Baba De Camelo

Baba De Camelo

 

Baba de Camelo to niezwykle popularny deser w portugalskiej kulturze, ale jednocześnie wyposażony w najbardziej niezwykłą nazwę – dosłownie oznacza "ślinę wielbłąda"! Skąd taka nazwa? Źródło tej nietypowej nazwy pozostaje tajemnicą, ale krąży legenda, która sięga końca pierwszej połowy XX wieku.

Mówi się, że pewnego razu gospodyni domowa o imieniu Dona Valentina, zaskoczona niespodziewanymi gośćmi i ubogimi zapasami w spiżarni, stanęła przed zadaniem stworzenia czegoś wyjątkowego z tego, co pozostało. W efekcie powstał właśnie ten cudowny mus. Obawiając się, że może nie starczyć dla wszystkich, przedstawiła go jako "wielbłądzią ślinę", licząc na to, że niektórzy zrezygnują z degustacji, słysząc taką nietypową nazwę. I tak też się stało. Jednak ci, którzy odważyli się spróbować, zostali oczarowani kulinarnym dziełem tej kreatywnej kobiety.

Smak tego kremowego deseru jest po prostu niebiański. Jeśli uwielbiasz karmel, na pewno pokochasz Baba de Camelo! Doskonale sprawdzi się jako deser na wyjątkową okazję, spotkanie ze znajomymi czy rodzinne przyjęcie. To słodka pokusa, której trudno się oprzeć. Zachęcam Was do spróbowania – gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani!

 

Kaloryczność potrawy w 100g: 279 kcal

W tym: Białka 9.04 g | Tłuszcze 10.48 g | Węglowodany 36.81 g (w tym cukry 26.43 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 450 g masy krówkowej (kajmaku)

- 5 dużych jajek

- opakowanie maślanych herbatników

- blanszowane płatki migdałowe

- szczypta soli

 


Przygotowanie:

 

W pierwszej kolejności przed rozpoczęciem przygotowywania deseru należy sparzyć jajka we wrzątku.

Do miski wlać wrzącą wodę. Jajka umieścić w sitku i zanurzyć we wrzącej wodzi na ok 10 - 15 sekund.

Następnie białka jaj oddzielić od żółtek.

Żółtka zmiksować z masą kajmakową aż masa stanie się puszysta, a na jej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce ze szczyptą soli.

Następie delikatnie (w przynajmniej trzech transzach) pianę z białek wmieszać do masy kajmakowo-żółtkowej do całkowitego połączenia się składników.

Herbatniki krótko zmiksować w malakserze i po zmieleniu podzielić na dwie części.

Dna miseczek lub pucharków, w których będzie serwowany mus obsypać zmiksowanymi ciasteczkami (po ok 1 łyżce na miseczkę). Następnie rozlać do nich mus. Miseczki wstawić do lodówki na min 1 h, aby mus stężał.

Przed podaniem wierzch oprószyć pozostałymi zmiksowanymi ciasteczkami i podprażonymi na suchej patelni blanszowanymi płatkami migdałowymi.




Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty