Szafranowe Bułeczki z Masłem Waniliowym

Szafranowe Bułeczki z Masłem Waniliowym

 

Rozkoszne bułeczki szafranowe, niezwykle mięciutkie i delikatne, uformowane w kształt muszli ślimaka, dosłownie rozpływają się w ustach. Te luksusowe wypieki, inspirowane kuchnią szwedzką, zachwycają aromatem szafranu, który nadaje im nie tylko niezwykłego smaku, ale także pięknego, żółtego koloru natomiast nadzienie z masła waniliowego dopełnia pełnię smaku. Szafran, uznawany na całym świecie za jedną z najszlachetniejszych i najdroższych przypraw, pochodzi z wysuszonych kwiatów krokusa, a jego jasnoczerwone nitki są wyjątkowo cenione za swoje właściwości.

Już starożytni Grecy i Sumerowie dostrzegli wyjątkowe cechy szafranu, wykorzystując go do produkcji perfum, jako przyprawę i barwnik. W dzisiejszych czasach szafran odgrywa ważną rolę w kuchni, nadając ciastom piękny żółty kolor i doskonale komponując się jako przyprawa do dań rybnych i z owoców morza, zarówno w kuchni europejskiej, jak i orientalnej. Jednak trzeba zachować umiar w jego użyciu, nie tylko ze względu na cenę, ale także ze względu na intensywność smaku, która w nadmiarze może wprowadzić trudną do zniwelowania gorycz.

Nie tylko kulinarnie, ale również zdrowotnie szafran zyskuje uznanie od wieków. Jego właściwości lecznicze są znane na całym świecie, szczególnie jako remedium na stres, lęki i niepokój, sprawiając, że ekstrakt z kwiatu szafranu jest cenionym środkiem antydepresyjnym. Ponadto, szafran wykazuje pozytywne działanie na układ pokarmowy, będąc skutecznym lekiem na wrzody. Dodatkowo, dzięki zdolności redukcji uczucia głodu, szafran jest również postrzegany jako naturalny sposób na wspieranie procesów odchudzania, niwelując ochotę na podjadanie. To niezwykłe kwiaty krokusa, zamknięte w małym jasnofioletowym kwiecie, kryją w sobie nie tylko kulinarną przyjemność, ale również bogactwo korzyści dla zdrowia. Do przetestowania tego przepisu zainspirował mnie post od Bread by Elise. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 300 kcal

W tym: Białka 6.85 g | Tłuszcze 16.30 g | Węglowodany 34.14 g (w tym cukry 7.53 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki na esencje szafranową:


-  0,25 g nitek szafranu

-  10 g cukru pudru

- 30 ml gorącego pełnego mleka


Składniki na ciasto:


- 370 g mąki typu 650

 - 30 g cukru

 - 25 g świeżych drożdży

- ¾ łyżeczki soli

- przestudzona esencja szafranowa

- 150 ml letniego mleka

- 1 duże jajko

 - 65 g masła w temperaturze pokojowej


 Składniki na masło waniliowe:


- 75 g masła w temperaturze pokojowej

 - 50 g cukru pudru

- 1 łyżeczka mąki

- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu

 

Składniki na posypkę:

 

- ½ szklanki cukru

- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią


 Dodatkowo:


- 1 jajko do posmarowania

- 1 łyżka masła do posmarowania

 

 

Przygotowanie esencji szafranowej:

 

Nitki szafranu umieścić w moździerzu i utrzeć na pyłek. Dodać cukier i ucierać dalej aż cukier zmieni kolor na pomarańczowy. Następnie dodać gorące mleko i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.


Przygotowanie masła waniliowego:

 

W miseczce umieścić miękkie masło, cukier puder, pastę lub ekstrakt waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita i gładka pasta. Przykryć miseczkę folia spożywczą i odstawić na bok. 


Przygotowanie ciasta:

 

Najpierw należy przygotować rozczyn. W wysokim pojemniku umieścić letnie mleko z łyżka mąki i cukrem. Następnie dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Pojemni przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min, aby drożdże podjęły pracę.

W tym czasie pozostałe składniki – oprócz masła – umieścić w misie miksera. Dodać esencję szafranową i wyrośnięty rozczyn. Przy pomocy nasadki z hakiem wyrobić jednolite ciasto. Po ok 5 min wyrabiania dodać miękkie masło i wyrabiać dalej przez kolejni ok 10 min do czasu aż ciasto bez trudu będzie odklejać się od ścianek misy. Gotowe ciasto uformować w kulkę i przełożyć do czystej i lekko natłuszczonej misy. 

Misę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1h. Następnie misę z podrośniętym ciastem przełożyć do lodówki na ok 1½h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Gotowe ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 40 x 50 cm i grubości ok ½ cm. Na połowie ciasta wzdłuż krótszego boku rozsmarować masło waniliowe a następnie złożyć ciasto przykrywając nadzienie drugą połówką. Lekko całość docisnąć i wyrównać. Ostrym nożem lub radełkiem pociąć ciasto na 12 równych pasków.

Każdy pasek ciasta lekko rozciągnąć i skręcić względem własnej osi. Następnie skręcony pasek zwinąć w zgrabnego ślimaczka. Tak uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie. Bułeczki podczas pieczenia trochę podrosną. 

Blachę przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na minimum 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 180°C w opcji górna/dolna grzałka.

Wyrośnięte bułeczki przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bułeczki przez ok 15 min aż nabiorą złocistobrązowego koloru.

Po upieczeniu, póki bułeczki będą jeszcze gorące wierzch każdej z nich posmarować cienką warstwą roztopionego masła i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie przygotować cukrową posypkę.

W miseczce wymieszać ze sobą biały cukier z cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią. Następnie obtaczać bułeczki po wierzchniej stronie w przygotowanej mieszance, układać na paterze i od razu podawać. 

Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu.





Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty