Zupa Dyniowa na Ostro (Cook4me Tefal - Multicooker)
Zupa Dyniowa na Ostro
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Ostra zupa krem z dyni - Jesienne
Ciepło z Nutą Azji!
Jeśli szukasz pomysłu na
rozgrzewający obiad w chłodne jesienne dni, to ta zupa będzie doskonałym
wyborem. Połączenie smaku dyni z orientalnymi przyprawami tworzy fenomenalną kompozycję,
która rozgrzeje Cię od środka. Przy okazji, sezon na dynie jest w pełni, więc trzeba
korzystać i pozwolić sobie na poznawanie orientalnych smaków w dalekich
Azjatyckich stron. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 36 kcal
W tym: Białka 0.74 g | Tłuszcze 2.10 g | Węglowodany 2.18
g (w tym cukry 1.08 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido (ok 800 g – po pokrojeniu 450
g)
- biała część średniego pora
- 2 marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki klarowanego masła
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm korzenia imbiru
- ½ łyżeczki płatków papryki chili
- ½ łyżeczki suszonej zielonej papryki chili Jalapeño
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- szczypiorek do dekoracji
- śmietanka 36% do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz
marchewki obrać i również pokroić w małe kostki.
Pora posiekać
na półplastry.
Czosnek oraz
imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
Przyprawy (poza
zielem angielskim i liśćmi laurowymi) wymieszać ze sobą.
Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia roztopić klarowane masło. Następnie zeszklić na nim pora na lekko zloty kolor. W trakcie dodać starty czosnek z imbirem i przyprawy. Wymieszać. Podlać jedną lub dwiema chochlami bulionu i dodać pokrojone warzywa (dynię, marchew i ziemniaki). Wymieszać i podsmażać całość ok 5 min, aby warzywa zaciągnęły aromat przypraw.
Następnie wlać resztę bulionu.
Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i wszystko raz jeszcze wymieszać. Zamknąć
pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas
gotowania na 15 min.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę. Przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa zmiksować całość na
gładki krem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz