Barszcz Czerwony (Cook4me Tefal - Multicooker)
Barszcz Czerwony
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Barszcz czerwony to jedna z
najwykwintniejszych i klasycznych zup w polskiej kuchni, tradycyjnie kojarząca
się z atmosferą Wigilii Bożego Narodzenia. Jednakże, warto podkreślić, że ta
wyjątkowa zupa nie tylko stanowi doskonały element świątecznego stołu, ale
również jest idealna na co dzień, oferując niezapomniane doznania smakowe.
Dobrze przyprawiony barszcz
czerwony to prawdziwy eliksir rozgrzewający, który doskonale sprawdza się w
codziennej diecie. Jego charakterystyczny smak to harmonia ostrego, lekko
kwaśnego i delikatnie słodkiego, co czyni go nie tylko sycącym, ale i wielowarstwowym
doznaniem kulinarnej przyjemności.
Ta zupa łączy w sobie zrównoważony
smak korzeniowych buraków, wzbogacony o aromatyczne zioła i przyprawy, które
doskonale podkreślają korzenną nutę tego niezwykłego warzywa. Barszcz czerwony
to nie tylko danie rozgrzewające, ale również pełne tradycji i historii, które
przenosi nas w magiczny świat polskich smaków.
Niech ta aromatyczna zupa zagości nie tylko na świątecznym stole, ale również w codziennym menu, tworząc niezapomniane chwile smakowe i wprowadzając nutę tradycji do każdego dnia. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 48 kcal
W tym: Białka 0.47 g | Tłuszcze 0.20 g | Węglowodany 10.45 g (w tym cukry 2.63 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 3 duże czerwone buraki tej samej wielkości
- 6 ząbków
czosnku
- 1 kwaśne jabłko
- 1½ łyżki cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ok 2 l bulionu warzywnego lub
mięsnego
- 300 ml koncentratu buraczanego (zakwasu)
Przygotowanie:
Buraki cienko obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. W misie Multicookera umieścić zimny bulion warzywny lub mięsny. Pokrojone buraki umieścić w misie Multicookera.
Dodać ząbki czosnku
obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko
ocet jabłkowy
oraz przyprawy (cukier, majeranek, sól i pieprz)
Zamknąć
pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas
gotowania na 40 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć buraki a wywar przecedzić dwukrotnie prze bardzo gęste sito.
Do wywaru dodać koncentrat buraczany, wymieszać i uruchomić program
podgrzewania. Podgrzewać całość nie dłużej niż 10 min.
Podawać z uszkami, pierogami, pasztecikami
lub krokietami. Przechowywać po całkowitym ostygnięciu w lodówce.
Uwaga: Aby barszcz zachował swój piękny, głęboki i ciemnobordowy kolor nie może zostać zagotowany. Podgrzewanie musi odbywać się pod kontrolą i w odpowiednim czasie powinno zostać przerwane. Nie wyrzucaj także pozostałych po gotowaniu buraków, gdyż można z nich przygotować np.: pyszną sałatkę:
(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2023/12/carpaccio-z-buraka.html)
lub zetrzeć do słoiczków jako
dodatek do dań obiadowych:
(https://www.kulinarne-co-nieco.pl/2023/12/buraki-wiorki-do-soikow-na-zime-cook4me_91.html).
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz