Zapiekany Camembert z Figami, Orzechami i Miodem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Zapiekany Camembert z Figami, Orzechami i Miodem 

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Zapiekany Camembert to prawdziwa i klasyczna francuska przekąska, która rozpływa się w ustach z każdym kęsem. To danie, które doskonale komponuje się z białym winem, tworząc idealny duet smakowy i idealnie sprawdzi się podczas romantycznych wieczorów we dwoje.

Aby przygotować ten przysmak, nie potrzebujesz wiele - wystarczy AirFryer lub piekarnik, kilka prostych składników i chwila czasu. To potrawa, którą przygotuje nawet ten, kto nie jest mistrzem kulinarnym - wszystko, co musisz zrobić, to włączyć urządzenie i gotowe!

Kiedy soczysty Camembert rozgrzewa się wewnątrz chrupiącej skórki, aromat unosi się po całej kuchni, a smak tego serowego przysmaku robi wrażenie z każdym kęsem. To danie, które zachwyca prostotą i jednocześnie wyjątkowym smakiem.

Podawany z dobrą bagietką lub bułką, zapiekany Camembert staje się idealną przekąską do delektowania się podczas romantycznej kolacji. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego prostego, ale niezwykle smacznego przepisu - gwarantuję, że każdy kto spróbuje, pokocha ten francuski klasyk na zawsze.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 337 kcal

W tym: Białka 10.89 g | Tłuszcze 17.33 g | Węglowodany 32.73 g (w tym cukry 15.57 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- naturalny ser Camembert

- ¼ łyżeczki płatków chilli

-  ½ łyżki posiekanych orzechów włoskich

- ½ łyżki posiekanych orzechów Pekan

- 1 sztuka suszonej figi (może być też świeża)

- 2 łyżki miodu

- bagietka lub bułka grahamka

- żurawina ze słoiczka do mięs i serów

- kokilka

 

Przygotowanie:

 

Kokilkę delikatnie spryskać oliwą.

Ser naciąć w kratkę i umieścić w kokilce.

Orzechy drobno posiekać a figę pokroić na ćwiartki.

Wierzch sera polać 2 łyżkami miodu, oprószyć płatkami chili. Następnie dodać orzechy i na orzechach ułożyć pokrojoną figę.

Bagietkę lub bułkę grahamkę pokroić na małe kromki i spryskać oliwą.

Kokilkę wstawić do kosza AirFryera razem z kromkami pieczywa.

Urządzenie ustawić na 180°C i piec serek przez 10 min. W trakcie pieczenia po ok 5 min ostrożnie wyjąć gorące pieczywo i dokończyć proces zapiekania camemberta.

Po zakończonym czasie pieczenia kosz delikatnie wysunąć i bardzo ostrożnie wyjąc kokilkę z gorącym serem. Postawić na desce lub talerzu i od razu podawać z pieczonymi kromkami pieczywa i konfiturą żurawinową.





Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty