Szafranowe Bułeczki z Masłem Waniliowym
Szafranowe Bułeczki z Masłem Waniliowym
Rozkoszne
bułeczki szafranowe, niezwykle mięciutkie i delikatne, uformowane w kształt
muszli ślimaka, dosłownie rozpływają się w ustach. Te luksusowe wypieki,
inspirowane kuchnią szwedzką, zachwycają aromatem szafranu, który nadaje im nie
tylko niezwykłego smaku, ale także pięknego, żółtego koloru natomiast nadzienie
z masła waniliowego dopełnia pełnię smaku. Szafran, uznawany na całym świecie
za jedną z najszlachetniejszych i najdroższych przypraw, pochodzi z wysuszonych
kwiatów krokusa, a jego jasnoczerwone nitki są wyjątkowo cenione za swoje
właściwości.
Już
starożytni Grecy i Sumerowie dostrzegli wyjątkowe cechy szafranu, wykorzystując
go do produkcji perfum, jako przyprawę i barwnik. W dzisiejszych czasach
szafran odgrywa ważną rolę w kuchni, nadając ciastom piękny żółty kolor i
doskonale komponując się jako przyprawa do dań rybnych i z owoców morza,
zarówno w kuchni europejskiej, jak i orientalnej. Jednak trzeba zachować umiar
w jego użyciu, nie tylko ze względu na cenę, ale także ze względu na
intensywność smaku, która w nadmiarze może wprowadzić trudną do zniwelowania
gorycz.
Nie
tylko kulinarnie, ale również zdrowotnie szafran zyskuje uznanie od wieków.
Jego właściwości lecznicze są znane na całym świecie, szczególnie jako remedium
na stres, lęki i niepokój, sprawiając, że ekstrakt z kwiatu szafranu jest
cenionym środkiem antydepresyjnym. Ponadto, szafran wykazuje pozytywne
działanie na układ pokarmowy, będąc skutecznym lekiem na wrzody. Dodatkowo,
dzięki zdolności redukcji uczucia głodu, szafran jest również postrzegany jako
naturalny sposób na wspieranie procesów odchudzania, niwelując ochotę na
podjadanie. To niezwykłe kwiaty krokusa, zamknięte w małym jasnofioletowym
kwiecie, kryją w sobie nie tylko kulinarną przyjemność, ale również bogactwo
korzyści dla zdrowia. Do przetestowania tego przepisu zainspirował mnie post od
Bread by Elise. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 300 kcal
W tym: Białka 6.85 g | Tłuszcze 16.30 g | Węglowodany 34.14
g (w tym cukry 7.53 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki na esencje szafranową:
- 10 g cukru pudru
-
30 ml gorącego pełnego mleka
- 370
g mąki typu 650
- 30 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- ¾
łyżeczki soli
-
przestudzona esencja szafranowa
- 150
ml letniego mleka
- 1
duże jajko
- 65 g masła w temperaturze pokojowej
- 75
g masła w temperaturze pokojowej
- 1
łyżeczka mąki
- 1
łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
Składniki na posypkę:
- ½
szklanki cukru
- 1
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1
jajko do posmarowania
- 1
łyżka masła do posmarowania
Przygotowanie esencji szafranowej:
Nitki szafranu umieścić w moździerzu i utrzeć na
pyłek. Dodać cukier i ucierać dalej aż cukier zmieni kolor na pomarańczowy.
Następnie dodać gorące mleko i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotowanie
masła waniliowego:
W miseczce umieścić miękkie masło, cukier puder, pastę
lub ekstrakt waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać aż powstanie
jednolita i gładka pasta. Przykryć miseczkę folia spożywczą i odstawić na bok.
Najpierw
należy przygotować rozczyn. W wysokim pojemniku umieścić letnie mleko z łyżka
mąki i cukrem. Następnie dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Pojemni przykryć
bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min, aby drożdże podjęły
pracę.
W tym czasie pozostałe składniki – oprócz masła – umieścić w misie miksera. Dodać esencję szafranową i wyrośnięty rozczyn. Przy pomocy nasadki z hakiem wyrobić jednolite ciasto. Po ok 5 min wyrabiania dodać miękkie masło i wyrabiać dalej przez kolejni ok 10 min do czasu aż ciasto bez trudu będzie odklejać się od ścianek misy. Gotowe ciasto uformować w kulkę i przełożyć do czystej i lekko natłuszczonej misy.
Misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
na ok 1h. Następnie misę z podrośniętym ciastem przełożyć do lodówki na ok 1½h.
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gotowe
ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 40 x 50 cm i
grubości ok ½ cm. Na połowie ciasta wzdłuż krótszego boku rozsmarować masło
waniliowe a następnie złożyć ciasto przykrywając nadzienie drugą połówką. Lekko
całość docisnąć i wyrównać. Ostrym nożem lub radełkiem pociąć ciasto na 12
równych pasków.
Każdy pasek ciasta lekko rozciągnąć i skręcić względem
własnej osi. Następnie skręcony pasek zwinąć w zgrabnego ślimaczka. Tak
uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych
odstępach od siebie. Bułeczki podczas pieczenia trochę podrosną.
Blachę
przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na minimum 30 min.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C w opcji górna/dolna grzałka.
Wyrośnięte bułeczki przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem.
Blachę wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec bułeczki przez ok 15 min aż nabiorą złocistobrązowego
koloru.
Po upieczeniu, póki bułeczki będą jeszcze gorące wierzch każdej z nich posmarować cienką warstwą roztopionego masła i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W
tym czasie przygotować cukrową posypkę.
W miseczce wymieszać ze sobą biały cukier z cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią. Następnie obtaczać bułeczki po wierzchniej stronie w przygotowanej mieszance, układać na paterze i od razu podawać.
Przechowywać
w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz