Sałatka Szwabska
Sałatka Szwabska
Zapraszam do świata niemieckiej kuchni,
gdzie przyjemność smakowania osiąga wyjątkowy poziom dzięki niezwykle pysznej
sałatce szwabskiej. Nazwa tej kulinarnej uczty wzięła się od regionu Szwabii,
co nadaje jej wyjątkowy charakter. To więcej niż zwykła sałatka - to prawdziwy
festiwal smaków. Skomponowana z ziemniaków, z dużą ilością cebuli i
aromatycznej mortadeli, ta sałatka to hołd dla prostoty i autentyczności. Jej
smak urzeka nie tylko na specjalne okazje, ale również idealnie sprawdza się
jako codzienna przekąska. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 105 kcal
W
tym: Białka 3.48 g | Tłuszcze 5.85 g | Węglowodany 9.69 g (w tym cukry 1.55 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 4 średnie ogórki konserwowe lub kiszone
- 250 g mortadeli dobrej jakości
- 2 średnie czerwone cebule
- ¼ łyżeczki soli
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka octu spirytusowego
Składniki na sos:
- 1½ łyżki majonezu
- 1½ łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę
obrać i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w małej miseczce i zasypać ¼ łyżeczki
soli. Wymieszać i odstawić na bok, aby cebula ,,przegryzła” się z solą i
zmiękła.
Ogórki
opłukać w zimnej wodzie i także pokroić w drobną kostkę.
Mortadelę
pokroić w cienkie słupki.
Szczypiorek
umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Gdy ziemniaki będą już ugotowane odcedzić je na sitku, przełożyć do miski, skropić octem i delikatnie wymieszać. Dzięki temu ziemniaki nie będą się rozpadały przy mieszaniu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W
tym czasie przygotować sos.
W
garnuszku umieścić wszystkie płynne składniki sosu, dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie ze sobą wymieszać.
Do
zimnych ziemniaków dodać wszystkie wcześniej przygotowane składniki (cebula,
ogórki, mortadela i szczypiorek). Całość zalać sosem i delikatnie wymieszać aż wszystko
ładnie się połączy.
W razie potrzeby na tym etapie można sałatkę jeszcze doprawić wg własnych preferencji.
Gotową
sałatkę przełożyć do miseczki z zamknięciem i odstawić do lodówki na min 1 h,
gdyż najlepiej smakuje ona na zimno.
Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję. Jest bardzo pyszna 😉
Usuń