Tradycyjna Sałatka Jarzynowa (Cook4me Tefal - Multicooker)

Tradycyjna Sałatka Jarzynowa

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Tradycyjna polska sałatka jarzynowa to niezaprzeczalna klasyka kulinarna, zawsze doskonale sprawdzająca się podczas świąt, uroczystości, imprez oraz rodzinnych spotkań. Jednak dzięki zastosowaniu Multicookera, ta wyjątkowa potrawa staje się dostępna w zdecydowanie krótszym czasie, skracając go bowiem o co najmniej 1 do 1½ godziny.

Sałatka opiera się na uniwersalnych i powszechnie dostępnych składnikach i stanowi kulinarną podróż po smakach kochanej polskiej kuchni tj.: ziemniaki, nadająca słodyczy marchew i dla przeciwwagi wyrazisty seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, kukurydza, jajko, por lub cebula które warto do niej dodać, gdyż nadają sałatce niepowtarzalny aromat i głębię smaku.  Sałatka jarzynowa to nie tylko kulinarna tradycja, ale również symboliczny element polskiego stołu, wzbogacający świąteczne czy rodzinne posiłki niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 81 kcal

W tym: Białka 3.43 g | Tłuszcze 3.42 g | Węglowodany 7.59 g (w tym cukry 2.47 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 5 dużych ziemniaków sałatkowych

- 3 duże marchewki

- 3 duże pietruszki (korzeń)

- ¼ dużego selera

- 1 puszka kukurydzy

- 1 puszka zielonego groszku

- 5 jajek (lub więcej wg uznania)

- ok 15 cm białej części pora

- 5 ogórków kiszonych

- 1 łyżka ostrej musztardy (np.: chrzanowej)

- ok 3 łyżek dobrego majonezu

- sól i pierz

 

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki.

Marchew i pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na pól.

Ćwiartkę dużego selera także obrać.

Do misy Multicookera wlać ok 400 ml wody. Obrane warzywa umieścić w misie do gotowania na parze a następnie wstawić pojemnik do misy Multicookera. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM EXPRESS ustawiając czas gotowania na 10 min.

Jajka ugotować na twardo w osobnym garnuszku.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć pojemnik z warzywami i ostawić do ostygnięcia.

W tym czasie odcedzić kukurydzę i groszek z zalewy. Odcedzone warzywa umieścić w dużej misce.

Pora umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski.

Ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do miski.

Zimne warzywa oraz jajka także pokroić w drobną kostkę i umieścić w misce.

Do pokrojonych warzyw dodać musztardę, majonez sól i pierz w preferowanych przez siebie ilościach. Wszystko bardzo dokładnie i delikatnie ze sobą wymieszać.

Gotową sałatkę przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby składniki się ze sobą ,,przegryzły” 😉 a sałatka odpowiednio schłodziła.

Podawać na zimno np.: z pieczywem, wędliną, mięsem.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty