Makaronowe Muszle ze Szparagami
Makaronowe Muszle ze Szparagami
Szparag,
niekwestionowany monarcha późnej wiosny, wdziera się do sklepów tylko na krótki
czas, przypominając nam o ulotności sezonu tego wyjątkowego warzywa. To właśnie
teraz, nim znikną z półek, warto sięgnąć po nie, by cieszyć się ich bogactwem
smaku i zdrowotnych właściwości. A jeśli brakuje Ci inspiracji kulinarnej, mam
dla Ciebie rozwiązanie: makaron ze szparagami w kremowym sosie!
Ten
prosty przepis pozwoli Ci w pełni wykorzystać potencjał szparagów, które są
doskonałym źródłem folianów i inuliny, korzystnych dla mikrobioty jelitowej.
Zakochasz się w tym daniu nie tylko za jego delikatność, ale również za łatwość
przygotowania, przy zachowaniu elegancji godnej najlepszych restauracji.
Sekretem
tego przepisu jest szybki sos, który przypomina subtelne pesto z szparagów,
wzbogacony o kawałki tych aromatycznych warzyw. Nie znajdziesz tu nadmiaru
masła czy gęstej śmietanki — wystarczy odrobina parmezanu, by podkreślić
naturalny smak szparagów. Przepis ten jest nie tylko prosty, sezonowy i szybki
w przygotowaniu, ale również idealny dla miłośników dań z makaronem. Całość
zajmie zaledwie 25 minut, co czyni go idealnym wyborem na szybki, a
jednocześnie wyjątkowy posiłek.
Nie
wahaj się, sięgnij po szparagi i wypróbuj ten przepis — gwarantujemy, że nie
pożałujesz.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 172 kcal
W
tym: Białka 9.08 g | Tłuszcze 5.70 g | Węglowodany 20.51 g (w tym cukry 1.69 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 300 g makaronu w kształcie muszelek
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 100 g startego parmezanu
- 2 garści świeżego szpinaku
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Makaron
ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z ugotowanego makaronu odlać 1 szklankę
gorącej wody (będzie potrzebna w późniejszej fazie przepisu).
W
szparagach odciąć lub odłamać zrogowaciałe końcówki. Następnie oczyścić łodygi,
umyć szparagi pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć.
Następnie
w szparagach pokroić w plasterki.
Cebulę
obrać i posiekać w drobną kostkę.
Czosnek
obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami lub
drobno posiekać.
Parmezan
zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
Szpinak
umyć i osuszyć.
Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło. Na maśle zeszklić cebulkę z czosnkiem.
Następnie
dodać pokrojone szparagi i dusić całość przez ok 5 min. Całość
doprawić solą i pieprzem.
Do
wysokiego pojemnika włożyć szpinak, dodać ok ½ szklaki wody z ugotowanego makaronu,
ok 1/3 podduszonych łodyg szparagów, sok z cytryny oraz starty parmezan.
Wszystko przy pomocy miksera ręcznego typu żyrafa zmiksować na gładki mus.
Gotowy mus przełożyć z powrotem na patelnie do pozostałych kawałków szparagów.
Dodać także ugotowany, odcedzony makaron i wszystko delikatnie wymieszać tak aby sos pokrył wszystkie muszelki.
Całość przez krótką chwilkę jeszcze dusić
na małym ogniu, aby sos lekko zgęstniał. Gdyby konsystencja na tym etapie była
zbyt gęsta należy dodać pozostałe ½ szklanki wody z ugotowanego makaronu,
wymieszać i chwile gotować.
Podawać
na ciepło od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz