Sernik Baskijski tzw.: ,,Spalony” (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Sernik Baskijski tzw.: ,,Spalony”
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Basque Cheesecake - to niezwykle łatwe w
przygotowaniu cudo kulinarne nie tylko oczaruje cię swoją niebiańską
konsystencją i smakiem, ale również zachwyci urokiem swojego rustykalnego
wyglądu. Wybierając pieczenie ,,spalonego” sernika, unikasz wszelkich zawiłości
związanych z tradycyjnymi wersjami, stawiając na najprostszy ze wszystkich
serników! Brak wymyślnych składników czy specjalistycznego sprzętu sprawia, że
przygotowanie tego baskijskiego rarytasu staje się dziecinnie łatwe, nawet dla
tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Nie musisz martwić się
o skomplikowane techniki pieczenia czy uciążliwą kąpiel wodną - to po prostu
przyjemne doświadczenie kulinarne. Podczas procesu pieczenia, sernik baskijski
oczarowuje smakiem karmelu, oferując jednocześnie nieziemską wilgotność i
kremową konsystencję, przypominającą delikatność kremu Crème Brûlée. To nie
tylko sernik, to kulinarne arcydzieło, które w bezkompromisowy sposób zdobywa
miano najsmaczniejszego sernika wszechczasów. Każdy kęs to wyjątkowa podróż w
świat doskonałego smaku i tekstury. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 244 kcal
W
tym: Białka 6.96 g | Tłuszcze 17.23 g | Węglowodany 16.15 g (w tym cukry 14.35 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 600 g twarogu sernikowego (polecam
Piątnicę)
-
150
g cukru
- 4 jajka w temperaturze pokojowej.
-
200
g śmietanki kremówki 36%
-
30
g mąki pszennej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Torownicę o Ø 20 cm wyłożyć jednym
kawałkiem papieru do pieczenia. Najprościej będzie zrobić to zgniatając arkusz
papieru w dłoniach. Następnie rozprostować go i uformować w tortownicy. Po
zgnieceniu arkusza papieru zrobi się on bardziej miękki i elastyczny co zdecydowanie
ułatwi proces wyściełania nim tortownicy.
W misie miksera umieścić wszystkie
składniki razem oprócz jajek.
Ustawiając najniższą prędkość miksera
utrzeć całość tylko do połączenia się składników. Następnie zacząć dodawać jajka,
jedno po drugim, cały czas miksując na małej prędkości.
Gdy jajka zostaną już wmieszane do masy
wyłączyć mikser i przy pomocy rózgi odpowietrzyć masę pozbywając się możliwie
jak największej ilości pęcherzyków powietrza. Można także pomóc sobie uderzając
ostrożnie misą o blat stołu. Sernik nie może być zbyt mocno napowietrzony.
Całą masę na sernik można także wymieszać
ręcznie przy pomocy łopatki lub rózgi kuchennej.
W przypadku tego sernika odpowietrzenie go
jest bardzo ważne, gdyż nie może on w trakcie pieczenia zbyt wysoko wyrosnąć.
Ponieważ będzie pieczony w urządzeniu AirFryer zbyt wysokie wyrośnięcie sernika
może skończyć się przywarciem jego wierzchu do grzałki lub osłonki i podczas
wysuwania kosza sernik się uszkodzi a urządzenie będzie brudnie i będzie wymagało
czasochłonnego czyszczenia.
Urządzenie AirFryer rozgrzać do 200°C.
Odpowietrzoną masę delikatnie przelać do
tortownicy, tortownicą raz jeszcze stuknąć o blat i ostrożnie wstawić ją do
nagrzanego kosza.
Wsunąć kosz do urządzenia i ustawić czas
pieczenia na 45 min.
Po ok 35 min zacząć kontrolować stan
wypieczenia oraz czy sernik nie wyrasta zbyt wysoko. Gdyby zaistniała obawa
przywarcia wierzchu sernika do grzałki najprościej będzie dociąć kawałek
papieru do pieczenia, spryskać go po jednej stronie odrobiną oleju i
natłuszczoną stroną położyć na wierzchu sernika. Kosz z sernikiem wsunąć ponownie
do urządzenia i dokończyć proces pieczenia.
Po zakończeniu procesu pieczenia wysunąć delikatnie
kosz robiąc ok 3 cm szparę i pozostawić sernik wewnątrz przez ok 20 min.
Następnie delikatnie wyjąc tortownicę na blat i pozostawić sernik do
całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez ok 4 h a
najlepiej przez całą noc.
Podawać mocno schłodzony a następnie przechowywać
w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz