Sałatka Ziemniaczana (Kartoffelsalat)
Sałatka Ziemniaczana (Kartoffelsalat)
Witaj
w kulinarnym świecie, gdzie niemiecka tradycja spotyka się z prostotą i
wyjątkowym smakiem. Proponowana sałatka, inspirowana niemiecką kuchnią, to
prawdziwa uczta dla podniebienia, a jednocześnie zdrowa i sycąca alternatywa
dla tradycyjnego pieczywa przy grillowanych kiełbasach, soczystych szaszłykach
czy aromatycznych rybach.
Ta
sałatka nie tylko przyciąga swoim smakiem, ale także doskonale komponuje się z
różnorodnością dań z grilla. Skomponowana z prostych, łatwo dostępnych
składników, stanowi harmonijną mieszankę smaków i tekstur.
Prostota
przepisu sprawia, że przygotowanie tej sałatki jest czystą przyjemnością, a
efekt końcowy zaskoczy Twoje kubki smakowe.
Podążaj
za tradycją, ale jednocześnie eksperymentuj z nowymi smakami. To także doskonały
dowód na to, że prostota potrafi być wyjątkowo smaczna i satysfakcjonująca.
Odkryj kulinarne bogactwo tego dania, które idealnie zgra się z letnimi
spotkaniami i grillowanymi przysmakami. Czas sięgnąć po widelce i delektować
się smakiem owej sałatki w towarzystwie ulubionych dań z grilla i nie tylko! Polecam
gorąco do wypróbowania.
W tym: Białka 1.71 g | Tłuszcze 3.48 g | Węglowodany 12.26
g (w tym cukry 0.88 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- ok 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków
- 4
ogórki kiszone
- 3
ogórki typu pikle
- 1
duża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1
pęczek szczypiorki
- 4
łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 3
łyżki dobrego majonezu
- ½
łyżeczki soli
- ½
łyżeczki pieprzu
- 1
łyżeczka cukru
- 1
łyżeczka octu
Przygotowanie:
Ziemniaki
obrać i pokroić w małą kostkę. Następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki delikatnie odcedzić na sitku a następnie przełożyć do miski
i wymieszać z łyżeczką octu. Pozostawić do ostygnięcia i przygotować resztę
składników.
Cebulę,
ogórki kiszone oraz pikle pokroić w drobna kostkę.
Szczypiorek
drobno posiekać.
W
kubeczku wymieszać majonez z jogurtem, przyprawami (sól, pieprz, cukier) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak
przygotowane składniki dodać do przestudzonych ziemniaków i delikatnie
wymieszać tak aby sos połączył się ze wszystkimi składnikami.
Sałatkę
przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodatkowo
do sałatki można wmieszać także posiekany koperek.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz