Wegetariańska Miska z Pieczonym Tofu (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Wegetariańska Miska z Pieczonym Tofu

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Przedstawiam recepturę na sałatkę z pieczonym tofu, która jest nie tylko chrupiącym i smacznym posiłkiem, ale także hojnie obdarza nas zdrowiem i bogactwem natury. To danie, które idealnie pasuje zarówno na lunch, jak i na kolację, o każdej porze roku, dzięki możliwości wyboru sezonowych warzyw lub owoców.

Tofu, poddane delikatnemu procesowi pieczenia w AirFryerze bez dodatku tłuszczu, staje się nie tylko chrupiące, ale też wzbogaca nasz posiłek o cenne białko. Jest to również opcja bardziej przyjazna dla portfela, wszechstronna i ekologiczna, gdyż nie obciąża środowiska w takim stopniu jak mięso. To prawdziwie zbilansowana alternatywa dla tradycyjnych dań mięsnych.

Nasz wegetariański festiwal smaków opiera się na trzech głównych komponentach. Po pierwsze, świeże, kolorowe i chrupiące warzywa, których dobór zależy od sezonu i lokalnej dostępności. Po drugie, chrupiące tofu, które po pieczeniu uzyskuje wyjątkowy aromat i smak dzięki delikatnemu skropieniu oliwą i przyprawieniu aromatycznymi przyprawami. I na deser, kremowy i lekko pikantny dressing miodowo-musztardowy, który dodaje naszej sałatce niezapomnianego charakteru i orzeźwiającego akcentu.

Proszę, pozwól sobie na eksperymentowanie z tym przepisem i dostosuj go do własnych upodobań oraz dostępności składników. Niech Twoja sałatka zachwyca kolorami tęczy i różnorodnością tekstur, łącząc w sobie bogactwo smaków i odżywczych właściwości.

Zapraszam Cię do stworzenia własnego kulinarnego arcydzieła i doświadczenia radości z jedzenia, które rozpieści podniebienia i zadba o zdrowie naszego ciała. Smacznego!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 108 kcal

W tym: Białka 3.04 g | Tłuszcze 6.15 g | Węglowodany 9.05 g (w tym cukry 5.02 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki sałatkę:

 

- 180 g naturalnego tofu

- ½ średniej główki sałaty lodowej

- 1 mała żółta papryka

- 1 mała czerwona papryka

- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej

- 1 czerwona cebula

- 1 średni zielony ogórek

- 2 garści pomidorków koktajlowych

- 1 awokado

- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej

- 1½ łyżki mąki kukurydzianej

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 łyżeczka granulowanego czosnku

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- oliwa z oliwek w sprayu


Składniki na sos:

 

- 1½ łyżki musztardy miodowej

- 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej

- 1 czubata łyżka majonezu

- 2 łyżki miodu

- ½ łyżeczki ostrego sosu Sriracha

- szczypta płatków chili

- ½ łyżeczki soli

- 1 łyżka soku z cytryny

- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z żółtej papryki

https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2024/04/domowy-olej-z-zotej-papryki-multicooker.html


 

Przygotowanie:

 

Tofu wyjąć z opakowania i delikatnie odcisnąć w papierowym ręczniku z nadmiaru płynu. Następnie pokroić w małą kostkę.

W pojemniku wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oraz dwa rodzaje mąki. Kostki tofu spryskać obficie oliwą z oliwek i panierować w przygotowanej mieszance.

Kosz AirFryera spryskać oliwą i umieścić w nim wypanierowane kostki tofu. Wsunąć kosz to urządzenia.

Urządzenie ustawić na 180°C i piec tofu przez 10 min., co jakiś czas potrząsając zawartością kosza.

Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki.

Sałatę lodową umyć, osuszyć i porwać na mniejsze cząstki.

Obie papryki umyć, osuszyć, usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę.

Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pól, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć z łupiny i pokroić w drobną kostkę.

Kukurydzę odcedzić na sitku.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Przygotować sos.

W miseczce umieścić wszystkie składniki sosu i całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby sos można dodatkowo doprawić wg własnych preferencji.

Przygotowane warzywa rozłożyć równomiernie w dużych miskach na sałacie wg własnej fantazji. Na wierchu dodać porcję upieczonych kostek tofu.

Przed podaniem całość polać porcją sosu.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty