Orzechowe Caffé Affogato
Affogato
to prawdziwy raj dla miłośników lodów i kawy, którzy pragną doznać prawdziwej
uczty smaków. Ten włoski przysmak, którego nazwa znaczy dosłownie
"zatopiony", pochodzi z kraju, gdzie kawa jest niemalże narodowym
napojem. Prosty w przygotowaniu, ale niezwykle satysfakcjonujący, Affogato
składa się zaledwie z dwóch składników - aromatycznej kawy i kremowych lodów. Nigdy
nie używaj kawy rozpuszczalnej!
W
każdej włoskiej kawiarni czy restauracji można znaleźć to wyjątkowe połączenie,
które stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Kilka rozpływających się gałek
lodów waniliowych zostaje zalanych gorącym espresso, tworząc harmonijną
symfonię smaków. Jednak kluczowym elementem tego deseru są najwyższej jakości
składniki - wyborne lody, najlepiej domowej roboty, oraz doskonale przygotowana
kawa, świeżo palona i parzona. To właśnie one nadają Affogato niepowtarzalny
smak i aromat.
Oczywiście,
możliwości kreacji Affogato są nieograniczone. Oprócz klasycznych lodów
waniliowych, można eksperymentować z różnymi smakami lodów, takimi jak
czekoladowe czy owocowe, nadając deserowi indywidualny charakter. Dodatkowo,
można dodać ulubione dodatki, jak syrop karmelowy, kruszoną czekoladę czy
cynamon, aby wzbogacić smak i uczynić doświadczenie jeszcze bardziej
niezapomnianym. W zależności od pory roku, można również dodać świeże owoce lub
nawet odrobinę alkoholu, by nadać Affogato nowy wymiar smakowy.
Osobiście
polecam podać Affogato z delikatną porcją pasty z orzechów laskowych, która
doskonale komponuje się z intensywnym smakiem kawy i kremowych lodów. Niech ta
pyszna kompozycja zaskoczy Wasze podniebienia i przyniesie niezapomniane
doznania smakowe - gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani!
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 195 kcal
W
tym: Białka 3.86 g | Tłuszcze 14.31 g | Węglowodany 10.62 g (w tym cukry 0.74
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na
jedną porcje)
- 2 gałki lodów
waniliowych lub śmietankowych
(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2021/05/keto-lody-waniliowe.html)
- podwójne espresso
- garść
małych kostek lodu
- 2
łyżeczki pasty z orzechów laskowych + odrobina do dekoracji
(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2024/02/pasta-z-orzechow-laskowych.html)
- ½
garści prażonych i zmiksowanych orzechów laskowych do dekoracji
Przygotowanie:
Małą szklankę lub filiżankę schłodzić przez chwilę w zamrażarce,
to podczas przygotowywania deseru sprawi, że uzyska się doskonały efekt, a lody
nie będą się topić przez długi czas. Zaparzyć podwójne espresso i pozostawić do
przestygnięcia.
W tym czasie prażone orzechy laskowe krótko zmiksować
na mniejsze kawałki.
Rant schłodzonej szklanki zanurzyć w paście z orzechów
laskowych a następnie obkleić zmiksowanymi orzeszkami. Ok 2 łyżeczki pasty
umieścić na dnie szklanki. Wrzucić kilka małych kostek lodu i zalać
przestudzonym espresso. Następnie dodać 1 lub 2 gałki lodów, oprószyć
zmiksowanymi orzechami i od razu serwować.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz