Waniliowa Gorąca Czekolada z Chai Latte

Waniliowa Gorąca Czekolada z Chai Latte

 

Waniliowa Gorąca Czekolada z Chai Latte to nie tylko napój, to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnego zmysłowego raju. Z każdym łykiem przenosisz się w świat intensywnych doznań smakowych, których głównym bohaterem jest harmonijne połączenie wanilii, czekolady i wyrazistego chai latte. Kubek tej gorącej czekolady to nie tylko mieszanka składników – to prawdziwe arcydzieło smaku, które rozpływa się w ustach, sprawiając, że zmysły budzą się do życia. Bogactwo korzennych przypraw doskonale współgra z gorącym mlekiem, słodką czekoladą, aromatyczną wanilią i energią espresso, tworząc niepowtarzalną eksplozję smaków. Kremowa konsystencja napoju, delikatna słodycz i zaskakująco głęboki smak sprawiają, że każdy łyk staje się wyjątkowym doznaniem. Dodatek obfitej porcji bitej śmietany nadaje napojowi lekkości, a wiórki czekoladowe posypane na wierzchu dodają subtelnej nuty luksusu. Ten gorący napój nie zna pory roku, ale szczególnie doskonale sprawdza się w zimowe wieczory, kiedy można delektować się nim, rozkoszując jego ciepłem i aromatem. Idealny zarówno na poranne rozpoczęcie dnia, jak i wieczorne relaksujące chwile. Przygotowanie tego wyjątkowego kakao jest łatwe i przyjemne, a jego aromat ogarnia cały dom. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 162 kcal

W tym: Białka 3.33 g | Tłuszcze 8.93 g | Węglowodany 19.15 g (w tym cukry 12.88 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie. 

Składniki:

 (na dwie porcje)

 

- 600 ml ulubionego mleka

- 1 łyżka dobrej czarnej liściastej herbaty

- 2 gwiazdki anyżu

- 2 laski cynamonu

-  ½ łyżeczki mielonego imbiru

- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu

- 150 g gorzkiej czekolady

- 3 łyżeczki miodu

- 1 łyżka aromatu waniliowego lub cukru z wanilią

-  1 podwójne espresso

 

 

Dodatkowo:

 

- bita śmietana

- starte wiórki czekoladowe

- laski cynamonu do dekoracji

 



Przygotowanie:

 

W garnuszku zagotować mleko z łyżką herbaty, anyżem, cynamonem, kardamonem i imbirem. Zdjąć z ognia i przykryć garnuszek pokrywką a następnie odstawić do zaparzenia na 10 minut.

Po tym czasie całość wymieszać i przecedzić zawartość przez gęste sito. Ponownie postawić na gazie i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną lub posiekaną nożem czekoladę. Odczekać 3 min a następnie całość dokładnie wymieszać aż cała czekolada się rozpuści. 

Dodać aromat waniliowy, miód i jedno podwójne espresso. Wymieszać i rozlać do kubeczków.

Udekorować bitą śmietaną, laską cynamonu oraz wiórkami czekolady i od razu podawać.


Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty