Sernik RumChata z Trzech Serów

Sernik RumChata z Trzech Serów

 

Jako miłośnik eksperymentowania w kuchni, z przyjemnością prezentuję dzisiaj Sernik RumChata z trzema rodzajami serów. To wyjątkowe połączenie smaków, które nie tylko podbije serca łasuchów, ale również nada niezwykły charakter każdej okazji, sprawiając, że sernik z RumChata stanie się doskonałym uzupełnieniem nie tylko świątecznego stołu, lecz także na wszelkie inne okazje, gdzie poszukuje się nowatorskich smaków.

RumChata, główny składnik tego wyjątkowego sernika, to niezwykle aromatyczny kremowy likier oparty na karaibskim rumie, śmietance z Wisconsin, cukrze, wanilii i cynamonie. Nazwa sama w sobie wskazuje na połączenie smaku rumu z tradycyjnym hiszpańskim napojem horchata. To wyjątkowe połączenie smaków oznacza, że każdy kęs to podróż po aromatycznych i kulinarnych ziemskich zakątkach.

Rum z Karaibów i śmietanka z Wisconsin, doskonale uzupełnione sekretną mieszanką przypraw, tworzą niepowtarzalny smak, który dodaje sernikowi wyjątkowego charakteru. Ta kombinacja sprawia, że każdy kawałek sernika to niezapomniane doznania dla podniebienia, pełne delikatności, kremowości i subtelnych akcentów przyprawowych. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 219 kcal

W tym: Białka 6.49 g | Tłuszcze 14.28 g | Węglowodany 13.95 g (w tym cukry 7.54 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 Składniki:

  

- 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka – polecam z Piątnicy lub z Włoszczowej)

- 250 g serka Mascarpone

- 250 g serka Ricotta

- 160 g cukru

- 4 jajka

- 180 ml likieru RumChata ™️

- 2 łyżki jasnego rumu

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 


Dodatkowo:

 

- 2 opakowania budyniu śmietankowego

- 700 ml mleka

- 3 łyżki cukru

- 100 ml likieru RumChata ™️

- 2 garści blanszowanych płatków migdałowych

- 2 łyżki startej na tarce gorzkiej czekolady do dekoracji

- kandyzowane lub świeże owoce do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) tak aby papier z boku wystawał ok 3 cm powyżej rantu tortownicy. Z zewnątrz tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową lub folą z rękawa do pieczenia. Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej, tak więc woda nie może dostać się do tortownicy z masą sernikową.


Piekarnik rozgrzać do 160°C (górna/dolna grzałka).

W misie miksera umieścić wszystkie trzy rodzaje serów, aromat waniliowy i cukier. 

Zmiksować na gładką masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku dalej miksując na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać mąkę ziemniaczana i likier RumChata. Krótko zmiksować lub wymieszać masę łopatką.

Gotową masę przelać do tortownicy. Tortownicę wstawić do większej formy lub do wysokiej blachy z piekarnika. Formę lub blachę wypełnić wrzącą wodą do ok ¾ wysokości tortownicy. Całość wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec sernik przez 60 min.

Na 10 min przed końcem czasu pieczenia przygotować polewę budyniową.

W garnuszku wymieszać zimne mleko z dwoma opakowaniami budyniu śmietankowego i cukrem. Postawić na gazie i ciągle mieszając zagotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać likier RumChata i dokładnie wymieszać.

Otworzyć drzwi piekarnika i ostrożnie wysunąć blachę z sernikiem. Szybko na jego wierzchu wyłożyć przygotowaną masę budyniową i wyrównać. Wierzch masy budyniowej obsypać płatkami migdałowymi i wsunąć blachę z powrotem do piekarnika. Zamknąć drzwiczki i zapiekać całość jeszcze przez 10 min.

Gotowy sernik wystawić na blat i wystudzić do temperatury pokojowej. Następnie udekorować wierzch kandyzowanymi owocami i startą na tarce gorzka czekoladą.

Sernik chłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Podawać schłodzony. Przechowywać w lodówce.







Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty