Pierniczki do Lukrowania i Zdobienia
Pierniczki do Lukrowania i Zdobienia
Przepis
na pierniczki do lukrowania to nie tylko kulinarne wyzwanie, również
fantastyczna zabawa dla wszystkich domowników, bez względu na wiek oraz idealna
okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Ta słodka przygoda zapewni radość
zarówno maluchom, jak i dorosłym, przenosząc ich w magiczną atmosferę świąt. Podczas
pieczenia pierniczków cały dom zaleje niebiański aromat, przypominający o
nadchodzących świętach. Pierniczki wyrastają równo, co sprawia, że będą idealne
do lukrowania i dekorowania. Dodatkowo,
fakt, że pierniczki nie muszą długo leżakować, pozwala na ich upieczenie na
krótko przed świętami. To świetna wiadomość dla tych, którzy nie lubią czekać i
chcą od razu cieszyć się świątecznymi smakołykami. W ten sposób przepis na pierniczki do
lukrowania staje się nie tylko sposobem na stworzenie pysznych świątecznych
smakołyków, ale także pretekstem do spędzenia czasu z rodziną, tworzenia
wspólnych tradycji i czerpania radości z magicznego klimatu świąt. Warto również podkreślić, że pięknie pachnące i
wyjątkowo smaczne pierniczki mogą stać się nie tylko elementem dekoracyjnym na
świątecznym stole, ale także doskonałym prezentem dla bliskich. Polecam gorąco
do wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 379 kcal
W tym: Białka 8.11 g |
Tłuszcze 11.50 g | Węglowodany 56.38 g (w tym cukry 25.73 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 300 g mąki tortowej
- 350 g mąki orkiszowej
- 30 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody
oczyszczonej
- 25 g przyprawy do
piernika
- 1½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka
mielonego kardamonu
- 150 g masła
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 3 jajka
Składniki na lukier:
- 1 łyżka mleka
- ok 8 łyżek cukru pudru
W garnuszku umieścić masło, miód i 100 g cukru. Podgrzać
i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z palinki i odstawić do
przestudzenia. Z masy powstanie jasny karmel.
Jajka zmiksować z pozostałą częścią cukru (50 g) na puszystą
masę.
W misie miksera umieść przesiane oba rodzaje mąki,
kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, kardamon i cynamon. Wymieszać.
Do suchych składników dodać ubite jajka oraz przestudzony, ale niegorący karmel. Przy pomocy haka do ciast wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto także można wyrobić ręcznie.
Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Każdą cześć
ciasta zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na ok 2 h do schłodzenia.
Po tym czasie wyjąć pierwszą część ciasta i rozwałkować
na placek o grubości ok 3 mm. Przy pomocy foremek wykrawać ulubione kształty.
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Dużą blachę z piekarnika
wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierniczki układać na blaszce w niewielkiej odległości
od siebie.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
pierniczki przez ok 11 min.
Czynność powtarzać z pozostałymi częściami ciasta.
Upieczone pieniki pozostawić do ostygnięcia a
następnie układać w puszce lub szczelnym pojemniku. Do pojemnika włożyć 1
pokrojone na ćwiartki świeże, soczyste jabłko i szczelnie zamknąć puszkę/pojemnik.
Odstawić na ok 24 h w suche miejsce, aby pierniczki lekko zmiękły. Po tym czasie będą idealnie nadawały się do lukrowania i zdobienia.
Przechowywać je potem w szczelnej puszcze/pojemniku (już bez jabłka).
Przygotowanie lukru:
W miseczce umieścić mleko. Stopniowo dodawać cukier puder i ucierać łyżką, rózgą kuchenną lub mikserem do uzyskania bardzo gęstego, lśniącego lukru. Konsystencja lukru powinna być podobna do konsystencji płynnego miodu.
W razie, gdyby lukier wyszedł zbyt gesty należy dodać odrobinę mleka, a gdyby był zbyt luźny należy dodać więcej cukru pudru.
Gotowy lukier umieścić w jednorazowym rękawie
cukierniczym i odcinając delikatnie końcówkę rękawa rozpocząć dekorowanie wg
własnej fantazji.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz