Imprezowa Panna Cotta Bailey’s (tylko dla osób pełnoletnich)
Imprezowa Panna Cotta Bailey’s
(tylko dla osób
pełnoletnich)
Panna
Cotta Bailey's to bez wątpienia rozkosz dla podniebienia – kremowa, pyszna i
owiana nutą luksusu. Ten wyjątkowy deser, nasączony jednym z najbardziej
kultowych trunków, a mianowicie Baileys Irish Cream Liqueur z pewnością
przyciąga uwagę swoim imponującym smakiem. Jego miękka, gładka konsystencja
otula podniebienie delikatnością, a kremowy smak doskonale podkreśla najwyższej
jakości irlandzki likier śmietankowy. Panna Cotta Bailey's to deser, który z
powodzeniem może gościć na stole przez cały rok, podnosząc rangę każdej uroczystości.
Niech to będzie kameralny wieczór we dwoje, rodzinna impreza czy romantyczne
Walentynki – jego obecność zawsze sprawi, że chwile te będą jeszcze bardziej
wyjątkowe. Nawet podczas świątecznego czasu czy szampańskiej Sylwestrowej nocy,
ten deser dodaje nuty elegancji i rozkoszy. Panna Cotta Bailey's to nie tylko
pyszna gratka dla podniebienia, ale również wyrazisty akcent w każdej
kulinarnie radosnej chwili. Jego apetyczny wygląd i niezrównane smakowe
doznania sprawiają, że jest on doskonałym zakończeniem każdego przyjęcia, pozostawiając
niezapomniane wrażenia i uśmiech na twarzach gości. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 218 kcal
W tym: Białka 3.78 g |
Tłuszcze 15.09 g | Węglowodany 14.82 g (w tym cukry 13.11 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 4
łyżeczki żelatyny w proszku
- 1
laska wanilii
- 330
ml śmietanki kremówki 30%
- 330
ml mleka
- 80
g cukru
- 50 g mlecznej czekolady
- 200
ml likieru Baileys
Dodatkowo:
- bita
śmietana
- świeże
maliny
-
świeże borówki
- listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka i odstawić na 10
minut, aby namokła.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć
ziarenka.
Do garnuszka wlać śmietankę kremówkę i mleko, dodać
cukier, ziarenka z wanilii wraz z przepołowioną laskę wanilii. Ciągle mieszając
podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Następnie doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z
ognia. Dodać namoczoną wcześniej żelatynę i posiekaną czekoladę mleczną, mieszać przez około minutę, aż cała
żelatyna i czekolada całkowicie się rozpuszczą.
Odstawić na bok, aby masa wystygła do temperatury
pokojowej.
Następnie dodać likier Baileys i wymieszać.
Mieszankę rozlać do małych pojemniczków lub szklanek i
wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej a całą noc, aby masa zastygła.
Przed podaniem udekorować bitą śmietana i świeżymi
owocami lub wg własnych preferencji.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz