Serek Wiejski (Cottage Cheese)
Serek Wiejski (Cottage Cheese)
Niezwykle szybki przepis na domowy serek wiejski, który można przygotować samodzielnie w
domu z zaledwie trzech łatwo dostępnych składników. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność potrawy w
100 g: 60 kcal
W tym: Białka 3.12 g |
Tłuszcze 3.20 g | Węglowodany 4.72 g (w tym cukry 4.70 g)
Kalorie policzone na
podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 2 l pełnotłustego
mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
NIE Z KARTONIKÓW TYPU UHT!!!
TYLKO MLEKO ŚWIEŻE Z
LODÓWEK SKLEPOWYCH!!!
- 90
ml octu spirytusowego
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka śmietanki
kremówki 36%
Meko umieścić w garnku z powłoką nieprzywierającą i podgrzać
do 80°C (termometr kuchenny będzie tu niezbędny).
Gdy mleko uzyska już wymaganą temperaturę, garnek zdjąć
z palnika i powoli, ciągle mieszając wlać ocet oraz dodać sól. Mieszać aż z
mleka odzieli się serwatka i pojawią się drobne skrzepy serka. Garnek przykryć
i pozostawić na ok 30 min, aby wywar odpoczął.
Po tym czasie na sitku ułożyć chustę serowarską lub
potrójnie złożoną gazę i odcedzić zawartość garnka. Powstałą w procesie produkcji
serka serwatkę można zostawić i wykorzystać w innych przepisach kulinarnych
(czytaj poniżej w uwagach).
Chustę lub gazę związać od góry i delikatnie odcisnąć
serek z nadmiaru serwatki.
Granulki serka przełożyć do miseczki lub pojemnika i
wymieszać z łyżką śmietanki kremówki, aby nadać serkowi bardziej kremowej
konsystencji. Można podawać od razu z kromką świeżego chleba, z owocami, miodem
lub wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, jak kto lubi.
UWAGA: Serwatka
powstała w procesie produkcji domowych serków jest źródłem wielu naprawdę
wartościowych składników. Nie należy jej więc wylewać a zwłaszcza do kanalizacji.
Serwatka, ze względu na swój skład chemiczny, ma bardzo dobry wpływ na nasze
organizmy, ale jest prawdziwym zagrożeniem dla środowiska. Można ją wykorzystać
ponownie np.: do zupy tj.: barszcz biały na serwatce, do risotto – zastosować serwatkę
zamiast bulionu, do ugotowania samego ryżu zamiast wody, do niektórych wypieków
zamiast wody np.: chleb na serwatce, do peklowania mięs przed smażeniem,
pieczeniem lub wędzeniem. Serwatkę można wykorzystać także poza kuchnią np.: jako
kosmetyk pielęgnacyjny do skóry i specyfik pozwalający leczyć choroby
dermatologiczne (wystarczy dodać ją do wieczornej kąpieli), jako płukankę do
włosów, do moczenia stóp. Serwatkę przelać do szczelnego słoika i przechowywać w
lodówce nawet do kilku tygodni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz