Strudel Jabłkowy w Cieście Filo (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Strudel Jabłkowy w Cieście Filo

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Ciasto filo to prawdziwa perełka w kulinarnym świecie, które na pierwszy rzut oka może być mylone z delikatnym ciastem francuskim, ale kiedy już je spróbujesz, odkryjesz zupełnie nowy świat smaków i tekstur. To cienkie jak bibuła ciasto, które odróżnia się nie tylko sposobem przygotowania, ale także wykorzystywanym tłuszczem. Gdy francuskie ciasto uwodzi kremowym masłem, filo tańczy z oliwą i ciepłą wodą, które nadają mu elastyczności i niepowtarzalny charakter.

W przeciwieństwie do lekkiego i chrupiącego francuskiego odpowiednika, filo jest miękkie i sprężyste, otulając każdy skos smakiem i aromatem. Choć swoje korzenie ma w kuchni tureckiej, to dziś cieszy się popularnością na całym świecie, zwłaszcza w Grecji i na Bałkanach, gdzie znane jest chociażby jako ulubiona baza do baklawy.

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na banalnie prosty, a zarazem niezwykle szybki a'la strudel z jabłkami, wykorzystując właśnie to cudowne ciasto filo. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w kuchni, ten przepis zawsze się udaje, dając w wyniku niesamowicie pyszny i chrupiący wypiek, którym możesz się delektować o każdej porze dnia.

Zatem polecam gorąco do wypróbowania mój przepis.

 Kaloryczność potrawy w 100 g: 237 kcal

W tym: Białka 3.16 g | Tłuszcze 10.68 g | Węglowodany 30.71 g (w tym cukry 15.21 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 3 kwaśne jabłka

- 100 g cukru

- 1 łyżka klarowanego masła

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczki mielonego kardamonu

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- 1 opakowanie ciasta Filo (7 arkuszy)

- 100 g roztopionego masła

- duża garść posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych bez soli

 


Dodatkowo do dekoracji:

 

- cukier puder

- lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:

 

Jabłka umyć, obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Na dużej patelni roztopić łyżkę klarowanego masła. Dodać starte jabłka i zasypać je cukrem. Delikatnie wymieszać, zmniejszyć moc palnika na średnią i prażyć jabłka aż nadmiar wody odparuje. Od czasu do czasu całość delikatnie przemieszać, ale tak aby nie uszkodzić struktury jabłek. Pod koniec smażenia dodać cynamon, kardamon, ok ½ garści orzeszków ziemnych i cukier z wanilią. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.

Ciasto Filo wyjąc z opakowania i przy użyciu ostrego noża lub nożyczek przeciąć na pól wzdłuż krótszego boku (chodzi o dostosowanie szerokości późniejszej rolady do wielkości kosza AirFryera). Z opakowania wyjdą dwie rolady. Można przygotować tylko jedną a resztę ciasta szczelnie zawinąć w papier oraz folię spożywczą, aby nie wyschło i wykorzystać do innego przepisu. Przechowywać w lodówce.

W garnuszku roztopić 100 g masła.

Jeden arkusz ciasta filo ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia i równomiernie posmarować roztopionym masłem na całej powierzchni. Na posmarowanym arkuszu ułożyć kolejny płat ciasta Filo. Także posmarować go masłem. Na powierzchni rozsypać odrobinę posiekanych orzeszków ziemnych i ułożyć kolejny płat ciasta. Ciasto ponowie posmarować masłem i czynność tę powtarzać do wyczerpania arkuszy ciasta Filo posypując orzeszkami co drugą warstwę.  

Na ostatnim arkuszu (względem krótszego boku) na ok ¾ jego powierzchni rozsmarować równomiernie uprażone jabłka pozostawiając ¼ ciasta wolną od farszu. Następnie delikatnie zwinąć całość w luźny rulon i posmarować go cienką warstwą masła.

W koszu AirFryera ułożyć arkusz pergaminu lub papieru do pieczenia a następnie przełożyć na niego naszą roladę.

Urządzenie ustawić na 180°C i piec strudel przez ok 20 min. lub do czasu aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru.

Po zakończeniu programu ostrożnie wyjąć roladę na blat i pozostawić do ostygnięcia.

Przed podaniem oprószyć strudel cukrem pudrem i pokroić bardzo ostrym nożem na kawałki. Można także podawać z gałką lodów waniliowych.   

 

*Przygotowanie w piekarniku:

 

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Całość przygotować dokładnie tak samo jak w powyższej instrukcji jednak bez konieczności dzielenia ciasta na pół. Roladę zwijać względem krótszego boku.

Gotową roladę umieścić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 35 - 40 min lub do czasu aż ciasto nabierze mocno złotego koloru. Gdyby ciasto zbyt szybko nabierało koloru należy przykryć je kawałkiem foli aluminiowej, aby spowolnić proces przypiekania.






Smacznego.

Komentarze

  1. Przecież air fryer trzeba najpierw rozgrzać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic bardziej mylnego. Jak widać na załączonym obrazku wyszło idealnie bez wstępnego rozgrzewania urządzenia. Urządzenie Philips Airfryer nie wymaga wstępnego rozgrzewania. Składniki można od razu włożyć do kosza, pomijając wstępne rozgrzewanie urządzenia.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty