Hummus Buraczany
Hummus Buraczany
Przedstawiam Wam niezwykle kremowy,
wegański i bezglutenowy dip, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także jest
bogaty w białko i zdrowe składniki. Tekstura tego hummusu jest po prostu
nieziemska - nie jest jedwabiście gładki, ale za to idealnie kremowy,
przyciągający wzrok swym żywym kolorem i apetycznym wyglądem.
Przygotowanie tego przysmaku jest
nieskomplikowane i wymaga jedynie kilku prostych i dostępnych składników, które
nie obciążą domowego budżetu. To doskonały dodatek do krakersów, warzyw lub
jako smarowidło na kanapkach i wrapach.
Dodanie buraków do tego przepisu nadaje
hummusowi subtelny, ziemisty smak z delikatną nutą słodyczy. Jest to naprawdę
nietuzinkowy smak, który trudno opisać słowami - dlatego gorąco zachęcam Was do
wypróbowania tego przepisu samodzielnie. Ten kremowy dip z pewnością zaskoczy
Was swoim wyjątkowym smakiem i zachwyci Waszą rodzinę i przyjaciół. Nie
pozostaje mi nic innego, jak polecić Wam spróbowanie go samemu!
W
tym: Białka 4.99 g | Tłuszcze 7.51 g | Węglowodany 8.62 g (w tym cukry 2.83 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 400 g ciecierzycy konserwowej (z puszki lub słoika)
- 2 ząbki czosnki
- 2 do 3 łyżek Tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo do dekoracji:
- oliwa z oliwek do dekoracji
- nasiona sezamu
- świeże ulubione kiełki np.: rzodkiewki lub lucerny
Przygotowanie:
Buraki upiec lub ugotować w wodzie.
Aby upiec buraki należy odciąć wierzchołki i ponakłuwać
bulwy widelcem. Nie trzeba obierać buraków przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Każdego buraka zawinąć w
kawałek w foli aluminiowej, ułożyć na blasze do pieczenia i blachę wsunąć do
nagrzanego do piekarnika. Piec przez ok 1h lub dłużej, w zależności od
wielkości buraków. Buraki będą gotowe, gdy wbity w bulwę widelec luźno będzie w
nią wchodził. Po upieczeniu ostudzić do temperatury pokojowej następnie obrać
ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Drugi sposób przygotowania buraków to obrać je ze
skórki i ugotować w wodzie do miękkości z 1 łyżką octu, 1 łyżeczką soli i pieprzu.
Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
W kielichu blender umieścić wszystkie składniki i
zmiksować na gładki mus. W zależności od mocy blendera proces ten może zająć 3
-5 min. W trakcie miksowania może zaistnieć potrzeba zbierania cząstek ze
ścianek kielicha. Do tego należy użyć miękkiej, silikonowej łopatki. Zepchnąć
kawałki warzyw do środka miksera i ponowie włączyć tryb miksowania.
Przełożyć gotowy dip do miseczki i przed podaniem lekko
polać wierzch oliwą z oliwek (może być smakowa) i udekorować nasionami sezamu oraz
świeżymi ulubionymi kiełkami. Można także użyć pestek z granatu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz