Dirty Snowman (tylko dla osób pełnoletnich)

Dirty Snowman

(tylko dla osób pełnoletnich)

 

Dirty Snowman (Brudny Bałwan) to napój czekoladowy dla dorosłych, idealny na zimowe wieczory i świąteczne spotkania. To połączenie aromatycznej gorącej czekolady, kremowych lodów waniliowych oraz subtelnych nut likierów, takich jak Kahlua i Bailey’s. To prawdziwie zmysłowe doświadczenie, które wzbogaca klasyczną gorącą czekoladę, nadając jej nowy wymiar smakowy. Gorąca czekolada stanowi bazę tego napoju, dostarczając intensywnego aromatu czekolady, który idealnie komponuje się z kremową konsystencją lodów waniliowych. Warto dodać, że likiery Kahlua i Bailey’s dodają napojowi nie tylko wyjątkowego smaku, ale także delikatnej nuty alkoholowej oraz niewątpliwej elegancji i wyrafinowania. Zimowa aura nabiera nowego, cieplejszego znaczenia, gdy można się rozgrzać tym mocnym i aromatycznym koktajlem. Jest idealnym towarzyszem świątecznych wieczorów ze znajomymi i rodziną, wprowadzając do atmosfery niepowtarzalny, radosny nastrój. Ten wyjątkowy napój doskonale wpisuje się w świąteczną atmosferę i łączy w sobie smakowite elementy zimy i uroku świąt. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 213 kcal

W tym: Białka 3.34 g | Tłuszcze 10.36 g | Węglowodany 18.59 g (w tym cukry 5.54 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 (na dwie porcje)

 

- ±250 ml ulubionego mleka

- 100 g gorzkiej czekolady

- 4 gałki lodów waniliowych

- 80 ml likieru Baileys

- 80 ml likieru kawowego Kahlua

 

 

Dodatkowo:

 

- bita śmietana

- 3 kostki czekolady do starcia na wiórki czekoladowe

- 4 kostki czekolady do roztopienia

 



Przygotowanie:

 

4 kostki czekolady roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, aby uzyskać płynną konsystencję.

Ok 3 kostki czekolady zetrzeć na tarce na małe wiórki.

Przygotować szklanki o pojemności ok 250-270 ml. Rant każdej szklanki najpierw krótko zanurzyć w płynnej czekoladzie a następnie we wirkach czekoladowych. Odstawić na 2 min do lodówki, aby czekolada szybciej zastygła.



W garnuszku zagotować mleko. Gdy mleko się zagotuje zdjąć garnek z palnika i wrzucić do niego połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić na 3 min a następnie całość dokładnie wymieszać aż czekolada się całkowicie roztopi.

Do szklanek dodać po dwie gałki lodów waniliowych. Następnie wlać likier Baileys i Kahlua. Całość dopełnić gorącą czekoladą. Na koniec udekorować wierzch bitą śmietaną i posypać czekoladowymi wiórkami.

Podawać od razu po przygotowaniu.




Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty