Wielkanocna Babka Piaskowa
W Święta Wielkanocne nie ma deseru bardziej
klasycznego i uwielbianego niż tradycyjna Babka. Ten szczególny przepis, znany
jako Babka „Piaskowa”, oferuje nieziemsko lekkie i puszyste ciasto, które
rozpływa się w ustach. Tajemnica jego lekkości i delikatności tkwi w dodatku
mąki ziemniaczanej, która sprawia, że babka staje się niczym lekka, słodka
chmurka.
Choć nazwa może sugerować ciężkość, to właśnie mąka
ziemniaczana nadaje babce wyjątkową lekkość i zwiewność. Ta duża, karbowana
babka prezentuje się imponująco na świątecznym stole, ale w rzeczywistości jej
przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Co więcej, praktycznie niemożliwe
jest zepsucie tego przepisu. Gorąco polecam wypróbowanie go, abyście mogli
doświadczyć tego niebiańskiego smaku i delikatności.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 375 kcal
W tym: Białka 6.09 g | Tłuszcze 21.02 g | Węglowodany 39.67
g (w tym cukry 18.59 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 200
g masła
- 160
g cukru
- 1
czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- ½
łyżeczki aromatu cytrynowego
- ½
łyżeczki aromatu pomarańczowego
-
160 g mąki pszennej tortowej
-
95 g skrobi ziemniaczanej
- 1
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1
łyżka miękkiego masła do posmarowania formy
- ok
2 do 3 łyżek bułki tartej
-
garść posiekanych ulubionych orzechów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Formę
do babki z kominem wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Nadmiar bułki
wysypać i na spód rozsypać równomiernie garść posiekanych ulubionych orzechów.
Piekarnik
rozgrzać do 170°C.
Masło
roztopić w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej a następnie odstawić do wystygnięcia.
W
misie miksera umieścić jajka z cukrem oraz z cukrem waniliowym i ubić na jasną,
puszystą i gęstą masę. Potrwa to ok 10 min. Pod koniec ubijania dodać oba
aromaty.
W
między czasie do oddzielnej miski przesiać obie mąki razem z proszkiem do
pieczenia.
Następnie
do masy jajecznej przesypać mąki i wszystko krótko zmiksować na małych obrotach
miksera tylko do połączenia się składników.
Na
koniec przelać przestudzone masło i wymieszać szpatułką o uzyskania jednolitej
masy.
Masę
przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec
babkę przez ok 50 min lub do momentu tzw.: suchego patyczka oraz gdy uzyska piękny
złoty kolor.
Po
upieczeniu wyjąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy babka wystygnie ostrożnie przełożyć ja na duży talerz obracając do góry dnem i delikatnie zdjąć formę.
Przed
podaniem babkę udekorować oprószając cukrem pudrem lub polewając lukrem.
Przechowywać
w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz