Aromatyczny Schab SOUS-VIDE (Multicooker / Szybkowar)

Aromatyczny Schab SOUS-VIDE

(Multicooker / Szybkowar)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40

 

Wyjątkowy schab przygotowany metodą SOUS VIDE to prawdziwa uczta dla podniebienia i festiwal aromatów w jednym. To nie tylko propozycja na pełnowartościowy i zdrowy posiłek, ale również wyśmienita wędlina, która zachwyca swoją smakowitością i wartościami odżywczymi.

Tajemnica tego wyjątkowego dania tkwi w starannie dobranych ziołach i przyprawach, które nadają mięsu niezwykłego bogactwa smaku i intensywności aromatu. Schab, zazwyczaj znany jako suchy i chudy, poddany tej innowacyjnej metodzie gotowania w próżni, przechodzi metamorfozę, stając się prawdziwą oazą soczystości, delikatności i subtelnej kruchości. To niemalże taniec dla podniebienia, który sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą rozkoszą dla zmysłów.

Zapomnijcie o stereotypach dotyczących suchych i nudnych dań mięsnych - schab SOUS VIDE to zupełnie nowe doświadczenie kulinarne, które rozszerza horyzonty smaku i przyjemności jedzenia. Jego soczystość i delikatność są tak urzekające, że nie sposób się od nich oderwać. Dlatego zachęcam Was gorąco, abyście sami spróbowali tego niezwykłego dania. To nie tylko posiłek - to prawdziwa podróż smakowa, której doświadczenie pozostanie w Waszej pamięci na długo.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 143 kcal

W tym: Białka 20.66 g | Tłuszcze 6.26 g | Węglowodany 0.44 g (w tym cukry 0.12 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 800 g schabu bez kości

- 2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki

- 1 łyżeczka wędzonej papryki

- 1½ łyżeczki słodkiej papryki  

- ½ łyżeczki płatków chili

- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

- 2 łyżki miękkiego masła

 

Przygotowanie:

Schab umyć, oczyścić z błonek i osuszyć w papierowym ręczniku. Osuszone mięso gęsto i mocno ponakłuwać widelcem lub metalową szpilką do szaszłyków a następnie nasmarować ze wszystkich stron miękkim masłem.



Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą w misce i opanierować w nich schab (dokładnie ze wszystkich stron).



Mięso umieścić w woreczku zgrzanym wcześniej z jednej strony Woreczek przy pomocy zgrzewarki poddać procesowi odessania powietrza i zgrzania celem szczelnego zamknięcia mięsa. 


Tak przygotowany pakunek umieścić w misie Multicookera i zalać wodą podgrzaną do ok 60°C. Woreczek musi być całkowicie zanurzony w wodzie.

Zamknąć pokrywę i uruchomić program WOLNE GOTOWANIE NISKA TEMPERATURA / WIEPRZOWINA gotując schab przez 3 h.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć woreczek z wody. Otworzyć i ostrożnie wyjąć z niego mięso. Pozostałe w woreczku soki z mięsa idealnie nadadzą się na bazę do stworzenia pysznego sosu. Wystarczy soki przecedzić przez sitko i dodać do nich trochę wody lub bulionu a następnie zagęścić zasmażką z mąki.

Podawać z ulubionymi dodatkami na ciepło jako danie obiadowe np.: z warzywami, ryżem, ziemniaczanym puree itp., lub odstawić do wystygnięcia i wykorzystać jako wędlinę do kanapek. 

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.





Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty