Sero - Jabłecznik (Cook4me Tefal - Multicooker)
Sero - Jabłecznik
(Cook4me
Tefal - Multicooker)
Sero - Jabłecznik, czyli połączenie
dwóch klasycznych a zarazem najbardziej ulubionych przez większość z nas ciast
w jednym. Efekt wizualny jak i smakowy jest naprawdę niesamowity. Ciasto jest
niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Polecam gorąco do wypróbowania.
Przepis do przygotowania w
urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Kaloryczność potrawy w 100 g: 228 kcal
W tym: Białka 6.47 g | Tłuszcze 12.63 g | Węglowodany 21.50
g (w tym cukry 19.14 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na spód:
- podłużne biszkopty
Składniki na masę jabłkową:
- 3 duże jabłka
- łyżka klarowanego masła
- 80 g cukru trzcinowego
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 350 g twarogu sernikowego z wiaderka (polecam
Piątnicę)
- 200 g serka Mascarpone o smaku wanilii z białą
czekoladą
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 50 g cukru
pudru
Składniki na polewę migdałową:
- ½ szklanki blanszowanych migdałów w płatkach
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø ok 19 cm wyłożyć
papierem do pieczenia (sam spód). Na spodzie ciasno ułożyć podłużne biszkopty. Odstawić na bok.
Jabłka obrać,
usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Uruchomić program MOCNE PODSMAŻANIE i w misie urządzenia roztopić łyżkę klarowanego masła. Następnie wrzucić pokrojone jabłka i zasypać je cukrem. Dodać aromat waniliowy i cynamon. Delikatnie całość wymieszać i podsmażać jabłka aż się zrumienią na złoty kolor a nadmiar płynów odparuje. . Jabłka w trakcie smażenia należy od czasu do czasu delikatnie przemieszać uważając, aby nie uszkodzić ich struktury i nie zrobić z nich papki.
Gotowe jabłka przełożyć
do tortownicy na biszkoptowy spód. Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki na masę
sernikową powinny być w temperaturze pokojowej.
Umieścić je w misie miksera i
krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo,
aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza.
Gotową masę przelać do tortownicy
na jabłkowy spód i wyrównać.
Do misy Multicookera wlać ok 2
szklanki wody i wstawić ruszt do gotowania na parze. Następnie na ruszcie
ustawić tortownice i zamknąć pokrywę.
Po zakończeniu programu ostrożnie
otworzyć pokrywę. W razie gdyby na wierzchu sernika widoczna była plama
skroplonej wody to należy ją usunąć wykorzystując do tego płatki ręcznika
papierowego. Delikatnie układać je na wierzchniej warstwie sernika tak aby
wsiąknęły całą wodę. Tortownicę pozostawić w urządzeniu przez ok 10 min a
następnie wyjąć na blat i zostawić do przestygnięcia.
W tym czasie przygotować polewę.
Na suchej patelni podprażyć na złoty
kolor płatki migdałowe. Uprażone przełożyć do miseczki i odstawić na chwile na
bok. Następnie na patelni lub małym garnuszku roztopić masło z miodem. Doprowadzić
do wrzenia i dodać uprażone migdały. Wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i smażyć
całość aż masa zacznie gęstnieć ciągle delikatnie mieszając.
Gotową masę przelać na wierch
sernika, wyrównać i pozostawić do wystygnięcia.
Następnie przestygnięty serniczek
schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
Podawać dobrze schłodzony
*Przygotowanie w piekarniku:
Aby upiec sernik w tradycyjny
sposób proponuję użyć większej tortownicy o Ø ok 26 cm i podwoić wszystkie składniki.
Tortownicę wyłożyć papierem do
pieczenia (sam spód).
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Biszkopty ułożyć ciasno na dnie tortownicy.
Masę jabłkową przygotować wg
powyższych instrukcji wykorzystując do tego garnek z powłoką nieprzywierającą.
Uprażone jabłka wyłożyć na
biszkoptowym spodzie i przygotować masę serową.
Wszystkie składniki masy sernikowej
umieścić razem w misie miksera i krótko zmiksować tylko do połączenia się
składników. Nie miksować zbyt długo, aby do masy nie wtłoczyć zbyt dużo
powietrza.
Masę przelać do tortownicy na
jabłkowy spód, wyrównać. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez 50
min.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik,
uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 1 h do
powolnego wystygnięcia. W tym czasie przygotować polewę. Następnie wyjąc Sero –
jabłecznik na blat, polać migdałową polewą i pozwolić mu całkowicie wystygnąć.
Gdy sernik osiągnie już temperaturę
pokojową wstawić go do lodówki i schłodzić przez kilka godzin a najlepiej przez
całą noc.
Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego
O wow na pewno wypróbuję przepis !! Wygląda przepysznie. Czy wyszło by też na okrągłych biszkoptach ? Pozdrawiam 🌞
OdpowiedzUsuńMyślę że mogą być także okrągłe biszkopty. Ja ich nie wybrałam gdyż są cieńsze od podłużnych i mogłyby zbyt szybko się rozmoczyc od prażonych jabłek, ale można próbować.
UsuńWitam, jakie ciśnienie wybrać podczas gotowania w cook4me , niskie, wysokie czy ekspres, proszę o informację, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWysokie ciśnienie 🤗
Usuń