Gulasz Węgierski (Cook4me Tefal - Multicooker)
Gulasz Węgierski
(Cook4me Tefal - Multicooker)
Gulasz węgierski to kulinarne
arcydzieło, w którym krucha wieprzowina przeplata się z intensywnymi smakami
aromatycznej słodkiej papryki, pomidorów i wyrazistymi przyprawami. To
niezwykle pożywne danie, które nie tylko kusi wyjątkowym smakiem, ale także staje
się ambasadorem kuchni węgierskiej na całym świecie, zdobywając serca smakoszy
nie tylko w Europie. Gulasz Węgierski to nie tylko potrawa – to kulinarne
doświadczenie, które otwiera drzwi do wyjątkowego świata smaku i z łatwością
zagości na stole podczas rodzinnych uroczystości, takich jak imieniny, urodziny
czy obiad świąteczny. Gulasz ten jest symbolem wspólnego delektowania się
wyjątkowym smakiem w gronie najbliższych. Jego przygotowanie na 2-3 dni
wcześniej to nie tylko oszczędność czasu, ale także pewność, że każdy kolejny
posiłek będzie równie smaczny i satysfakcjonujący. To przede wszystkim praktyczne
rozwiązanie na zabiegany tydzień. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 102 kcal
W tym: Białka 8.12
g | Tłuszcze 6.41 g | Węglowodany 2.18 g (w tym cukry 1.33 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 1½ kg mięsa wieprzowego (np.: karkówka, łopatka, polędwica, szynka lub schab)
- 150 g wędzonego boczku
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża marchew
- ok 6 dużych pieczarek
- 300 g pomidorków paprykowych lub
cherry
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 małe listki laurowe
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 płaska
łyżeczka pieprzu
- 150 ml
białego półwytrawnego wina
- ok 1 l
bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka
smalcu
- 2 łyżki
klarowanego masła
- 4 łyżki mąki
pszennej
Przygotowanie:
Mięso umyć osuszyć i pokroić w ok 1½
cm kostkę. Umieścić w misce i oprószyć mąką pszenną.
Boczek pokroić w drobna kostkę lub
paski.
Papryki umyć, osuszyć a następnie
usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe paski.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Pieczarki i pomidorki umyć, marchew
obrać a następnie wszystkie pokroić w plastry.
Uruchomić program ŚREDNIE
PODSMAŻANIE i roztopić smalec oraz klarowane masło. Następnie obtoczone w mące
kawałki mięsa podsmażyć na lekko brązowy kolor ze wszystkich stron w kilku
transzach (podzielić mięso na partie i nie smażyć wszystkiego na raz). Podsmażone
mięso przełożyć z misy na głęboki talerz i odstawić na bok.
Na tłuszczu ze smażonego mięsa
wytopić pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek nabierze już rumianego koloru
dodać cebulę i obie papryki. Podsmażać całość przez 5 minut często mieszając.
Następnie dodać pokrojoną marchew i pomidorki, wymieszać i podsmażać kolejne 5
min często mieszając. Dodać posiekany czosnek, podsmażać 3 min. Dodać pokrojone
pieczarki, wlać wino, wymieszać i podsmażać następne 5 min często mieszając. Na
koniec dodać przyprawy oraz podsmażone mięso i wymieszać. Bulion wymieszać z
koncentratem pomidorowym i przelać do misy. Całość raz jeszcze delikatnie
wymieszać. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM
ustawiając czas gotowania na 25 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę. Gulasz delikatnie wymieszać i w razie potrzeby można całość
zagęścić zasmażką z mąki i masła wg własnych preferencji.
Podawać od razu na ciepło z
ulubionymi dodatkami np.: z kaszą, ziemniakami, kluskami, ryżem lub makaronem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz