Czekoladowe Donuty

Czekoladowe Donuty

 

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami zachęcam więc do wypróbowania mojego przepisu na pieczone Czekoladowe Donuty. Te puszyste pączki są prawdziwym rajem dla podniebienia, pełne intensywnego smaku czekolady i obłędnie wilgotne. Każdy kęs to czekoladowa ekstaza. To, co sprawia, że te pączki są wyjątkowe, to nie tylko ich smak, ale również łatwość i szybkość przygotowania. Wystarczy zaledwie 15 minut, aby stworzyć tę pyszną przekąskę, a co najlepsze, nie potrzebujesz nawet miksera. Ta prostota wykonania sprawia, że są one dostępne dla każdego, bez względu na poziom kulinarnych umiejętności. Nie tylko smak, ale i sam proces przygotowania jest przyjazny dla tych, którzy unikają smażenia. Zamiast tradycyjnego smażenia w głębokim oleju, są pieczone, co nie tylko oszczędza nas przed męczącym procesem smażenia, ale także pozwala cieszyć się smakiem bez dodatkowej dawki kalorii. To także doskonała alternatywa dla tych, którzy preferują zdrowsze alternatywy. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 33 g): 110 kcal

W tym: Białka 1.62 g | Tłuszcze 5.79 g | Węglowodany 13.60 g (w tym cukry 6.32 g)


Kaloryczność potrawy w 100 g: 329 kcal

W tym: Białka 4.85 g | Tłuszcze 17.36 g | Węglowodany 40.81 g (w tym cukry 18.97 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie. 

Składniki:

(na ok 24 sztuki)

 

- 220 g mąki pszennej

 - 40 g gorzkiego kakao

- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- ½ łyżeczka soli

- 115 g roztopionego masła

- 150 g białego cukru pudru

- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej

- 120 ml pełnego mleka

- 120 g kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczka aromatu waniliowego

 

Dodatkowo:

 

- 1 tabliczka mlecznej czekolady z orzechami

 


Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę na Donuty lekko spryskać olejem w sprayu i odstawić na bok.

Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.

W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier oraz sól.

W drugiej misce wymieszać roztopione i przestudzone masło z mlekiem, śmietaną, aromatem waniliowym oraz jajkami.

Następnie suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Masę przelać do rękawa / woreczka cukierniczego. W rękawie odciąć końcówkę i zacząć napełniać foremki do ok ¾ ich wysokości.

Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec całość przez ok 20 min.

Po upieczeniu wystudzić pączki na blacie. 

Następnie delikatnie powyjmować je z foremek i udekorować namaczając wierzch każdego pączka w roztopionej czekoladzie.

Czekoladę najlepiej roztopić w kąpieli wodnej.

Udekorowane polewą Donuty układać na kratce i odstawić w chłodne miejsce do czasu aż czekolada zastygnie.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty