Surówka z Kalarepy
Surówka z Kalarepy
Surówka z kalarepy to prawdziwa perełka na
talerzu – nie tylko pyszna, ale także łatwa w przygotowaniu i zdrowa
propozycja, która doskonale komponuje się z tradycyjnym polskim obiadem. Czy
nie zdarzyło się Wam przechodzić obok tych niepozornych, a jednak tak ciekawych
kuliście wyglądających warzyw w dziale z owocami i warzywami? Zastanawialiście
się pewnie, dlaczego kalarepa nie cieszy się tak dużą popularnością jak inne
warzywa. Mimo swojego neutralnego smaku i przyjemnej chrupkości, ma niewielu
entuzjastów. Jednak, gdy tylko opanujecie sztukę wykorzystania kalarepy w
kuchni, przekonacie się, że stanie się ona stałym bywalcem Waszego koszyka
zakupowego! Zachęcam Was więc do eksperymentowania – przekonajcie się sami, jak
wiele smakowitych potraw można stworzyć z tego niedocenianego skarbu natury.
Kaloryczność
potrawy w 100g: 81 kcal
W
tym: Białka 1.06 g | Tłuszcze 5.04 g | Węglowodany 6.30 g (w tym cukry 5.39 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 2 średnie kalarepy
- 2 małe marchewki
- 1 duże jabłko
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie
śmietana 18%)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jabłko, kalarepy, marchew obrać i zetrzeć na tarce
jarzynowej na grubych oczkach.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Wszystkie warzywa umieścić w misce, dodać sok z cytryny lub limonki i wymieszać.
Dodać majonez, jogurt oraz doprawić solą i
pieprzem a następnie dobrze wymieszać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Schłodzić w lodówce.
Podawać jako dodatek do dań obiadowych lub solo.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz