Herbata z Szafranem i Kardamonem

Herbata z Szafranem i Kardamonem

 

Zestawienie herbaty i szafranu stanowi niezwykłą kombinację, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że szafran jest uważany za najdroższą przyprawę na świecie. Mimo, że jest dodawany do herbaty w niewielkich ilościach, to w połączeniu z kardamonem rozsiewa niezwykły aromat, który wypełnia mieszkanie przepięknym zapachem. W Kuwejcie, podobnie jak imbir, czarną herbatę z szafranem i kardamonem spożywa się dość często.

Kardamon, będący popularną przyprawą w herbacie, nie tylko wzmacnia apetyt, ale także nadaje naparowi pobudzające właściwości. Natomiast szafran, dodawany jest do herbaty głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i nadaje naparowi przepięknego, lekko rdzawego koloru. W dzisiejszej medycynie korzysta się z znamion słupka szafranu, które zawierają cenne olejki eteryczne, takie jak safranal, barwniki (krocyna, gorzka pikrokrocyna, karotenoidy), witaminy B1 i B2, pektyny, śluzy, cukry oraz tłuszcze.

Szafran wykazuje różnorodne właściwości, takie jak przeciwskurczowe, wspomagające trawienie, poprawiające nastrój i apetyt. Posiada również działanie antydepresyjne, przeciwdrgawkowe, antybakteryjne oraz antyoksydacyjne. Te unikalne cechy sprawiają, że dodatek szafranu do herbaty to nie tylko kulinarna przyjemność, ale również doskonały sposób na wspieranie zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 400 ml): 7 kcal

W tym: Białka 0.20 g | Tłuszcze 0.07 g | Węglowodany 1.38 g (w tym cukry 0.47 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki:

(na ok 400 ml)

 

- 4 strączki kardamonu

- szczypta nitek szafranu

- 1 łyżka ulubionej czarnej herbaty

- plasterek cytryny

- listki mięty

- wrzątek

 

Dodatkowo:


- moździerz

- gęste sitko lub szklanka z zaparzaczem

 

Przygotowanie:

 

Strączki kardamonu umieścić w moździerzu i rozgnieść na mniejsze cząstki tak aby uwolnić nasionka z łupiny. 


Przesypać do sitka/zaparzacza. Dodać szafran i susz herbaciany.

Sitko/zaparzać umieścić nad szklanką i zalać wrzącą wodą tak aby mieszanka całkowicie zanurzona była w wodzi. Szklankę nakryć spodeczkiem i odstawić do zaparzenia na ok 5-7 min.

Następnie zdjąć sitko/zaparzacz, dodać plasterek cytryny i listki mięty. Wymieszać.

Napar można posłodzić cukrem lub miodem.

Podawać od razu po przygotowaniu.  







Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty