Zupa Krem z Kalarepy (Cook4me Tefal - Multicooker)

Zupa Krem z Kalarepy

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na wyrafinowaną zupę krem z kalarepy, z ziemniakami i delikatnym serkiem śmietankowym. To danie nie tylko uraczy Was wyjątkowym smakiem, ale także zapewni odżywczy i szybki posiłek, gotowy już w około 30 minut dzięki urządzeniu Multicooker.

Kalarepa jest niezawodnym wyborem do zup, dodając im kremowej konsystencji i bogactwa smaku, a ziemniaki doskonale komponują się z resztą składników, bez potrzeby użycia dużej ilości innych zagęszczaczy tj. np.: śmietana. Mimo swojego skromnego wyglądu, ta zupa kryje w sobie niezwykłe walory kulinarne - jest nie tylko pyszna, lecz również wyjątkowo aromatyczna.

Choć kalarepa często pozostaje w cieniu innych warzyw, okazuje się, że jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Jej liczne właściwości zdrowotne, takie jak wsparcie w profilaktyce chorób nowotworowych, działanie grzybo - i bakteriobójcze czy oczyszczający wpływ na organizm, sprawiają, że warto włączyć ją do codziennej diety.

W kalarepie znajdziemy bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które nie tylko chronią przed chorobami, ale także wspierają ogólne funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo, jej niskokaloryczny charakter i śladowe ilości tłuszczu czynią z niej idealny wybór dla osób dbających o swoją sylwetkę i zdrowie.

Należy pamiętać, że kalarepa należy do rodziny kapustnych, zatem jest blisko spokrewniona z takimi warzywami jak kapusta, brokuły czy jarmuż. Jej obecność w naszej diecie stanowi więc doskonałe uzupełnienie zdrowego odżywiania, a ta wyrafinowana zupa krem jest doskonałym sposobem na jej wprowadzenie do menu. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

Kaloryczność potrawy w 100 g: 50 kcal

W tym: Białka 1.44 g | Tłuszcze 2.18 g | Węglowodany 5.50 g (w tym cukry 1.80 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 3 duże kalarepy

- 6 średnich ziemniaków

- 2 marchewki

- 2 cebule

- 1 łyżka cukru

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 płaska łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki kurkumy

- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 2 łyżeczki suszonego lubczyku

- 1 łyżeczka suszonej pietruszki

- 1 łyżeczka suszonego majeranku

- 150 g serka śmietankowego typu Almette

- 2 łyżki masła klarowanego

- 1½ litra bulionu warzywnego lub mięsnego

 

Dodatkowo do dekoracji:

 

- 1 łyżeczka oliwy chili

- świeże listki kolendry

- świeże kiełki rzodkiewki

 

 

Przygotowanie:

 

Kalarepy, ziemniaki oraz marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

W misie Multicookera umieścić klarowane masło i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę. Do cebuli dodać startą marchew i smażyć przez 2 min. Następnie dodać startą kalarepę, wymieszać i smażyć przez kolejne 2 min. Potem dodać starte ziemniaki, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok 3 min. Na koniec wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy oraz łyżkę cukru. Wymieszać.

Zamknąć pokrywę Multicookera i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 15 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę i całość przemieszać.

Dodać serek śmietankowy i zmiksować całość blenderem ręcznym typu żyrafa na gładki krem. Na tym etapie zupę można doprawić wg własnych preferencji.

Podawać od razu po przygotowaniu dekorując zupę przed podaniem łyżeczką oliwy z chili, świeżymi listkami kolendry oraz oprószając obficie świeżymi kiełkami rzodkiewki.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty