Strudel Jabłkowy w Cieście Filo (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Strudel Jabłkowy w Cieście Filo
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Ciasto filo to prawdziwa perełka w kulinarnym
świecie, które na pierwszy rzut oka może być mylone z delikatnym ciastem francuskim,
ale kiedy już je spróbujesz, odkryjesz zupełnie nowy świat smaków i tekstur. To
cienkie jak bibuła ciasto, które odróżnia się nie tylko sposobem przygotowania,
ale także wykorzystywanym tłuszczem. Gdy francuskie ciasto uwodzi kremowym masłem,
filo tańczy z oliwą i ciepłą wodą, które nadają mu elastyczności i
niepowtarzalny charakter.
W przeciwieństwie do lekkiego i chrupiącego
francuskiego odpowiednika, filo jest miękkie i sprężyste, otulając każdy skos
smakiem i aromatem. Choć swoje korzenie ma w kuchni tureckiej, to dziś cieszy
się popularnością na całym świecie, zwłaszcza w Grecji i na Bałkanach, gdzie
znane jest chociażby jako ulubiona baza do baklawy.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami
przepisem na banalnie prosty, a zarazem niezwykle szybki a'la strudel z
jabłkami, wykorzystując właśnie to cudowne ciasto filo. Bez względu na to, czy
jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w kuchni,
ten przepis zawsze się udaje, dając w wyniku niesamowicie pyszny i chrupiący
wypiek, którym możesz się delektować o każdej porze dnia.
Zatem polecam gorąco do wypróbowania mój
przepis.
W
tym: Białka 3.16 g | Tłuszcze 10.68 g | Węglowodany 30.71 g (w tym cukry 15.21 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 100 g cukru
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 opakowanie ciasta Filo (7 arkuszy)
- 100 g roztopionego masła
- duża garść posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych
bez soli
Dodatkowo
do dekoracji:
- cukier puder
- lody waniliowe
Jabłka
umyć, obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Na
dużej patelni roztopić łyżkę klarowanego masła. Dodać starte jabłka i zasypać
je cukrem. Delikatnie wymieszać, zmniejszyć moc palnika na średnią i prażyć
jabłka aż nadmiar wody odparuje. Od czasu do czasu całość delikatnie przemieszać,
ale tak aby nie uszkodzić struktury jabłek. Pod koniec smażenia dodać cynamon,
kardamon, ok ½ garści orzeszków ziemnych i cukier z wanilią. Wymieszać tylko do
połączenia się składników. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Ciasto
Filo wyjąc z opakowania i przy użyciu ostrego noża lub nożyczek przeciąć na pól
wzdłuż krótszego boku (chodzi o dostosowanie szerokości późniejszej rolady do wielkości
kosza AirFryera). Z opakowania wyjdą dwie rolady. Można przygotować tylko jedną
a resztę ciasta szczelnie zawinąć w papier oraz folię spożywczą, aby nie wyschło
i wykorzystać do innego przepisu. Przechowywać w lodówce.
W
garnuszku roztopić 100 g masła.
Jeden
arkusz ciasta filo ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia i równomiernie
posmarować roztopionym masłem na całej powierzchni. Na posmarowanym arkuszu
ułożyć kolejny płat ciasta Filo. Także posmarować go masłem. Na powierzchni rozsypać
odrobinę posiekanych orzeszków ziemnych i ułożyć kolejny płat ciasta. Ciasto
ponowie posmarować masłem i czynność tę powtarzać do wyczerpania arkuszy ciasta
Filo posypując orzeszkami co drugą warstwę.
Na
ostatnim arkuszu (względem krótszego boku) na ok ¾ jego powierzchni rozsmarować
równomiernie uprażone jabłka pozostawiając ¼ ciasta wolną od farszu. Następnie
delikatnie zwinąć całość w luźny rulon i posmarować go cienką warstwą masła.
W
koszu AirFryera ułożyć arkusz pergaminu lub papieru do pieczenia a następnie przełożyć
na niego naszą roladę.
Po
zakończeniu programu ostrożnie wyjąć roladę na blat i pozostawić do ostygnięcia.
Przed
podaniem oprószyć strudel cukrem pudrem i pokroić bardzo ostrym nożem na
kawałki. Można także podawać z gałką lodów waniliowych.
*Przygotowanie
w piekarniku:
Piekarnik
rozgrzać do 190°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Całość
przygotować dokładnie tak samo jak w powyższej instrukcji jednak bez
konieczności dzielenia ciasta na pół. Roladę zwijać względem krótszego boku.
Gotową
roladę umieścić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 35
- 40 min lub do czasu aż ciasto nabierze mocno złotego koloru. Gdyby ciasto
zbyt szybko nabierało koloru należy przykryć je kawałkiem foli aluminiowej, aby
spowolnić proces przypiekania.
Smacznego.
Przecież air fryer trzeba najpierw rozgrzać.
OdpowiedzUsuńNic bardziej mylnego. Jak widać na załączonym obrazku wyszło idealnie bez wstępnego rozgrzewania urządzenia. Urządzenie Philips Airfryer nie wymaga wstępnego rozgrzewania. Składniki można od razu włożyć do kosza, pomijając wstępne rozgrzewanie urządzenia.
Usuń