Zapiekany Camembert z Figami, Orzechami i Miodem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Zapiekany Camembert z Figami, Orzechami i Miodem
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Zapiekany
Camembert to prawdziwa i klasyczna francuska przekąska, która rozpływa się w
ustach z każdym kęsem. To danie, które doskonale komponuje się z białym winem,
tworząc idealny duet smakowy i idealnie sprawdzi się podczas romantycznych
wieczorów we dwoje.
Aby
przygotować ten przysmak, nie potrzebujesz wiele - wystarczy AirFryer lub
piekarnik, kilka prostych składników i chwila czasu. To potrawa, którą
przygotuje nawet ten, kto nie jest mistrzem kulinarnym - wszystko, co musisz
zrobić, to włączyć urządzenie i gotowe!
Kiedy
soczysty Camembert rozgrzewa się wewnątrz chrupiącej skórki, aromat unosi się
po całej kuchni, a smak tego serowego przysmaku robi wrażenie z każdym kęsem.
To danie, które zachwyca prostotą i jednocześnie wyjątkowym smakiem.
Podawany
z dobrą bagietką lub bułką, zapiekany Camembert staje się idealną przekąską do
delektowania się podczas romantycznej kolacji. Zachęcam wszystkich do
wypróbowania tego prostego, ale niezwykle smacznego przepisu - gwarantuję, że
każdy kto spróbuje, pokocha ten francuski klasyk na zawsze.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 337 kcal
W
tym: Białka 10.89 g | Tłuszcze 17.33 g | Węglowodany 32.73 g (w tym cukry 15.57
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- naturalny ser Camembert
- ¼ łyżeczki płatków chilli
- ½ łyżki posiekanych
orzechów włoskich
- ½ łyżki posiekanych orzechów Pekan
- 1 sztuka suszonej figi (może być też świeża)
- 2 łyżki miodu
- bagietka lub bułka grahamka
- żurawina ze słoiczka do mięs i serów
- kokilka
Kokilkę
delikatnie spryskać oliwą.
Ser
naciąć w kratkę i umieścić w kokilce.
Orzechy
drobno posiekać a figę pokroić na ćwiartki.
Wierzch
sera polać 2 łyżkami miodu, oprószyć płatkami chili. Następnie dodać orzechy i
na orzechach ułożyć pokrojoną figę.
Bagietkę
lub bułkę grahamkę pokroić na małe kromki i spryskać oliwą.
Kokilkę
wstawić do kosza AirFryera razem z kromkami pieczywa.
Po
zakończonym czasie pieczenia kosz delikatnie wysunąć i bardzo ostrożnie wyjąc
kokilkę z gorącym serem. Postawić na desce lub talerzu i od razu podawać z
pieczonymi kromkami pieczywa i konfiturą żurawinową.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz