Sernik RumChata z Trzech Serów
Sernik RumChata z Trzech Serów
Jako
miłośnik eksperymentowania w kuchni, z przyjemnością prezentuję dzisiaj Sernik
RumChata z trzema rodzajami serów. To wyjątkowe połączenie smaków, które nie
tylko podbije serca łasuchów, ale również nada niezwykły charakter każdej
okazji, sprawiając, że sernik z RumChata stanie się doskonałym uzupełnieniem
nie tylko świątecznego stołu, lecz także na wszelkie inne okazje, gdzie
poszukuje się nowatorskich smaków.
RumChata,
główny składnik tego wyjątkowego sernika, to niezwykle aromatyczny kremowy
likier oparty na karaibskim rumie, śmietance z Wisconsin, cukrze, wanilii i
cynamonie. Nazwa sama w sobie wskazuje na połączenie smaku rumu z tradycyjnym
hiszpańskim napojem horchata. To wyjątkowe połączenie smaków oznacza, że każdy
kęs to podróż po aromatycznych i kulinarnych ziemskich zakątkach.
Rum
z Karaibów i śmietanka z Wisconsin, doskonale uzupełnione sekretną mieszanką
przypraw, tworzą niepowtarzalny smak, który dodaje sernikowi wyjątkowego
charakteru. Ta kombinacja sprawia, że każdy kawałek sernika to niezapomniane doznania
dla podniebienia, pełne delikatności, kremowości i subtelnych akcentów
przyprawowych. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 219 kcal
W tym: Białka 6.49 g |
Tłuszcze 14.28 g | Węglowodany 13.95 g (w tym cukry 7.54 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka – polecam z Piątnicy
lub z Włoszczowej)
- 250 g serka Mascarpone
- 250 g serka Ricotta
- 160 g cukru
- 4 jajka
- 180 ml likieru
RumChata ™️
- 2 łyżki jasnego rumu
- 1 łyżeczka aromatu
waniliowego
- 2 czubate łyżki mąki
ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 opakowania budyniu
śmietankowego
- 700 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 ml likieru
RumChata ™️
- 2 garści blanszowanych
płatków migdałowych
- 2 łyżki startej na
tarce gorzkiej czekolady do dekoracji
- kandyzowane lub świeże
owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Tortownicę o Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(spód i boki) tak aby papier z boku wystawał ok 3 cm powyżej rantu tortownicy.
Z zewnątrz tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową lub folą z rękawa do
pieczenia. Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej, tak więc woda nie może
dostać się do tortownicy z masą sernikową.
Piekarnik rozgrzać do 160°C (górna/dolna grzałka).
W misie miksera umieścić wszystkie trzy rodzaje serów, aromat waniliowy i cukier.
Zmiksować na gładką masę. Następnie do masy dodawać
po jednym jajku dalej miksując na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać mąkę
ziemniaczana i likier RumChata. Krótko zmiksować lub wymieszać masę łopatką.
Gotową masę przelać do tortownicy. Tortownicę wstawić
do większej formy lub do wysokiej blachy z piekarnika. Formę lub blachę
wypełnić wrzącą wodą do ok ¾ wysokości tortownicy. Całość wsunąć do nagrzanego
piekarnika i piec sernik przez 60 min.
Na 10 min przed końcem czasu pieczenia przygotować
polewę budyniową.
W garnuszku wymieszać zimne mleko z dwoma opakowaniami
budyniu śmietankowego i cukrem. Postawić na gazie i ciągle mieszając zagotować aż
masa zgęstnieje. Na koniec dodać likier RumChata i dokładnie wymieszać.
Otworzyć drzwi piekarnika i ostrożnie wysunąć blachę z
sernikiem. Szybko na jego wierzchu wyłożyć przygotowaną masę budyniową i wyrównać.
Wierzch masy budyniowej obsypać płatkami migdałowymi i wsunąć blachę z powrotem
do piekarnika. Zamknąć drzwiczki i zapiekać całość jeszcze przez 10 min.
Gotowy sernik wystawić na blat i wystudzić do
temperatury pokojowej. Następnie udekorować wierzch kandyzowanymi owocami i
startą na tarce gorzka czekoladą.
Sernik chłodzić w lodówce przez kilka godzin a
najlepiej przez całą noc.
Podawać schłodzony. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz