Pistacjowa Latte
Pistacjowa Latte
Ta niesamowicie pyszna i kremowa
pistacjowa latte jest teraz w zasięgu Waszych rąk, bez konieczności wychodzenia
z domu. Jej smak jest tak niesamowity, że moglibyście pomyśleć, że została
stworzona przez baristę z najbardziej znanej kawiarni na świecie. Ale prawda
jest taka, że możecie ją stworzyć sami, w swojej własnej kuchni!
Największą zaletą tego kawowego napoju
jest możliwość dostosowania go do swoich własnych preferencji. Chcecie go w
wersji słodkiej jak karmelizowane pistacje, czy może bardziej wytrawnej,
skoncentrowanej na intensywnym smaku kawy? Decyzja należy do Was! Bez względu
na to, czy wolicie go na gorąco, aby rozgrzać się w chłodniejsze dni, czy też na
zimno, by ochłodzić w upalne popołudnia, będzie on zawsze smakowitym wyborem.
Jestem pewna, że pokochacie tę nową kawową
przyjemność tak bardzo, jak ja. Dlatego zachęcam Was do wypróbowania go już
dziś! Pozwólcie sobie na chwilę relaksu i rozkoszujcie się każdym łykiem tego
wyjątkowego kawowego napoju.
Wypróbujcie zresztą sami! Polecam!
Kaloryczność
potrawy w 100g: 116 kcal
W
tym: Białka 4.70 g | Tłuszcze 7.89 g | Węglowodany 4.95 g (w tym cukry 1.47 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1
do 1½ łyżki kremu pistacjowego
- ½ garści posiekanych prażonych pistacji
- podwójne lub potrójne espresso wg preferencji
- ok 150 do 200 ml ulubionego mleka krowiego lub
roślinnego
Dodatkowo do dekoracji:
- płatki lub pączki jadalnych róż
- 1 łyżka posiekanych prażonych pistacji
Przygotowanie:
Dużą filiżankę wysmarować równomiernie od wewnątrz kremem pistacjowym.
Następnie oprószyć posiekanymi pistacjami.
Filiżankę zalać mocnym podwójnym lub potrójnym espresso.Ulubione mleko spienić spieniaczem ręcznym lub elektrycznym lub ciśnieniowym z ekspresu. Delikatnie zalać kawę spienionym mlekiem.
Na koniec całość udekorować posiekanymi pistacjami i płatkami
różanymi.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Jeśli wolicie bardziej słodką wersję napój można go dosłodzić
miodem lub syropem klonowym 😉.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz