Hummus Buraczany

Hummus Buraczany

 

Przedstawiam Wam niezwykle kremowy, wegański i bezglutenowy dip, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także jest bogaty w białko i zdrowe składniki. Tekstura tego hummusu jest po prostu nieziemska - nie jest jedwabiście gładki, ale za to idealnie kremowy, przyciągający wzrok swym żywym kolorem i apetycznym wyglądem.

Przygotowanie tego przysmaku jest nieskomplikowane i wymaga jedynie kilku prostych i dostępnych składników, które nie obciążą domowego budżetu. To doskonały dodatek do krakersów, warzyw lub jako smarowidło na kanapkach i wrapach.

Dodanie buraków do tego przepisu nadaje hummusowi subtelny, ziemisty smak z delikatną nutą słodyczy. Jest to naprawdę nietuzinkowy smak, który trudno opisać słowami - dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu samodzielnie. Ten kremowy dip z pewnością zaskoczy Was swoim wyjątkowym smakiem i zachwyci Waszą rodzinę i przyjaciół. Nie pozostaje mi nic innego, jak polecić Wam spróbowanie go samemu!

 Kaloryczność potrawy w 100g: 142 kcal

W tym: Białka 4.99 g | Tłuszcze 7.51 g | Węglowodany 8.62 g (w tym cukry 2.83 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 2 średnie buraki

- 400 g ciecierzycy konserwowej (z puszki lub słoika)

- 2 ząbki czosnki

- 2 do 3 łyżek Tahini

- 2 łyżki soku z cytryny

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- sól i pieprz

 

Dodatkowo do dekoracji:

 

- oliwa z oliwek do dekoracji

- nasiona sezamu

- świeże ulubione kiełki np.: rzodkiewki lub lucerny


Przygotowanie:

 

Buraki upiec lub ugotować w wodzie.

Aby upiec buraki należy odciąć wierzchołki i ponakłuwać bulwy widelcem. Nie trzeba obierać buraków przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Każdego buraka zawinąć w kawałek w foli aluminiowej, ułożyć na blasze do pieczenia i blachę wsunąć do nagrzanego do piekarnika. Piec przez ok 1h lub dłużej, w zależności od wielkości buraków. Buraki będą gotowe, gdy wbity w bulwę widelec luźno będzie w nią wchodził. Po upieczeniu ostudzić do temperatury pokojowej następnie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

Drugi sposób przygotowania buraków to obrać je ze skórki i ugotować w wodzie do miękkości z 1 łyżką octu, 1 łyżeczką soli i pieprzu. Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Do przygotowania hummusu najlepszy będzie blender kielichowy.

W kielichu blender umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładki mus. W zależności od mocy blendera proces ten może zająć 3 -5 min. W trakcie miksowania może zaistnieć potrzeba zbierania cząstek ze ścianek kielicha. Do tego należy użyć miękkiej, silikonowej łopatki. Zepchnąć kawałki warzyw do środka miksera i ponowie włączyć tryb miksowania.

Przełożyć gotowy dip do miseczki i przed podaniem lekko polać wierzch oliwą z oliwek (może być smakowa) i udekorować nasionami sezamu oraz świeżymi ulubionymi kiełkami. Można także użyć pestek z granatu.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty