Empanadas z Mięsem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Kuchnia meksykańska to prawdziwy festiwal smaków,
gdzie dobrej jakości mięso, soczyste warzywa oraz perfekcyjnie zestawione
przyprawy tworzą kulinarne arcydzieła, a te zdobywają uznanie smakoszy na całym
świecie. Jednym z tych wyjątkowych smakołyków są przepyszne Empanadas -
złociste, sycące, o niepowtarzalnym aromacie, który kusi z każdego kawałka.
Empanadas to małe, przypieczone pierożki, które
wyróżniają się doskonale wyważonym i jednocześnie delikatnym kruchym ciastem.
Ich wnętrze kryje różnorodny farsz, który może być mięsny, rybny, wegetariański
lub serowy, a nawet jajeczny - możliwości są praktycznie nieograniczone.
Meksykański przysmak wyróżnia się również wyjątkowym ciastem, które
przygotowywane jest na bazie kruchego ciasta z dodatkiem lekko ciepłego mleka,
chociaż istnieją także alternatywy, takie jak ciasto chlebowe lub podobne do
francuskiego.
Ważnym elementem przygotowania Empanadas jest również
sposób pieczenia - można je usmażyć w głębokim oleju, aby uzyskać chrupiącą
skorupkę, lub upiec w piekarniku, co sprawia, że stają się lżejsze i zdrowsze.
Niezależnie od wyboru, te małe pierożki zawsze zaskakują wyrazistym smakiem,
który podkreślają intensywne dipy lub klasyczne guacamole. Empanadas mogą być
świetną przekąską lub pełnowartościowym daniem obiadowym, a nawet składnikiem
sałatki - ich uniwersalność i wyjątkowy smak sprawiają, że warto się nimi
delektować na różne sposoby.
Gorąco zachęcam do wypróbowania tych meksykańskich
przysmaków, które zapewnią niezapomniane doznania kulinarne.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 191 kcal
W tym: Białka 8.94 g | Tłuszcze 6.72 g | Węglowodany 22.77
g (w tym cukry 2.49 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- ±250
ml ciepłego mleka
- 100
g masła
- 1
jajko
- ½
łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- ok
500 g dobrego mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego (wg własnych
preferencji)
- 2
czerwone papryki
- 2
duże cebule
- 1
mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1
płaska łyżeczka pieprzu
- 1
płaska łyżeczka soli
- 1
łyżeczka oregano
- 1
łyżeczka słodkiej papryki
- ½
łyżeczki ostrej papryki
- ½
łyżeczki wędzonej papryki
- 2
łyżki koncentratu pomidorowego
- 2
łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek
- 70
g żółtego sera cheddar
Dodatkowo:
- 1
jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Ze
składników na ciasto należy zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Można zrobić
to ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Gotowe ciasto podzielić na dwie części.
Każdą część zawinąć w folie spożywczą i umieścić na min 30 min w lodówce.
W czasie,
gdy ciasto odpoczywa przygotować farsz.
Ulubione
mięso umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć a następnie zmielić w maszynce do
mielenia mięsa.
Papryki
umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie paprykę zetrzeć na tarce
jarzynowej na grubych oczkach.
Cebule
obrać i posiekać w drobną kostkę.
Kukurydzę
odsączyć na sitku z zalewy.
Ser
zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Na głębokiej
patelni rozgrzać klarowane masło lub oliwę. Na tłuszczy zeszklić cebulkę,
następnie dodać paprykę i smażyć przez ok 3 min często mieszając. Dodać
zmielone mięso i koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć aż nadmiar płynów
odparuje a mięso lekko się zarumieni. Następnie dodać wszystkie przyprawy i
kukurydzę. Dusić całość przez ok 3 min. Na koniec dodać ser i wszystko
dokładnie wymieszać. Chwile smażyć aż ser się roztopi i dokładnie pokryje cały
farsz. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Na
lekko podsypanym mąka blacie cienko rozwałkować pierwszą część ciasta (rozwałkować
na grubość ok 2 mm). W cieście wykrawać okręgi o średnicy ok 8-10 cm. Następnie
na wycięte okręgi wykładać porcję farszu (ok 1 płaska łyżka), tak aby brzegi
ciasta zostały wolne. Formować pierożki składając i sklejając brzegi ciasta mocno
dociskając palcami lub widelcem. Idealnie sprawdzi się tu także ręczna maszynka
do klejenia pierogów. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta aż cały farsz
zostanie wykorzystany.
Kosz
Airfryera wyłożyć arkuszem pergaminowym i układać na nim pierożki. Każdego
pierożka z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem.
Urządzenie
ustawić na 180°C i piec pierożki przez ok 20 min.
Po
upieczeniu ostrożnie wyjąc pierożki i od razu podawać z ulubionym sosem lub dipem.
*Przygotowanie w piekarniku:
Piekarnik
rozgrzać do 190°C przy funkcji górna/dolna grzałka lub 180°C przy funkcji z
termoobiegiem. Duża blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Całość
(ciasto i farsz) przygotować zgodnie z powyższą instrukcją.
Gotowe
pierożki układać na blaszce i każdego z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem.
Blaszkę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pierożki przez ok 30 min lub do chwili,
gdy osiągną złoty kolor.
Podawać
na ciepło z ulubionym sosem lub dipem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz