Buraczki Obiadowe ze Śmietaną i Majonezem

 Buraczki Obiadowe ze Śmietaną i Majonezem


Buraki ze śmietaną i majonezem to niezwykle apetyczna surówka, która łączy w sobie tradycyjny smak z wyjątkowym urokiem koloru. Ta potrawa w starym stylu zachwyca swoją kremową konsystencją oraz delikatnie pikantnym smakiem, który pobudza zmysły i wprawia w dobry nastrój.

Co więcej, przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i dostępne dla każdego, a jej wyjątkowy smak tylko zyskuje na intensywności, gdy surówka leżakuje przez noc, pozwalając składnikom idealnie się połączyć. Żywy różowy kolor buraków z pewnością przyciąga uwagę i staje się główną atrakcją na każdym stole, dodając elegancji i uroku każdemu posiłkowi.

Jednak nie tylko estetyka czyni tę surówkę wyjątkową. Buraki, które są głównym składnikiem, to warzywa bogate w składniki odżywcze i korzystne dla zdrowia, dodając nuty zdrowia i świeżości do dania. Dlatego też ta surówka doskonale nadaje się na różnego rodzaju uroczystości, takie jak Walentynki czy święta, kiedy to chcemy podkreślić wyjątkowy charakter spotkania.

Gorąco zachęcam do wypróbowania tej surówki, abyście mogli doświadczyć nie tylko niebiańskiego smaku i delikatności, ale również cieszyć się magicznymi momentami spędzonymi przy stole, otoczeni bliskimi.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 80 kcal

W tym: Białka 0.87 g | Tłuszcze 3.98 g | Węglowodany 10.01 g (w tym cukry 4.27 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki:

 

- 2 duże burki

- 1 jabłko

- 1 duża cebula

- 1 łyżka octu

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 czubata łyżeczka cukru

- 1 łyżka dobrego majonezu

- 2 łyżki śmietany 18%

 

 

Przygotowanie:

 

Buraki upiec lub ugotować w wodzie.

Aby upiec buraki należy odciąć wierzchołki i ponakłuwać bulwy widelcem. Nie trzeba obierać buraków przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Każdego buraka zawinąć w kawałek w foli aluminiowej, ułożyć na blasze do pieczenia i blachę wsunąć do nagrzanego do piekarnika. Piec przez ok 1h lub dłużej, w zależności od wielkości buraków. Buraki będą gotowe, gdy wbity w bulwę widelec luźno będzie w nią wchodził. Po upieczeniu ostudzić do temperatury pokojowej następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej a grubych oczkach.

Drugi sposób przygotowania buraków to obrać je ze skórki i ugotować w wodzie do miękkości z 1 łyżką octu, 1 łyżeczką soli i pieprzu. Następnie odcedzić, wystudzić i zetrzeć na tarce jarzynowej a grubych oczkach.

Jabłko obrać i także zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę.

Warzywa umieścić w misce, dodać przyprawy, ocet, majonez ze śmietaną i wymieszać.

Przed podaniem odstawić na min 30 min do lodówki, aby składniki się ze sobą ,,przegryzły”

 


Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty