Wieprzowina Słodko - Kwaśna (Cook4me Tefal - Multicooker)
Wieprzowina Słodko - Kwaśna
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Azjatycka kuchnia jest niesamowicie
aromatyczna i smaczna! To danie jest doskonałym przykładem tego, jak potrafi ona
połączyć różnorodne smaki, tworząc coś wyjątkowego. Wieprzowina słodko-kwaśna
to popularne danie kuchni chińskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie.
Jest znane z połączenia soczystego mięsa wieprzowego z aromatycznymi warzywami
oraz owocami i kwaśnym smakiem. Użycie polędwiczki wieprzowej nadaje
delikatności i sprawia, że danie nabiera wyjątkowego charakteru. Polędwiczka
wieprzowa jest bowiem niezwykłe delikatnym mięsem, które świetnie przyjmuje
smaki i aromaty. To przede wszystkim świetna propozycja na smaczny i pożywny
obiad, który może być podawany z ryżem lub makaronem. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 80 kcal
W tym: Białka 7.12 g | Tłuszcze 2.29 g | Węglowodany 6.76
g (w tym cukry 2.44 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- ok 600 g polędwiczki wieprzowej
- 2 czerwone papryki
- 1 duża czerwona cebula
- biała cześć pora (ok 15 cm)
- 4 do 5 plastrów ananasa z puszki
- 10 g grzybów Mun w paskach
- mąka ziemniaczana do panierowania mięsa ok 5 łyżek
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- ½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 łyżki klarowanego masła
- 600 ml wody
Składniki na sos słodko - kwaśny:
- 200 ml słodkiego sosu chili
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Sriracha
- 4 łyżki soku ananasowego (z puszki z plastrami
ananasa)
- ok 120 ml wody
- 1½ łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia rozgrzać ¼ szklanki oleju. Na rozgrzanym oleju podsmażać opanierowane kawałki mięsa na lekko złoty kolor. Tę czynność trzeba będzie wykonać przynajmniej dwa razy. Przed obsmażaniem kolejnej partii mięsa do misy należy dolać ponownie ¼ szklanki oleju. Obsmażone mięso odkładać do miski.
Misę Multicookera umyć i osuszyć.
Do misy ponownie przełożyć podsmażone mięso i wlać wodę.
Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 10 min. W tym czasie przygotować warzywa.
Po zakończonym procesie gotowania mięso wyjąć do miski i na chwile odstawić na bok.
Papryki umyć, usunąć
gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
Cebulę obrać i
pokroić w piórka.
Pora umyć i
pokroić w grubsze półplastry.
Ananasa pokroić
na mniejsze cząstki.
Grzyby Mun
zalać wrzątkiem i odstawić na ok 30 min. Następnie odcedzić na sitku.
W misce
wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu i odstawić na bok.
Misę Multicookera ponownie umyć i osuszyć.
Uruchomić program
ŚREDNIE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia roztopić klarowane masło. Na maśle
zeszklić przez ok 2 min cebulę. Następnie dodać paprykę, wymieszać i smażyć ok
1 min. W kolejnym kroku dodać odcedzone grzyby, pora i ananasa. Wymieszać i
smażyć kolejną minutę.
Do podsmażonych warzyw wlać wcześniej przygotowany sos oraz ponownie przełożyć podgotowane mięso i wszystko delikatnie wymieszać.
Zamknąć pokrywę urządzenia i
raz jeszcze uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas
gotowania na 5 min.
Po tym czasie ostrożnie
otworzyć urządzenie i podawać gotowe danie z ryżem lub makaronem. Można dodatkowo
całość posypać sezamem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz