Dutch Baby – Pieczony Naleśnik
Dutch Baby – Pieczony Naleśnik
Dutch Baby, dosłownie tłumaczone jako
"Holenderskie Dziecko", to wyjątkowy naleśnik popover o jajecznym
charakterze i puszystej konsystencji, który można przygotować w zaledwie kilka
minut. Proces pieczenia tego smakołyku odbywa się w piekarniku na mocno
rozgrzanej żeliwnej patelni lub foremce do tarty. Zwany jest również
"niemieckim naleśnikiem", jednak prawda jest taka, że jest to przepis
zrodzony w kulturze amerykańskiej. Dutch Baby stanowi doskonałą propozycję
zarówno na śniadanie, brunch, lunch lub jako deser. Dzięki swojej
wszechstronności można go podawać zarówno w wersji słodkiej, z owocami, syropem
klonowym czy cukrem pudrem, jak i w wersji słonej, np. z serem, ziołami czy
szynką. Jego szybkie przygotowanie sprawia, że jest to idealna opcja dla tych,
którzy pragną czegoś smacznego w krótkim czasie. Dutch Baby to niezwykły,
aromatyczny wypiek, który wspaniale smakuje o każdej porze dnia, dostarczając
niezapomnianych doznań smakowych. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 345 g): 619 kcal
W
tym: Białka 25.30 g | Tłuszcze 22.15 g | Węglowodany 82.78 g (w tym cukry 22.00
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na jedną sztukę)
- 125 ml mleka
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka klarowanego masła
- ulubione owoce
Piekarnik rozgrzać do 220°C i wstawić do niego żeliwną
patelnię o średnicy ok 24 cm z dodatkiem 1 łyżki klarowanego masła, aby razem
mocno się rozgrzały. Zamiast patelni można użyć także foremki do tarty.
Wszystkie składniki ciasta umieścić w kielichu
blendera i zmiksować na gładką masę. Jest to najszybsza i najlepsza metoda,
dzięki której mamy gwarancję uzyskać gładkie i dobrze napowietrzone ciasto bez
grudek. Można również składniki wymieszać ręcznie rózgą kuchenną lub blenderem
ręcznym typu żyrafa.
Gdy piekarnik osiągnie już wymaganą temperaturą, wyjąć
rozgraną patelnie / foremkę z roztopionym i gorącem masłem. Szybko przelać
ciasto na patelnię / foremkę i natychmiast wstawić z powrotem do piekarnika. Piec
naleśnika przez ok 15-20 min aż mocno wyrośnie i nabierze pięknego złotego
koloru.
Po upieczeniu ostrożnie wyjąć patelnie / foremkę z
piekarnika. Naleśnika udekorować wg własnych preferencji i od razu podawać z ulubionymi
owocami.
**Jeśli
chcesz przygotować Dutch Baby w wersji wytrawnej na słono należy pominąć dodanie
aromatu waniliowego i cukru w masie na ciasto natomiast należy zwiększyć ilość
soli do ok ½ łyżeczki na porcję. Podawać wówczas na ciepło z ulubionymi
wytrawnymi dodatkami np.: serem, szynką, cebulką, pomidorami itp.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz