Barszcz Czerwony (Cook4me Tefal - Multicooker)

Barszcz Czerwony

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Barszcz czerwony to jedna z najwykwintniejszych i klasycznych zup w polskiej kuchni, tradycyjnie kojarząca się z atmosferą Wigilii Bożego Narodzenia. Jednakże, warto podkreślić, że ta wyjątkowa zupa nie tylko stanowi doskonały element świątecznego stołu, ale również jest idealna na co dzień, oferując niezapomniane doznania smakowe.

Dobrze przyprawiony barszcz czerwony to prawdziwy eliksir rozgrzewający, który doskonale sprawdza się w codziennej diecie. Jego charakterystyczny smak to harmonia ostrego, lekko kwaśnego i delikatnie słodkiego, co czyni go nie tylko sycącym, ale i wielowarstwowym doznaniem kulinarnej przyjemności.

Ta zupa łączy w sobie zrównoważony smak korzeniowych buraków, wzbogacony o aromatyczne zioła i przyprawy, które doskonale podkreślają korzenną nutę tego niezwykłego warzywa. Barszcz czerwony to nie tylko danie rozgrzewające, ale również pełne tradycji i historii, które przenosi nas w magiczny świat polskich smaków.

Niech ta aromatyczna zupa zagości nie tylko na świątecznym stole, ale również w codziennym menu, tworząc niezapomniane chwile smakowe i wprowadzając nutę tradycji do każdego dnia. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 48 kcal

W tym: Białka 0.47 g | Tłuszcze 0.20 g | Węglowodany 10.45 g (w tym cukry 2.63 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 3 duże czerwone buraki tej samej wielkości

-  6 ząbków czosnku

- 1 kwaśne jabłko

- 1½ łyżki cukru

- 1 łyżka octu jabłkowego

- 2 łyżeczki majeranku

- 1 płaska łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ok 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego

- 300 ml koncentratu buraczanego (zakwasu)

 

 

Przygotowanie:

 

Buraki cienko obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. W misie Multicookera umieścić zimny bulion warzywny lub mięsny. Pokrojone buraki umieścić w misie Multicookera. 

Dodać ząbki czosnku

obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko

ocet jabłkowy 

oraz przyprawy (cukier, majeranek, sól i pieprz)

Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 40 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć buraki a wywar przecedzić dwukrotnie prze bardzo gęste sito. 

Do wywaru dodać koncentrat buraczany, wymieszać i uruchomić program podgrzewania. Podgrzewać całość nie dłużej niż 10 min.

Gotowy barszcz na tym etapie można dodatkowo doprawić wg własnych preferencji.

Podawać z uszkami, pierogami, pasztecikami lub krokietami. Przechowywać po całkowitym ostygnięciu w lodówce.

Uwaga: Aby barszcz zachował swój piękny, głęboki i ciemnobordowy kolor nie może zostać zagotowany. Podgrzewanie musi odbywać się pod kontrolą i w odpowiednim czasie powinno zostać przerwane. Nie wyrzucaj także pozostałych po gotowaniu buraków, gdyż można z nich przygotować np.: pyszną sałatkę:  

(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2023/12/carpaccio-z-buraka.html)

lub zetrzeć do słoiczków jako dodatek do dań obiadowych:

(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2023/12/buraki-wiorki-do-soikow-na-zime-cook4me_91.html).



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty