować listkami świeżej mięty.
Podawać mocno schłodzony.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz