Lemoniada Rabarbarowa

Lemoniada Rabarbarowa

 

Lemoniada rabarbarowa to niezrównana uczta dla zmysłów, której harmonia smaków przenosi Cię na malowniczą wyprawę przez ogrody letniej ekstazy. Ta wyjątkowa kompozycja harmonizuje w sobie cierpkość rabarbaru z eksplozją pikantnej świeżości cytryn, tworząc niezapomniany taniec smaków na podniebieniu. To więcej niż tylko napój - to podróż przez ogrody letniej radości, gdzie każdy łyk jest jak wdech świeżego powietrza w gorący dzień.

Ta kolorowa kompozycja nie tylko ugasi twoje pragnienie, ale także zaskoczy i ożywi twoje zmysły. Lemoniada rabarbarowa kusi niebanalnym profilem smakowym, który jest jednocześnie wyważony i ekscytujący. Jest to doskonały towarzysz chwil relaksu, oferujący odświeżające wrażenia, które pobudzą twoje podniebienie do życia i zostawią cię z uczuciem niedosytu.

Zaproś swoich przyjaciół i rodzinę na degustację tego wyjątkowego napoju, a zobaczysz, jak szybko stanie się on gwiazdą wieczoru. Nie potrzeba sztucznych barwników ani żadnych wymyślnych sztuczek - wystarczy prosty syrop rabarbarowy, by stworzyć ten majstersztyk smaku. Lemoniada rabarbarowa to powitanie lata w jego najpiękniejszej formie - radosna, soczysta i pełna życia.

Nie zwlekaj, sięgnij po ten niesamowity napój i doświadcz prawdziwej letniej przyjemności już dziś.

Kaloryczność potrawy w 100 g Z CUKREM: 42 kcal

W tym: Białka 0.26 g | Tłuszcze 0.07 g | Węglowodany 9.56 g (w tym cukry 8.77 g)

**********************************************************

Kaloryczność potrawy w 100 g Z ERYTRYTOLEM lub KSYLITOLEM: 10 kcal

W tym: Białka 0.26 g | Tłuszcze 0.07 g | Węglowodany 9.57 g (w tym cukry 0.79 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na syrop rabarbarowy:

 

- 5 dużych łodyg rabarbaru

- 200 g cukru lub innego słodzika (erytrytol, ksylitol)

- 250 ml wody

 

 Składniki na lemoniadę:

 

- syrop rabarbarowy

- 200 ml soku z cytryny (z ok 4 dużych cytryn)

- 1 cała cytryna

- ok 1 l wody mineralnej niegazowanej

- kostki lodu

- świeża mięta

 


Przygotowanie syropu:


Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.  Umieścić w garnku z powłoką nieprzywieralną razem z cukrem i wodą. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aby cały cukier się rozpuścił. 

Następnie zmniejszyć ogień do niskiego poziomu i gotować całość przez około 10-15 minut lub do momentu, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. Gotowy wywar zdjąć z ognia.

Póki syrop jest gorący przecedzić go przez gęste sitko lub gazę i odstawić do lekkiego ostygnięcia.



Przygotowanie lemoniady:


Wycisnąć sok z cytryn a jedną z nich wyszorować pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić w cienkie plastry i wrzuci do dużego dzbanka.

Do dzbanka wlać również sok z cytryn, wodę mineralną. Wymieszać. Dodać przestudzony syrop rabarbarowy i dużo kostek lodu. Wymieszać i udekorować listkami świeżej mięty.

Podawać mocno schłodzony.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty