Sernik Pistacjowy (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Sernik Pistacjowy
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Moja fascynacja sernikami nie jest żadnym
sekretem. Dziś postanowiłem przygotować sernik o smaku pistacjowym, który jest
po prostu fenomenalny i niemalże doskonały. Charakteryzuje się niezwykłą kremową
konsystencją, delikatnie zbalansowaną słodyczą i prostotą. Do jego stworzenia
potrzebujesz jedynie kilku wyselekcjonowanych składników. Głównym elementem
tego przepisu jest pasta pistacjowa, stworzona z uprażonych i zmielonych
orzechów pistacjowych, zupełnie inna niż krem pistacjowy, który zawiera
mieszankę zmielonych pistacji, białej czekolady i cukru.
Warto zaznaczyć, że istnieje pewne
nieporozumienie między pastą a kremem pistacjowym, a moim zdaniem,
własnoręcznie przygotowana pasta pistacjowa jest kluczowa. Procedura jest dość
prosta: należy obrać około 400 g pistacji, upiec je w piekarniku rozgrzanym do
180°C przez 7-8 minut, poczekać, aż ostygną, a następnie zblendować je na gładką
pastę.
Oczywiście istnieje również opcja zakupienia gotowej pasty, a jeśli ktoś preferuje ten wybór, to w tym przypadku z czystym sumieniem polecam markę Krukam
https://krukam.pl/product-pol-436-Pasta-z-pistacji-150g.html?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral&utm_term=CPC5#dlapi_npa=0&dlapi_lu=202402111053166391302040pasta,
która oferuje produkt wysokiej jakości.
Zatem polecam gorąco do wypróbowania mój
przepis.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 371 kcal
W
tym: Białka 7.59 g | Tłuszcze 23.56 g | Węglowodany 33.03 g (w tym cukry 15.14 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na spód:
- 40 g pasty pistacjowej
- 30 g masła
Składniki
na masę sernikową:
- 450 g twarogu sernikowego (tym razem polecam Mój Ulubiony
z Wielunia)
- 100 g pasty pistacjowej
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 10 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
do dekoracji:
- 4 łyżki pasty pistacjowej
- garść posiekanych pistacji
- płatki lub pączki jadalnych róż
W
garnuszku lub kuchence mikrofalowej roztopić masło razem z pastą pistacjową.
Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Herbatniki zmiksować w mikserze lub
malakserze i pod koniec miksowania dodać roztopione masło z pastą. Zmiksować do
całkowitego połączenia się składników.
Tortownicę
o Ø20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Gotową masę ciasteczkową
przesypać do tortownicy i przy pomocy łyżki lub szklanki z równym i płaskim
dnem ugnieść na dnie tortownicy. Tortownice wstawić do kosza AirFryera i
podpiec spód przez 4 min w temperaturze 160°C. Następnie wyjąć na blat i wystudzić.
W tym czasie przygotować masę sernikową.
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie
miksera lub w kielichu blendera umieścić wszystkie składniki na masę sernikową
razem i zmiksować, tylko do połączenia się składników oraz do uzyskania jednolitej
i gładkiej masy. Masa będzie dość gęsta.
Przelać
masę do tortownicy na ciasteczkowy spód, delikatnie wyrównać i wstawić ponownie
do kosza AirFryera.
Urządzenie
ustawić na 150°C i piec sernik przez ok 40 – 45 min.
Po zakończeniu programu lekko otworzyć kosz i pozostawić w nim sernik przez ok 15. Następnie ostrożnie wyjąć tortownicę na blat i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową udekorować go pastą pistacjową i oprószyć posiekanymi pistacjami i płatkami lub pączkami jadalnych róż. Udekorowany sernik odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
Podawać
mocno schłodzony.
*Przygotowanie
w piekarniku:
Piekarnik
rozgrzać do 150°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).
Spód
i masę sernikową przygotować zgodnie w powyższymi instrukcjami. Masę przelać do
tortownicy na ciasteczkowy spód.
Na dno
piekarnika postawić miseczkę z wodą.
Tortownicę
wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec sernik przez ok 80
min.
Po
zakończonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i
pozostawić w nim sernik przez ok 15 min.
Następnie
wyjąć sernik na blat, wystudzić do temperatury pokojowej, udekorować i schłodzić
w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
Podawać
mocno schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz