Sos Szafranowy na Ciepło
Sos Szafranowy na Ciepło
Sos
szafranowy na ciepło to zmysłowe doświadczenie, gdzie aromatyczny i aksamitny
eliksir wzbogaca każde danie. Szafran, suszone słupki krokusa, staje się
głównym bohaterem tego wyjątkowego sosu - najdroższej przyprawy na świecie,
której do stworzenia jednego kilograma potrzeba niczym niepozornej armii 150
tysięcy krokusowych kwiatów. Jednak w tej kulinarno-perfumeryjnej magii
wystarczy tylko szczypta, aby wyczarować szafranowy majstersztyk, nadając
potrawie nie tylko wyjątkowy smak, ale i olśniewający, złocisty kolor.
Sos
szafranowy to kulinarne arcydzieło, które doskonale współgra z różnorodnymi
potrawami. Jego subtelność doskonale komponuje się z delikatnymi smakami ryb,
takimi jak dorsz, łosoś, halibut czy mintaj, nadając im wyjątkowy charakter.
Nie rezygnuje jednak z towarzystwa mięs, tworząc pasujące partnerstwo z różnymi
rodzajami mięsa. Dodatkowo, staje się wspaniałym towarzyszem dla gotowanych
warzyw, takich jak szparagi czy brokuły, podkreślając ich smakowitą strukturę.
Podawany
z ryżem, kluseczkami czy makaronem, sos szafranowy na ciepło to nie tylko
wyjątkowy dodatek do potraw, ale także ceremonia kulinarna, która podkreśla, że
luksus w kuchni może być prosty, a jedna szczypta szafranu potrafi sprawić, że
zwykłe danie staje się dziełem sztuki kulinarnego mistrza. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 189 kcal
W tym: Białka 2.05 g | Tłuszcze 13.97 g | Węglowodany 10.39
g (w tym cukry 5.11 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 1
duża szczypta szafranu (ok. 1 g)
- 2
duże białe cebule
- 2
łyżeczki cukru trzcinowego
- sok
wyciśnięty z ½ cytryny
- 2
łyżki masła klarowanego
- 2
ząbki czosnku
- 2
łyżki mąki
-
100 ml białego półwytrawnego wina
-
200 ml śmietany 30%
- ½
łyżeczki ostrej papryki
- ½
łyżeczki słodkiej papryki
- sól
morska
-
świeżo mielony pieprz
- mikser
kielichowy lub ręczny typu żyrafa
-
moździerz
Przygotowanie:
Szafran umieścić w moździerzu i rozetrzeć na proszek.
Z
200 ml śmietanki odlać ok 50 ml i mocno podgrzać np.: w kuchence mikrofalowej.
Gorącą śmietankę wymieszać ze sproszkowanym szafranem. Odstawić na bok.
Cebulę
i czosnek należy skarmelizować. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Następnie dodać
drobno posiekaną cebulę i czosnek, posolić i wymieszać. Dusić na małym ogniu
przez ok 10 min aż warzywa zmiękną. Wszystko od czasu do czasu przemieszać, aby
warzywa się nie przypaliły. Pod koniec dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny,
wymieszać i podsmażać jeszcze przez ok 3 min.
Następnie
zawartość patelni przełożyć do miksera kielichowego lub do wysokiego naczynia,
dodać pozostałą część śmietanki (150 ml) i całość zmiksować na gładki mus.
Zmiksowaną zawartość przelać ponownie na patelnię i zagotować na średnim ogniu. W trakcie podgrzewania wlać wcześniej przygotowany rozczyn szafranowy oraz wino. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Od momentu zagotowania się sosu
zmniejszyć moc palnika do minimum i ciągle, dość energicznie mieszając dodać
mąkę pilnując, aby nie zrobiły się grudki. Jeśli jednak nie uda się tego uniknąć
sos trzeba będzie jeszcze raz krótko zmiksować.
Gotować
całość do momentu aż sos zacznie gęstnieć a jego konsystencja zacznie
przypominać strukturę gęstej śmietany. Na tym etapie sos można jeszcze doprawić
wg własnych preferencji.
Podawać
od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz