Baba De Camelo
Baba
de Camelo to niezwykle popularny deser w portugalskiej kulturze, ale
jednocześnie wyposażony w najbardziej niezwykłą nazwę – dosłownie oznacza
"ślinę wielbłąda"! Skąd taka nazwa? Źródło tej nietypowej nazwy
pozostaje tajemnicą, ale krąży legenda, która sięga końca pierwszej połowy XX
wieku.
Mówi
się, że pewnego razu gospodyni domowa o
imieniu Dona Valentina, zaskoczona niespodziewanymi gośćmi i ubogimi zapasami w
spiżarni, stanęła przed zadaniem stworzenia czegoś wyjątkowego z tego, co
pozostało. W efekcie powstał właśnie ten cudowny mus. Obawiając się, że może
nie starczyć dla wszystkich, przedstawiła go jako "wielbłądzią
ślinę", licząc na to, że niektórzy zrezygnują z degustacji, słysząc taką
nietypową nazwę. I tak też się stało. Jednak ci, którzy odważyli się spróbować,
zostali oczarowani kulinarnym dziełem tej kreatywnej kobiety.
Smak
tego kremowego deseru jest po prostu niebiański. Jeśli uwielbiasz karmel, na
pewno pokochasz Baba de Camelo! Doskonale sprawdzi się jako deser na wyjątkową
okazję, spotkanie ze znajomymi czy rodzinne przyjęcie. To słodka pokusa, której
trudno się oprzeć. Zachęcam Was do spróbowania – gwarantuję, że nie będziecie
rozczarowani!
Kaloryczność
potrawy w 100g: 279 kcal
W
tym: Białka 9.04 g | Tłuszcze 10.48 g | Węglowodany 36.81 g (w tym cukry 26.43
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 450 g masy krówkowej (kajmaku)
- 5
dużych jajek
- opakowanie
maślanych herbatników
-
blanszowane płatki migdałowe
-
szczypta soli
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przed rozpoczęciem przygotowywania
deseru należy sparzyć jajka we wrzątku.
Do miski wlać wrzącą wodę. Jajka umieścić w sitku i
zanurzyć we wrzącej wodzi na ok 10 - 15 sekund.
Następnie białka jaj oddzielić od żółtek.
Żółtka zmiksować z masą kajmakową aż masa stanie się
puszysta, a na jej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce ze
szczyptą soli.
Następie delikatnie (w przynajmniej trzech transzach) pianę
z białek wmieszać do masy kajmakowo-żółtkowej do całkowitego połączenia się składników.
Herbatniki krótko zmiksować w malakserze i po
zmieleniu podzielić na dwie części.
Dna miseczek lub pucharków, w których będzie serwowany
mus obsypać zmiksowanymi ciasteczkami (po ok 1 łyżce na miseczkę). Następnie
rozlać do nich mus. Miseczki wstawić do lodówki na min 1 h, aby mus stężał.
Przed podaniem wierzch oprószyć pozostałymi
zmiksowanymi ciasteczkami i podprażonymi na suchej patelni blanszowanymi
płatkami migdałowymi.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz