Sycylijskie Cannoli
Sycylijskie Cannoli
Chrupiące rurki Cannoli to niekwestionowany symbol sycylijskiej słodyczy, stanowiący kulminację doskonałego połączenia smaków i historii kulinarnych dwóch odległych światów. Te wykwintne wypieki, wykonane z delikatnego ciasta faworkowego, skrywają w sobie tajemnicę niezwykłej fuzji kuchni włoskiej i arabskiej.
Były one ulubionym deserem mojej mamy, co czyni je dla mnie nie tylko i moim idealnym przysmakiem, ale także kulinarnym amuletem pełnym sentymentu i wspomnień.
Nadziewane delikatnym kremem z serka ricotta, rurki Cannoli oferują niepowtarzalne doświadczenie smakowe, gdzie subtelność spotyka się z tradycją. To, co sprawia, że te słodkości są wyjątkowe, to nie tylko doskonała struktura ciasta, ale także bogactwo konsystencji kremu, który dodaje im niebiańskiego smaku.
Cannoli z kremem doskonale komponują się z
mocnym espresso. Dzięki temu stają się nieodłącznym towarzyszem kawowej
ceremonii, dodając wyjątkowego aromatu i smakowej głębi.
Proces tworzenia Cannoli to prawdziwa
sztuka cukiernicza. Ciasto, precyzyjnie owinięte wokół metalowej rurki, jest
poddawane magicznej transformacji w głębokim tłuszczu. Efektem jest nie tylko
chrupiąca złota skorupa na zewnątrz, ale także delikatne i puszyste wnętrze,
które rozpływa się w ustach.
Cannoli są nie tylko deserem – to podróż w
czasie i przestrzeni, gdzie smaki dwóch światów spotykają się w jednym
niezwykłym przysmaku. Te słodkie rurki nie tylko zaspokajają podniebienie, ale
również przenoszą nas do magicznego świata smaków, gdzie tradycja i
współczesność spotykają się w jednym pysznym kęsie. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 250 kcal
W
tym: Białka 6.33 g | Tłuszcze 12.11 g | Węglowodany 26.88 g (w tym cukry 9.12
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 250 g mąki pszennej typu 450
- 20 g cukru pudru
- ¼ łyżeczki soli
- 50 g masła lub smalcu w temperaturze pokojowej
- 80 ml wina marsala
- 1 łyżka spirytusu
- 1 duże jajko
Składniki
na krem:
- 500 g serka ricotta
- 80 g cukru pudru
- 100 do 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
- białko z 1 jaja
- olej roślinny do smażenia (min 1½ litra)
- cukier puder do oprószenia
- 50 g gorzkiej czekolady
- cukier puder do oprószenia
- małe groszki czekoladowe (opcjonalnie)
- posiekane orzechy pistacjowe (opcjonalnie)
Do
zrobienia rurek Cannoli potrzebne
będą metalowe rurki ze stali nierdzewnej o średnicy ok 2 cm (można je kupić za
kilka lub kilkanaście złotych w Internecie np.: na allegro).
Foremki do rurek można także zrobić z folii
aluminiowej formując z niej rulon.
Natomiast serek Ricottę należy umieść na
środku dużego kawałka gazy lub czystej bawełnianej ściereczki i odcisnąć go z nadmiar
serwatki. Najlepiej jest zostawić go w formie zawiniątka na sitku do odsączenia
na całą noc. Serek musi być bardzo suchy.
Przygotowanie rurek (muszli) Cannoli:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i
przy użyciu nakładki z hakiem wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli
zagniatasz ciasto ręcznie proces zagniatania powinien potrwać min 15 min.
Gotowe ciasto umieścić w woreczku i schłodzić w lodówce
przez min 1½ h.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół.
Do głębokiego garnka wlać olej i zacząć go podgrzewać.
Olej należy podgrzać do temperatury ok 175°C (niezbędny tutaj będzie termometr
kuchenny).
Blat lub stolnicę mocno podsypać mąką i rozwałkować
pierwszą połowę ciasta na bardzo cienki placek. Drugą połowę ciasta zawiną
ponownie worek i odłożyć do lodówki.
W rozwałkowanym placku wykrawać przy pomocy szklanki
lub ringu kółka o średnicy ok 10 cm.
Wierzch kółka lekko spryskać olejem i zacząć nawijać ciasto
na rurkę. Końcówkę ciasta należy lekko posmarować białkiem i dobrze skleić na
drugiej końcówce dociskając je dokładnie do siebie.
Uwaga:
białko nie może dostać się na metalową rurkę (foremkę), gdyż może to spowodować,
iż podczas smażenia ciasto przyklei się do rurki i po usmażeniu będzie ciężko zdjąć
je z foremki a Cannoli się połamie.
Gdy olej osiągnie już wymaganą temperaturę wrzucać
rurki do oleju (nie więcej niż 3 do 4 jednocześnie) i smażyć aż uzyskają złoty
kolor i pojawią się na nich charakterystyczne pęcherzyki. Proces smażenia trwa
bardzo krótko więc trzeba pilnować rurek, aby ich nie spiec zbyt mocno.
Gotowe rurki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na
warstwę ręczników papierowych do odsączenia i przestygnięcia. Wystudzone
Cannoli delikatnie zsunąć z foremki i odkładać na kratkę.
Czynność powtarzać z pozostałą częścią ciasta aż całość zostanie usmażona.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w
kuchence mikrofalowej do płynnej konsystencji.
W rozpuszczonej czekoladzie namaczać krótko oba końce
rurek Cannoli i odkładać rurki ponownie na kratę, aby czekolada zastygła.
Przygotowanie kremu:
W misie miksera umieścić śmietankę z cukrem pudrem i
ubić na sztywną masę (proces ubijania trzeba bardzo pilnować, aby nie przebić
śmietanki i nie zrobić z niej masła).
W osobnej misce przy pomocy rózgi kuchennej wymieszać serek
Ricotta z aromatem waniliowym i cynamonem. Następnie delikatnie wmieszać ubitą
śmietanę.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z
ozdobną końcówką i natychmiast napełniać nim rurki.
Na koniec udekorować wystający krem groszkami czekoladowymi
(można użyć także posiekanych orzeszków pistacjowych) oraz całość oprószyć
cukrem pudrem.
Podawać od razu po przygotowaniu. Następnie przechowywać
w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz