Empanadas z Mięsem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 Empanadas z Mięsem

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Kuchnia meksykańska to prawdziwy festiwal smaków, gdzie dobrej jakości mięso, soczyste warzywa oraz perfekcyjnie zestawione przyprawy tworzą kulinarne arcydzieła, a te zdobywają uznanie smakoszy na całym świecie. Jednym z tych wyjątkowych smakołyków są przepyszne Empanadas - złociste, sycące, o niepowtarzalnym aromacie, który kusi z każdego kawałka.

Empanadas to małe, przypieczone pierożki, które wyróżniają się doskonale wyważonym i jednocześnie delikatnym kruchym ciastem. Ich wnętrze kryje różnorodny farsz, który może być mięsny, rybny, wegetariański lub serowy, a nawet jajeczny - możliwości są praktycznie nieograniczone. Meksykański przysmak wyróżnia się również wyjątkowym ciastem, które przygotowywane jest na bazie kruchego ciasta z dodatkiem lekko ciepłego mleka, chociaż istnieją także alternatywy, takie jak ciasto chlebowe lub podobne do francuskiego.

Ważnym elementem przygotowania Empanadas jest również sposób pieczenia - można je usmażyć w głębokim oleju, aby uzyskać chrupiącą skorupkę, lub upiec w piekarniku, co sprawia, że stają się lżejsze i zdrowsze. Niezależnie od wyboru, te małe pierożki zawsze zaskakują wyrazistym smakiem, który podkreślają intensywne dipy lub klasyczne guacamole. Empanadas mogą być świetną przekąską lub pełnowartościowym daniem obiadowym, a nawet składnikiem sałatki - ich uniwersalność i wyjątkowy smak sprawiają, że warto się nimi delektować na różne sposoby.

Gorąco zachęcam do wypróbowania tych meksykańskich przysmaków, które zapewnią niezapomniane doznania kulinarne.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 191 kcal

W tym: Białka 8.94 g | Tłuszcze 6.72 g | Węglowodany 22.77 g (w tym cukry 2.49 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki na ciasto:

 

- 750 g mąki pszennej

- ±250 ml ciepłego mleka

- 100 g masła

- 1 jajko

- ½ łyżeczki soli


 

Składniki na farsz:

 

- ok 500 g dobrego mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego (wg własnych preferencji)

- 2 czerwone papryki

- 2 duże cebule

- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej

- 1 płaska łyżeczka pieprzu

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 łyżeczka oregano

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki wędzonej papryki

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek

- 70 g żółtego sera cheddar


 

Dodatkowo:

 

- 1 jajko do posmarowania


 

Przygotowanie:

 

Ze składników na ciasto należy zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Można zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą część zawinąć w folie spożywczą i umieścić na min 30 min w lodówce.

W czasie, gdy ciasto odpoczywa przygotować farsz.

Ulubione mięso umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie paprykę zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę.

Kukurydzę odsączyć na sitku z zalewy.

Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Na głębokiej patelni rozgrzać klarowane masło lub oliwę. Na tłuszczy zeszklić cebulkę, następnie dodać paprykę i smażyć przez ok 3 min często mieszając. Dodać zmielone mięso i koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć aż nadmiar płynów odparuje a mięso lekko się zarumieni. Następnie dodać wszystkie przyprawy i kukurydzę. Dusić całość przez ok 3 min. Na koniec dodać ser i wszystko dokładnie wymieszać. Chwile smażyć aż ser się roztopi i dokładnie pokryje cały farsz. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.

Na lekko podsypanym mąka blacie cienko rozwałkować pierwszą część ciasta (rozwałkować na grubość ok 2 mm). W cieście wykrawać okręgi o średnicy ok 8-10 cm. Następnie na wycięte okręgi wykładać porcję farszu (ok 1 płaska łyżka), tak aby brzegi ciasta zostały wolne. Formować pierożki składając i sklejając brzegi ciasta mocno dociskając palcami lub widelcem. Idealnie sprawdzi się tu także ręczna maszynka do klejenia pierogów. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta aż cały farsz zostanie wykorzystany.

Kosz Airfryera wyłożyć arkuszem pergaminowym i układać na nim pierożki. Każdego pierożka z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem.

Urządzenie ustawić na 180°C i piec pierożki przez ok 20 min.

Po upieczeniu ostrożnie wyjąc pierożki i od razu podawać z ulubionym sosem lub dipem.






*Przygotowanie w piekarniku:

 

Piekarnik rozgrzać do 190°C przy funkcji górna/dolna grzałka lub 180°C przy funkcji z termoobiegiem. Duża blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Całość (ciasto i farsz) przygotować zgodnie z powyższą instrukcją.

Gotowe pierożki układać na blaszce i każdego z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pierożki przez ok 30 min lub do chwili, gdy osiągną złoty kolor.

Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub dipem.


Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty