Sernik Baskijski tzw.: ,,Spalony” (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Sernik Baskijski tzw.: ,,Spalony”  

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Basque Cheesecake - to niezwykle łatwe w przygotowaniu cudo kulinarne nie tylko oczaruje cię swoją niebiańską konsystencją i smakiem, ale również zachwyci urokiem swojego rustykalnego wyglądu. Wybierając pieczenie ,,spalonego” sernika, unikasz wszelkich zawiłości związanych z tradycyjnymi wersjami, stawiając na najprostszy ze wszystkich serników! Brak wymyślnych składników czy specjalistycznego sprzętu sprawia, że przygotowanie tego baskijskiego rarytasu staje się dziecinnie łatwe, nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Nie musisz martwić się o skomplikowane techniki pieczenia czy uciążliwą kąpiel wodną - to po prostu przyjemne doświadczenie kulinarne. Podczas procesu pieczenia, sernik baskijski oczarowuje smakiem karmelu, oferując jednocześnie nieziemską wilgotność i kremową konsystencję, przypominającą delikatność kremu Crème Brûlée. To nie tylko sernik, to kulinarne arcydzieło, które w bezkompromisowy sposób zdobywa miano najsmaczniejszego sernika wszechczasów. Każdy kęs to wyjątkowa podróż w świat doskonałego smaku i tekstury. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 244 kcal

W tym: Białka 6.96 g | Tłuszcze 17.23 g | Węglowodany 16.15 g (w tym cukry 14.35 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 600 g twarogu sernikowego (polecam Piątnicę)

- 150 g cukru

- 4 jajka w temperaturze pokojowej.

- 200 g śmietanki kremówki 36%

- 30 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego


 

Przygotowanie:

 

Torownicę o Ø 20 cm wyłożyć jednym kawałkiem papieru do pieczenia. Najprościej będzie zrobić to zgniatając arkusz papieru w dłoniach. Następnie rozprostować go i uformować w tortownicy. Po zgnieceniu arkusza papieru zrobi się on bardziej miękki i elastyczny co zdecydowanie ułatwi proces wyściełania nim tortownicy.  

W misie miksera umieścić wszystkie składniki razem oprócz jajek.

Ustawiając najniższą prędkość miksera utrzeć całość tylko do połączenia się składników. Następnie zacząć dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na małej prędkości.

Gdy jajka zostaną już wmieszane do masy wyłączyć mikser i przy pomocy rózgi odpowietrzyć masę pozbywając się możliwie jak największej ilości pęcherzyków powietrza. Można także pomóc sobie uderzając ostrożnie misą o blat stołu. Sernik nie może być zbyt mocno napowietrzony.

Całą masę na sernik można także wymieszać ręcznie przy pomocy łopatki lub rózgi kuchennej.

W przypadku tego sernika odpowietrzenie go jest bardzo ważne, gdyż nie może on w trakcie pieczenia zbyt wysoko wyrosnąć. Ponieważ będzie pieczony w urządzeniu AirFryer zbyt wysokie wyrośnięcie sernika może skończyć się przywarciem jego wierzchu do grzałki lub osłonki i podczas wysuwania kosza sernik się uszkodzi a urządzenie będzie brudnie i będzie wymagało czasochłonnego czyszczenia.

Urządzenie AirFryer rozgrzać do 200°C.

Odpowietrzoną masę delikatnie przelać do tortownicy, tortownicą raz jeszcze stuknąć o blat i ostrożnie wstawić ją do nagrzanego kosza.

Wsunąć kosz do urządzenia i ustawić czas pieczenia na 45 min.

Po ok 35 min zacząć kontrolować stan wypieczenia oraz czy sernik nie wyrasta zbyt wysoko. Gdyby zaistniała obawa przywarcia wierzchu sernika do grzałki najprościej będzie dociąć kawałek papieru do pieczenia, spryskać go po jednej stronie odrobiną oleju i natłuszczoną stroną położyć na wierzchu sernika. Kosz z sernikiem wsunąć ponownie do urządzenia i dokończyć proces pieczenia.

Po zakończeniu procesu pieczenia wysunąć delikatnie kosz robiąc ok 3 cm szparę i pozostawić sernik wewnątrz przez ok 20 min. Następnie delikatnie wyjąc tortownicę na blat i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez ok 4 h a najlepiej przez całą noc.

Podawać mocno schłodzony a następnie przechowywać w lodówce.







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty