Sernik Chałwowy (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Sernik Chałwowy to prawdziwe kulinarne arcydzieło,
które nie tylko kusi kremowym, aksamitnym smakiem sernika, ale także wzbogaca
go o unikalną słodycz chałwy. To połączenie jest prawdziwą ucztą dla
podniebienia, każdy kęs to zanurzenie się w krainie wyjątkowych smaków i
aromatów.
Sernik Chałwowy to także dowód na to, że nie trzeba
skomplikowanych technik ani długich godzin w kuchni, aby stworzyć wyjątkowy
deser. Prosty i szybki w wykonaniu, ten sernik zachwyca swoją prostotą i
wykwintnością jednocześnie. Kremowa masa chałwowa, która delikatnie otula
serową bazę, tworzy harmonijną kompozycję, której smaku trudno się oprzeć.
Sernik Chałwowy nie tylko rozpływa się w ustach, ale
także zachwyca swoim apetycznym wyglądem. Wilgotna struktura i delikatny smak
wanilii doskonale współgrają z nutami chałwy, tworząc niepowtarzalną
kompozycję, która zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek.
Jego tekstura jest niezwykle wilgotna i miękka, o
subtelnym waniliowym posmaku, który idealnie współgra z nutami chałwy. Jego
zwarta, ciężka struktura sprawia, że idealnie się kroi. Choć może się wydawać,
że słodycz chałwy dominuje, to jednak sernik jest zbalansowany w smaku, niezbyt
słodki, pozostawiający w ustach wybornie wrażenie.
Polecam z całego serca spróbować tego wyjątkowego
smakołyku, który z pewnością pozostawi niezapomniane wrażenia smakowe.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 398 kcal
W tym: Białka 7.86 g | Tłuszcze 27.51 g | Węglowodany 27.02
g (w tym cukry 18.93 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki
na spód:
- 1 op. ciastek owsianych ok 210 g
- 1 łyżka masła
Składniki na masę sernikową:
- 450 g twarogu sernikowego
(polecam Mój ulubiony z Wielunia)
- 100
ml śmietanki kremówki 36%
- 130
g waniliowej chałwy sezamowej (polecam Chałwę Królewską z Wedla)
- 2
jajka
- 70
g drobnego cukru
-
20 g mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 130
g serka Mascarpone
- 120
g waniliowej chałwy sezamowej
Dodatkowo:
- sezamki
do dekoracji
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód).
Ciastka
zmiksować w malakserze na miazgę. Do zmiksowanych ciastek dodać roztopione
masło i wszystko dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
Gotową masę ciasteczkową przesypać do tortownicy i przy pomocy łyżki lub
szklanki z równym i płaskim dnem ugnieść na dnie tortownicy.
W
garnuszku umieścić 130 g pokruszonej chałwy i zalać 100 ml śmietanki. Całość
zagotować intensywnie mieszając aż chałwa się rozpuści i powstanie jednolita i
gładka masa. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
W misie miksera umieścić twaróg sernikowy, cukier,
jajka i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować wszystko na gładką masę. Następnie dodać przestudzoną
masę chałwową i raz jeszcze całość krótko zmiksować do połączenia się składników.
Gotową
masę przelać do tortownicy na ciasteczkowy spód.
Tortownicę
wstawić do kosza Airfryera i wsunąć do urządzenia.
Urządzenie
ustawić na 160°C i piec sernik przez 45 min.
Po
zakończeniu programu lekko otworzyć kosz i pozostawić w nim sernik przez ok 15.
Następnie ostrożnie wyjąć tortownicę na blat i pozostawić sernik do całkowitego
ostygnięcia.
Przygotować
krem chałwowy.
W
wysokim pojemniku umieścić serek Mascarpone i pokruszoną chałwę. Całość
zmiksować mikserem ręcznym na gładki i gęsty krem. Kremem udekorować wierzch zimnego
sernika i przyozdobić sezamkami.
Następnie
całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
Podawać
mocno schłodzony.
Piekarnik
rozgrzać do 160°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).
Spód
i masę sernikową przygotować zgodnie w powyższymi instrukcjami. Masę przelać do
tortownicy na ciasteczkowy spód.
Na
dno piekarnika postawić miseczkę z wodą.
Tortownicę
wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec sernik przez ok 70 - 80
min.
Po
zakończonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i
pozostawić w nim sernik przez ok 15 min.
Następnie
wyjąć sernik na blat, wystudzić do temperatury pokojowej, udekorować kremem i
sezamkami a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez
całą noc.
Podawać
mocno schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz