Orzechowe Caffé Affogato

Orzechowe Caffé Affogato

 

Affogato to prawdziwy raj dla miłośników lodów i kawy, którzy pragną doznać prawdziwej uczty smaków. Ten włoski przysmak, którego nazwa znaczy dosłownie "zatopiony", pochodzi z kraju, gdzie kawa jest niemalże narodowym napojem. Prosty w przygotowaniu, ale niezwykle satysfakcjonujący, Affogato składa się zaledwie z dwóch składników - aromatycznej kawy i kremowych lodów. Nigdy nie używaj kawy rozpuszczalnej!

W każdej włoskiej kawiarni czy restauracji można znaleźć to wyjątkowe połączenie, które stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Kilka rozpływających się gałek lodów waniliowych zostaje zalanych gorącym espresso, tworząc harmonijną symfonię smaków. Jednak kluczowym elementem tego deseru są najwyższej jakości składniki - wyborne lody, najlepiej domowej roboty, oraz doskonale przygotowana kawa, świeżo palona i parzona. To właśnie one nadają Affogato niepowtarzalny smak i aromat.

Oczywiście, możliwości kreacji Affogato są nieograniczone. Oprócz klasycznych lodów waniliowych, można eksperymentować z różnymi smakami lodów, takimi jak czekoladowe czy owocowe, nadając deserowi indywidualny charakter. Dodatkowo, można dodać ulubione dodatki, jak syrop karmelowy, kruszoną czekoladę czy cynamon, aby wzbogacić smak i uczynić doświadczenie jeszcze bardziej niezapomnianym. W zależności od pory roku, można również dodać świeże owoce lub nawet odrobinę alkoholu, by nadać Affogato nowy wymiar smakowy.

Osobiście polecam podać Affogato z delikatną porcją pasty z orzechów laskowych, która doskonale komponuje się z intensywnym smakiem kawy i kremowych lodów. Niech ta pyszna kompozycja zaskoczy Wasze podniebienia i przyniesie niezapomniane doznania smakowe - gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani!

Kaloryczność potrawy w 100 g: 195 kcal

W tym: Białka 3.86 g | Tłuszcze 14.31 g | Węglowodany 10.62 g (w tym cukry 0.74 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na jedną porcje)

 

- 2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych

(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2021/05/keto-lody-waniliowe.html)

- podwójne espresso

- garść małych kostek lodu

- 2 łyżeczki pasty z orzechów laskowych + odrobina do dekoracji

(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2024/02/pasta-z-orzechow-laskowych.html)

- ½ garści prażonych i zmiksowanych orzechów laskowych do dekoracji



Przygotowanie:

 

Małą szklankę lub filiżankę schłodzić przez chwilę w zamrażarce, to podczas przygotowywania deseru sprawi, że uzyska się doskonały efekt, a lody nie będą się topić przez długi czas. Zaparzyć podwójne espresso i pozostawić do przestygnięcia.

W tym czasie prażone orzechy laskowe krótko zmiksować na mniejsze kawałki.

Rant schłodzonej szklanki zanurzyć w paście z orzechów laskowych a następnie obkleić zmiksowanymi orzeszkami. Ok 2 łyżeczki pasty umieścić na dnie szklanki. Wrzucić kilka małych kostek lodu i zalać przestudzonym espresso. Następnie dodać 1 lub 2 gałki lodów, oprószyć zmiksowanymi orzechami i od razu serwować.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty