Wegetariańska Miska z Pieczonym Tofu (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Wegetariańska Miska z Pieczonym Tofu
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Przedstawiam
recepturę na sałatkę z pieczonym tofu, która jest nie tylko chrupiącym i
smacznym posiłkiem, ale także hojnie obdarza nas zdrowiem i bogactwem natury.
To danie, które idealnie pasuje zarówno na lunch, jak i na kolację, o każdej
porze roku, dzięki możliwości wyboru sezonowych warzyw lub owoców.
Tofu,
poddane delikatnemu procesowi pieczenia w AirFryerze bez dodatku tłuszczu,
staje się nie tylko chrupiące, ale też wzbogaca nasz posiłek o cenne białko.
Jest to również opcja bardziej przyjazna dla portfela, wszechstronna i
ekologiczna, gdyż nie obciąża środowiska w takim stopniu jak mięso. To
prawdziwie zbilansowana alternatywa dla tradycyjnych dań mięsnych.
Nasz
wegetariański festiwal smaków opiera się na trzech głównych komponentach. Po
pierwsze, świeże, kolorowe i chrupiące warzywa, których dobór zależy od sezonu
i lokalnej dostępności. Po drugie, chrupiące tofu, które po pieczeniu uzyskuje
wyjątkowy aromat i smak dzięki delikatnemu skropieniu oliwą i przyprawieniu
aromatycznymi przyprawami. I na deser, kremowy i lekko pikantny dressing
miodowo-musztardowy, który dodaje naszej sałatce niezapomnianego charakteru i
orzeźwiającego akcentu.
Proszę,
pozwól sobie na eksperymentowanie z tym przepisem i dostosuj go do własnych
upodobań oraz dostępności składników. Niech Twoja sałatka zachwyca kolorami
tęczy i różnorodnością tekstur, łącząc w sobie bogactwo smaków i odżywczych
właściwości.
Zapraszam
Cię do stworzenia własnego kulinarnego arcydzieła i doświadczenia radości z
jedzenia, które rozpieści podniebienia i zadba o zdrowie naszego ciała.
Smacznego!
Kaloryczność potrawy w 100 g: 108 kcal
W tym: Białka 3.04 g | Tłuszcze 6.15 g | Węglowodany 9.05
g (w tym cukry 5.02 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 180 g naturalnego tofu
- ½ średniej główki sałaty lodowej
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona cebula
- 1 średni zielony ogórek
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- oliwa z oliwek w sprayu
Składniki na sos:
- 1½ łyżki musztardy miodowej
- 1
czubata łyżeczka musztardy francuskiej
- 1
czubata łyżka majonezu
- 2
łyżki miodu
- ½
łyżeczki ostrego sosu Sriracha
- szczypta
płatków chili
- ½
łyżeczki soli
- 1
łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z żółtej papryki
https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2024/04/domowy-olej-z-zotej-papryki-multicooker.html
Przygotowanie:
Tofu
wyjąć z opakowania i delikatnie odcisnąć w papierowym ręczniku z nadmiaru
płynu. Następnie pokroić w małą kostkę.
W
pojemniku wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oraz dwa rodzaje mąki. Kostki
tofu spryskać obficie oliwą z oliwek i panierować w przygotowanej mieszance.
Kosz
AirFryera spryskać oliwą i umieścić w nim wypanierowane kostki tofu. Wsunąć
kosz to urządzenia.
Urządzenie
ustawić na 180°C i piec tofu przez 10 min., co jakiś czas potrząsając
zawartością kosza.
Pomidorki
umyć i pokroić na ćwiartki.
Sałatę
lodową umyć, osuszyć i porwać na mniejsze cząstki.
Obie
papryki umyć, osuszyć, usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w
drobną kostkę.
Ogórka
obrać, przekroić wzdłuż na pól, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w
drobną kostkę.
Awokado
przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć z łupiny i pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę
odcedzić na sitku.
Cebulę
obrać i pokroić w piórka.
Przygotować
sos.
W
miseczce umieścić wszystkie składniki sosu i całość dokładnie wymieszać. W
razie potrzeby sos można dodatkowo doprawić wg własnych preferencji.
Przygotowane
warzywa rozłożyć równomiernie w dużych miskach na sałacie wg własnej fantazji. Na
wierchu dodać porcję upieczonych kostek tofu.
Przed
podaniem całość polać porcją sosu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz