Sałatka Szwajcarska (Käsesalat)

Sałatka Szwajcarska (Käsesalat)

 

Przekonaj się o wyjątkowym smaku i prostocie sałatki szwajcarskiej (Käsesalat) – kulinarnej perełki, którą warto mieć w repertuarze. Chociaż różne wersje tej sałatki przeszły pewne modyfikacje, to wciąż niezmiennie dominują w niej intensywny, twardy żółty ser i aromatyczna cebula. To jedno z nielicznych dań, które przygotujesz błyskawicznie, bo w zaledwie 30 minut. Sałatka szwajcarska nie tylko smakuje wybornie, ale również prezentuje się niezwykle efektownie na stole, doskonale pasując do różnych okazji. Jej wyjątkowy smak z pewnością zdobędzie uznanie podniebień Twoich bliskich i przyjaciół. Tradycyjnie podaje się ją z kawałkiem krojonego chleba lub bułki, co tylko podkreśla unikatowość tego dania. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 120 kcal

W tym: Białka 9.21 g | Tłuszcze 7.53 g | Węglowodany 4.31 g (w tym cukry 0.53 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki:


- 160 g szynki np. konserwowa lub parzona

- 150 g sera żółtego np. Appenzeller, Radamer, Mazdamer

- 4 średnie ogórki konserwowe

- 2 średnie czerwone cebule

- 1 pęczek szczypiorku

- szczypta soli

 

Składniki na sos:


- 1 łyżka majonezu

- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%

- łyżeczka musztardy miodowej

- ¼ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka octu spirytusowego


 

Przygotowanie:

 

Przygodnie sałatki warto zacząć od posiekania cebuli w drobną kostkę i zasypanie jej sporą szczyptą soli. Następnie dobrze wymieszać i odstawić na bok, aby cebula zmiękła i puściła soki.

Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno pokroić.

Żółty ser, ogórki i szynę pokroić w cienkie słupki. Jeśli chodzi o szynkę u mnie w domu nie przepadamy za szynkę konserwową, dlatego ja użyłam szynki parzonej Sokołowskiej Kruchej.

Przygotować sos. Wszystkie składniki sosu umieścić w kubeczku i dokładnie ze sobą wymieszać.

Pokrojone składniki sałatki wraz z cebulą i szczypiorkiem umieścić w dużej misce, zalać sosem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

W razie potrzeby na tym etapie można sałatkę jeszcze doprawić wg własnych preferencji.

Gotową sałatkę przełożyć do miseczki z zamknięciem i odstawić do lodówki na min 1 h, gdyż najlepiej smakuje ona na zimno.

Będzie świetną przystawką do mięs z grilla lub na różne przyjęcia i rodzinne spotkania.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty