Spaghetti z Pieczonymi Pomidorami i Papryką
Spaghetti
z Pieczonymi Pomidorami i Papryką
Zapraszamy Cię w kulinarną podróż z wyjątkowym daniem
– spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką. To niezwykle aromatyczne i
smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom
kuchni pełnej intensywnych smaków.
Pieczenie warzyw w piekarniku to klucz do uzyskania
głębokich aromatów i bogatego smaku. Po połączeniu ich z ugotowanym al dente spaghetti,
uzyskujemy idealną harmonię smaków. To szybkie, przepyszne danie staje się
wspaniałym pomysłem na obiad czy kolację dla całej rodziny.
Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, a
użyte składniki łatwo dostępne. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią
sobie smakowite, a zarazem zdrowe potrawy. Spaghetti z pieczonymi pomidorami i
papryką to połączenie smaku, prostoty i nut świeżości, które z pewnością
podbije Twoje kubki smakowe. Spróbuj koniecznie – to prawdziwy festiwal smaków
i aromatów! Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 132 kcal
W tym: Białka 4.01 g | Tłuszcze 6.12 g | Węglowodany 13.94
g (w tym cukry 2.73 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 2
duże czerwone papryki
- ok
300 g pomidorków koktajlowych
- 2
duże czerwone cebule
- 1 duża lub dwie małe całe główki czosnku
- 1
gałązka rozmarynu
- 1
łyżeczka suszonej bazylii
- 1
łyżeczka majeranku
- ½
łyżeczki tymianku
- 1
płaska łyżeczka soli
- ½
łyżeczki pieprzu
- 1
łyżeczka cukru trzcinowy
- ½
łyżeczki ostrej papryki
- 1
łyżeczka słodkiej papryki
- ok
50 ml oliwy z oliwek
- 200 g serka śmietankowego typu Almette
-
tarty parmezan do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotować
żeliwną dużą patelnie lub naczynie przystosowane do zapiekania w piekarniku.
Piekarnik
rozgrzać do 190°C.
Papryki
umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
Pomidorki
koktajlowe umyć i pokroić na połówki.
Cebulę
obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Pokrojone
warzywa ułożyć na patelni lub w naczyniu.
Z główki
czosnku odciąć kawałek górnej części i umieścić w całości wśród pozostałych
warzyw.
Wszystkie
przyprawy wymieszać ze sobą i oprószyć nimi warzywa. Całość polać oliwą z oliwek
i wymieszać.
Wstawić patelnię/naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekać warzywa przez 30 min.
W
tym czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
Gdy
warzywa będą już upieczone wyjąc patelnie z piekarnika, usunąć spieczoną gałązkę
rozmarynu, ząbki miękkiego czosnku ostrożnie wycisnąć z główki i dodać serek
śmietankowy. Całość zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa na gładki mus. W razie,
gdyby sos był zbyt gęsty należy podlać go odrobina wody z ugotowanego makaronu.
Makaron odcedzić i od razu przełożyć do sosu. Wymieszać, aby makaron dobrze pokrył się sosem i nakładać porcje na talerze.
Podawać
na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz