Sałatka Ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Sałatka Ziemniaczana (Kartoffelsalat)

 

Witaj w kulinarnym świecie, gdzie niemiecka tradycja spotyka się z prostotą i wyjątkowym smakiem. Proponowana sałatka, inspirowana niemiecką kuchnią, to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jednocześnie zdrowa i sycąca alternatywa dla tradycyjnego pieczywa przy grillowanych kiełbasach, soczystych szaszłykach czy aromatycznych rybach.

Ta sałatka nie tylko przyciąga swoim smakiem, ale także doskonale komponuje się z różnorodnością dań z grilla. Skomponowana z prostych, łatwo dostępnych składników, stanowi harmonijną mieszankę smaków i tekstur.

Prostota przepisu sprawia, że przygotowanie tej sałatki jest czystą przyjemnością, a efekt końcowy zaskoczy Twoje kubki smakowe.

Podążaj za tradycją, ale jednocześnie eksperymentuj z nowymi smakami. To także doskonały dowód na to, że prostota potrafi być wyjątkowo smaczna i satysfakcjonująca. Odkryj kulinarne bogactwo tego dania, które idealnie zgra się z letnimi spotkaniami i grillowanymi przysmakami. Czas sięgnąć po widelce i delektować się smakiem owej sałatki w towarzystwie ulubionych dań z grilla i nie tylko! Polecam gorąco do wypróbowania. 

 Kaloryczność potrawy w 100 g: 88 kcal

W tym: Białka 1.71 g | Tłuszcze 3.48 g | Węglowodany 12.26 g (w tym cukry 0.88 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków

- 4 ogórki kiszone

- 3 ogórki typu pikle

- 1 duża czerwona cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 pęczek szczypiorki

- 4 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%

- 3 łyżki dobrego majonezu

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka octu

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki delikatnie odcedzić na sitku a następnie przełożyć do miski i wymieszać z łyżeczką octu. Pozostawić do ostygnięcia i przygotować resztę składników.

Cebulę, ogórki kiszone oraz pikle pokroić w drobna kostkę.

Szczypiorek drobno posiekać.

W kubeczku wymieszać majonez z jogurtem, przyprawami (sól, pieprz, cukier) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Tak przygotowane składniki dodać do przestudzonych ziemniaków i delikatnie wymieszać tak aby sos połączył się ze wszystkimi składnikami.

Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

Dodatkowo do sałatki można wmieszać także posiekany koperek.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty