Wieprzowina Słodko - Kwaśna (Cook4me Tefal - Multicooker)

 Wieprzowina Słodko - Kwaśna

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Azjatycka kuchnia jest niesamowicie aromatyczna i smaczna! To danie jest doskonałym przykładem tego, jak potrafi ona połączyć różnorodne smaki, tworząc coś wyjątkowego. Wieprzowina słodko-kwaśna to popularne danie kuchni chińskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. Jest znane z połączenia soczystego mięsa wieprzowego z aromatycznymi warzywami oraz owocami i kwaśnym smakiem. Użycie polędwiczki wieprzowej nadaje delikatności i sprawia, że danie nabiera wyjątkowego charakteru. Polędwiczka wieprzowa jest bowiem niezwykłe delikatnym mięsem, które świetnie przyjmuje smaki i aromaty. To przede wszystkim świetna propozycja na smaczny i pożywny obiad, który może być podawany z ryżem lub makaronem. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 80 kcal

W tym: Białka 7.12 g | Tłuszcze 2.29 g | Węglowodany 6.76 g (w tym cukry 2.44 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie. 

Składniki:

 

- ok 600 g polędwiczki wieprzowej

- 2 czerwone papryki

- 1 duża czerwona cebula

- biała cześć pora (ok 15 cm)

- 4 do 5 plastrów ananasa z puszki

- 10 g grzybów Mun w paskach

- mąka ziemniaczana do panierowania mięsa ok 5 łyżek

- 2 łyżki jasnego sosu sojowego

- ½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

- 2 łyżki klarowanego masła

- 600 ml wody

 

Składniki na sos słodko - kwaśny:

 

- 200 ml słodkiego sosu chili

- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

- 1 łyżka jasnego sosu sojowego

- 1 łyżeczka sosu Sriracha

- 4 łyżki soku ananasowego (z puszki z plastrami ananasa)

- ok 120 ml wody

- 1½ łyżki octu ryżowego

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

 

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć i oczyścić z błonek a następnie pokroić w drobną kostkę. Pokrojone mięso wymieszać z sosem sojowym i odstawić na ok 15 min do lodówki. Po tym czasie mięso oprószyć mąką ziemniaczaną i wymieszać, aby każdy kawałek mięsa równo został pokryty mąką.

Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia rozgrzać ¼ szklanki oleju. Na rozgrzanym oleju podsmażać opanierowane kawałki mięsa na lekko złoty kolor. Tę czynność trzeba będzie wykonać przynajmniej dwa razy. Przed obsmażaniem kolejnej partii mięsa do misy należy dolać ponownie ¼ szklanki oleju. Obsmażone mięso odkładać do miski.

Misę Multicookera umyć i osuszyć.

Do misy ponownie przełożyć podsmażone mięso i wlać wodę.

Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 10 min. W tym czasie przygotować warzywa.

Po zakończonym procesie gotowania mięso wyjąć do miski i na chwile odstawić na bok.  

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Pora umyć i pokroić w grubsze półplastry.

Ananasa pokroić na mniejsze cząstki.

Grzyby Mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok 30 min. Następnie odcedzić na sitku.

W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu i odstawić na bok.

Misę Multicookera ponownie umyć i osuszyć.

Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia roztopić klarowane masło. Na maśle zeszklić przez ok 2 min cebulę. Następnie dodać paprykę, wymieszać i smażyć ok 1 min. W kolejnym kroku dodać odcedzone grzyby, pora i ananasa. Wymieszać i smażyć kolejną minutę.  

Do podsmażonych warzyw wlać wcześniej przygotowany sos oraz ponownie przełożyć podgotowane mięso i wszystko delikatnie wymieszać. 

Zamknąć pokrywę urządzenia i raz jeszcze uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 5 min.

Po tym czasie ostrożnie otworzyć urządzenie i podawać gotowe danie z ryżem lub makaronem. Można dodatkowo całość posypać sezamem.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty