Makaronowe Muszle ze Szparagami

Makaronowe Muszle ze Szparagami

 

Szparag, niekwestionowany monarcha późnej wiosny, wdziera się do sklepów tylko na krótki czas, przypominając nam o ulotności sezonu tego wyjątkowego warzywa. To właśnie teraz, nim znikną z półek, warto sięgnąć po nie, by cieszyć się ich bogactwem smaku i zdrowotnych właściwości. A jeśli brakuje Ci inspiracji kulinarnej, mam dla Ciebie rozwiązanie: makaron ze szparagami w kremowym sosie!

Ten prosty przepis pozwoli Ci w pełni wykorzystać potencjał szparagów, które są doskonałym źródłem folianów i inuliny, korzystnych dla mikrobioty jelitowej. Zakochasz się w tym daniu nie tylko za jego delikatność, ale również za łatwość przygotowania, przy zachowaniu elegancji godnej najlepszych restauracji.

Sekretem tego przepisu jest szybki sos, który przypomina subtelne pesto z szparagów, wzbogacony o kawałki tych aromatycznych warzyw. Nie znajdziesz tu nadmiaru masła czy gęstej śmietanki — wystarczy odrobina parmezanu, by podkreślić naturalny smak szparagów. Przepis ten jest nie tylko prosty, sezonowy i szybki w przygotowaniu, ale również idealny dla miłośników dań z makaronem. Całość zajmie zaledwie 25 minut, co czyni go idealnym wyborem na szybki, a jednocześnie wyjątkowy posiłek.

Nie wahaj się, sięgnij po szparagi i wypróbuj ten przepis — gwarantujemy, że nie pożałujesz.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 172 kcal

W tym: Białka 9.08 g | Tłuszcze 5.70 g | Węglowodany 20.51 g (w tym cukry 1.69 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:


- 500 g zielonych szparagów

- 300 g makaronu w kształcie muszelek

- 2 łyżki klarowanego masła

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- sól

- pieprz

- 100 g startego parmezanu

- 2 garści świeżego szpinaku

- sok z ½ cytryny


Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z ugotowanego makaronu odlać 1 szklankę gorącej wody (będzie potrzebna w późniejszej fazie przepisu).

W szparagach odciąć lub odłamać zrogowaciałe końcówki. Następnie oczyścić łodygi, umyć szparagi pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć.

Następnie w szparagach pokroić w plasterki.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami lub drobno posiekać.

Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.

Szpinak umyć i osuszyć.

Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło. Na maśle zeszklić cebulkę z czosnkiem. 

Następnie dodać pokrojone szparagi i dusić całość przez ok 5 min. Całość doprawić solą i pieprzem.

Do wysokiego pojemnika włożyć szpinak, dodać ok ½ szklaki wody z ugotowanego makaronu, ok 1/3 podduszonych łodyg szparagów, sok z cytryny oraz starty parmezan. Wszystko przy pomocy miksera ręcznego typu żyrafa zmiksować na gładki mus.  

Gotowy mus przełożyć z powrotem na patelnie do pozostałych kawałków szparagów.

Dodać także ugotowany, odcedzony makaron i wszystko delikatnie wymieszać tak aby sos pokrył wszystkie muszelki.                     

Całość przez krótką chwilkę jeszcze dusić na małym ogniu, aby sos lekko zgęstniał. Gdyby konsystencja na tym etapie była zbyt gęsta należy dodać pozostałe ½ szklanki wody z ugotowanego makaronu, wymieszać i chwile gotować.

Podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.



Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty