Sernik Laskowy (Cook4me Tefal - Multicooker)

Sernik Laskowy

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Odkryj kulinarne arcydzieło, jakim jest nasz kremowy sernik, zaprojektowany specjalnie dla miłośników intensywnego smaku orzechów laskowych. Jego delikatne wnętrze kryje się pod kruchym spodem o lekko czekoladowym smaku a cała kompozycja jest uzupełniona orzechową polewą i chrupiącymi, uprażonymi orzeszkami. To niezwykłe połączenie sprawia, że sernik ten to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Co czyni go wyjątkowym? To nie tylko intensywność smaku i aromatu prażonych orzechów, ale także użyta do stworzenia podstawy domowa pasta z orzechów laskowych. Dzięki niej sernik zyskuje nie tylko unikalny smak, ale także gwarancję świeżości i wysokiej jakości składników, pozbawionych zbędnych dodatków takich jak cukry czy oleje.

Ten sernik to prawdziwy luksusowy rarytas, idealny na wyjątkowe okazje. Z pewnością skradnie serca nawet najbardziej wymagających gości. Jeśli chcesz poznać sekrety przygotowania domowej pasty z prażonych orzechów laskowych, to link do przepisu znajdziesz poniżej, w liście składników. Przygotuj się na kulinarne doznania, które przeniosą Cię w świat wyjątkowych smaków! Polecam gorąco do wypróbowania.

 Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

Kaloryczność potrawy w 100 g: 391 kcal

W tym: Białka 7.80 g | Tłuszcze 27.59 g | Węglowodany 27.41 g (w tym cukry 16.09 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 Składniki na spód:

 

- 250 g maślanych herbatników

- 1 łyżka masła

- 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella

 

Składniki na masę sernikową:

 

- 250 g twarogu sernikowego z wiaderka (polecam Piątnice)

- 250 g serka Mascarpone

- 100 g domowej pasty z orzechów laskowych

Pasta z orzechów laskowych - link do przepisu

- 100 g cukru trzcinowego

- 2 jajka

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 10 g mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo:

 

- 2 do 3 łyżek pasty z orzechów laskowych

- 1 garść drobno posiekanych prażonych orzechów laskowych

 

 

Przygotowanie:

 

W garnuszku lub kuchence mikrofalowej roztopić masło razem z kremem czekoladowym. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Herbatniki zmiksować w mikserze lub malakserze i pod koniec miksowania dodać roztopione masło z kremem. Zmiksować do całkowitego połączenia się składników.



Tortownicę o Ø19 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Gotową masę ciasteczkową przesypać do tortownicy i przy pomocy łyżki lub szklanki z równym i płaskim dnem ugnieść na spodzie i bokach.

Na dno misy Multicookera wlać ok 400 do 500 ml wody. Wstawić ruszt do gotowania na parze.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę sernikową razem i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Masa będzie dość zwarta i lekko gęsta, nie powinna być płynna.

Przelać masę do tortownicy na ciasteczkowy spód, delikatnie wyrównać i wstawić do wcześniej przygotowanej misy Multicookera.

Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 40 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę i delikatnie wyjąć tortownicę. Ewentualną skroploną od pary wodnej wodę na wierzchu sernika odsączyć ręcznikiem papierowym. Sernik odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem udekorować smarując jego wierzch pastą z orzechów laskowych i oprószając prażonymi, drobno posiekanymi orzeszkami.

Podawać mocno schłodzony.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty