Herbata z Szafranem i Kardamonem
Herbata z Szafranem i Kardamonem
Zestawienie
herbaty i szafranu stanowi niezwykłą kombinację, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że
szafran jest uważany za najdroższą przyprawę na świecie. Mimo, że jest dodawany
do herbaty w niewielkich ilościach, to w połączeniu z kardamonem rozsiewa
niezwykły aromat, który wypełnia mieszkanie przepięknym zapachem. W Kuwejcie,
podobnie jak imbir, czarną herbatę z szafranem i kardamonem spożywa się dość
często.
Kardamon,
będący popularną przyprawą w herbacie, nie tylko wzmacnia apetyt, ale także
nadaje naparowi pobudzające właściwości. Natomiast szafran, dodawany jest do
herbaty głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i nadaje naparowi
przepięknego, lekko rdzawego koloru. W dzisiejszej medycynie korzysta się z
znamion słupka szafranu, które zawierają cenne olejki eteryczne, takie jak
safranal, barwniki (krocyna, gorzka pikrokrocyna, karotenoidy), witaminy B1 i
B2, pektyny, śluzy, cukry oraz tłuszcze.
Szafran
wykazuje różnorodne właściwości, takie jak przeciwskurczowe, wspomagające
trawienie, poprawiające nastrój i apetyt. Posiada również działanie
antydepresyjne, przeciwdrgawkowe, antybakteryjne oraz antyoksydacyjne. Te
unikalne cechy sprawiają, że dodatek szafranu do herbaty to nie tylko kulinarna
przyjemność, ale również doskonały sposób na wspieranie zdrowia i dobrej
kondycji organizmu. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 400 ml): 7 kcal
W tym: Białka 0.20 g | Tłuszcze 0.07 g | Węglowodany
1.38 g (w tym cukry 0.47 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
(na ok 400 ml)
- 4
strączki kardamonu
- szczypta
nitek szafranu
- 1
łyżka ulubionej czarnej herbaty
- plasterek
cytryny
- listki
mięty
- wrzątek
- moździerz
- gęste
sitko lub szklanka z zaparzaczem
Przygotowanie:
Przesypać do
sitka/zaparzacza. Dodać szafran i susz herbaciany.
Sitko/zaparzać
umieścić nad szklanką i zalać wrzącą wodą tak aby mieszanka całkowicie
zanurzona była w wodzi. Szklankę nakryć spodeczkiem i odstawić do zaparzenia na
ok 5-7 min.
Następnie
zdjąć sitko/zaparzacz, dodać plasterek cytryny i listki mięty. Wymieszać.
Napar
można posłodzić cukrem lub miodem.
Podawać
od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
Brzmi ciekawie 🤔
OdpowiedzUsuń