Tradycyjna Sałatka Jarzynowa (Cook4me Tefal - Multicooker)
Tradycyjna Sałatka Jarzynowa
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Tradycyjna polska sałatka jarzynowa
to niezaprzeczalna klasyka kulinarna, zawsze doskonale sprawdzająca się podczas
świąt, uroczystości, imprez oraz rodzinnych spotkań. Jednak dzięki zastosowaniu
Multicookera, ta wyjątkowa potrawa staje się dostępna w zdecydowanie krótszym
czasie, skracając go bowiem o co najmniej 1 do 1½ godziny.
Sałatka opiera się na uniwersalnych
i powszechnie dostępnych składnikach i stanowi kulinarną podróż po smakach
kochanej polskiej kuchni tj.: ziemniaki, nadająca słodyczy marchew i dla
przeciwwagi wyrazisty seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy,
kukurydza, jajko, por lub cebula które warto do niej dodać, gdyż nadają sałatce
niepowtarzalny aromat i głębię smaku. Sałatka
jarzynowa to nie tylko kulinarna tradycja, ale również symboliczny element
polskiego stołu, wzbogacający świąteczne czy rodzinne posiłki niepowtarzalnym
smakiem i aromatem. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 81
kcal
W tym: Białka 3.43 g | Tłuszcze 3.42
g | Węglowodany 7.59 g (w tym cukry 2.47 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 5 dużych ziemniaków sałatkowych
- 3 duże marchewki
- 3 duże pietruszki (korzeń)
- ¼ dużego selera
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 5 jajek (lub więcej wg uznania)
- ok 15 cm białej części pora
- 5 ogórków kiszonych
- 1 łyżka ostrej musztardy (np.: chrzanowej)
- ok 3 łyżek dobrego majonezu
- sól i pierz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na
ćwiartki.
Marchew i pietruszkę obrać i
przekroić wzdłuż na pól.
Ćwiartkę dużego selera także obrać.
Do misy Multicookera wlać ok 400 ml
wody. Obrane warzywa umieścić w misie do gotowania na parze a następnie wstawić
pojemnik do misy Multicookera. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE
POD WYSOKIM CIŚNIENIEM EXPRESS ustawiając czas gotowania na 10 min.
Jajka ugotować na twardo w osobnym
garnuszku.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę. Wyjąć pojemnik z warzywami i ostawić do ostygnięcia.
W tym czasie odcedzić kukurydzę i
groszek z zalewy. Odcedzone warzywa umieścić w dużej misce.
Pora umyć i pokroić w drobną kostkę.
Dodać do miski.
Ogórki pokroić w drobną kostkę i
dodać do miski.
Zimne warzywa oraz jajka także pokroić
w drobną kostkę i umieścić w misce.
Do pokrojonych warzyw dodać
musztardę, majonez sól i pierz w preferowanych przez siebie ilościach. Wszystko
bardzo dokładnie i delikatnie ze sobą wymieszać.
Gotową sałatkę przełożyć do zamykanego
pojemnika i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby składniki się ze sobą ,,przegryzły”
😉 a sałatka
odpowiednio schłodziła.
Podawać na zimno np.: z pieczywem, wędliną,
mięsem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz